Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
03:11
J. Arsenović - Vesti A

Bolesnici između belih mantila i alternativne medicine (3): Fudbalske zvezde hrle kod Marijane

I vrhunski sportisti traže pomoć od nadrilekara. Već je čuvena Beograđanka Marijana Kovačević koja sportske povrede leči placentom. Neki kažu - konjskom, neki - ljudskom.

pixabay.com
Alternativna medicina kao izlečenje

Na svom zvaničnom portalu ova misteriozna žena ne pominje posteljicu, ali tvrdi da svoju neinvazivnu metodu sprovodi ručnom masažom "uz originalne gelove sa različitim prirodnim aktivnim supstancama, u elektro-magnetnom polju koje se stvara prolaskom visokofrekventnih struja kroz oštećeno tkivo".

Predstavlja se kao magistar farmacije. Mada je zdravstvena inspekcija svojevremeno tvrdila da pod tim imenom ne postoji lekar ili farmaceut sa privatnom praksom, ona i dalje obavlja svoje isceliteljske tretmane.

Nedavno je Ričmond Boaći, trenutno najskuplji fudbaler Zvezde, zbog povrede lista desne noge zatražio njenu pomoć.

- Ako je tačno da posle njenog tretmana mišićno tkivo bude potpuno regenerisano, zašto Boaći nije igrao protiv Rusa - pita se dr Moma Jakovljević.

Ipak, skepticizam ovog hiriruga i dugogodišnjeg sportskog lekara košarkaša Partizana i reprezentacije nije se primio kod mnogih fudbalera.

Zbog nje su u Beograd češće dolazile fudbalske vedete nego zbog igranja utakmica sa Partizanom ili Zvezdom. Među onima koji su joj se obratili za pomoć zbog povrede bili su i čuveni Holanđanin Robin van Persi, Španac Ivan de la Penja, engleski reprezentativac Glen Džonson ili Brazilac Fabio Aurelio.

Placebo efekat - vera kratkog daha

Naučnici koji ne priznaju alternativnu medicinu, upoređuju je sa alhemijom, a slučajeve oporavka mimo zvanične medicine objašnjavaju placebo efektom.

Bolesnici između belih mantila i alternativne medicine:

1. "Lekari" za Nobela ili ludnicu

2. Čuvajte se prevaranata

Objašnjenje leži u psihologiji. Ukoliko osoba veruje da mu određeni lek ili terapija pomaže, onda kora velikog mozga utiče na žlezde sa unutrašnjim lučenjem, a tada podsvest utiče na povećanje odbrambenih funkcija organizma.Placebo efekat je termin koji se koristi u medicini, odnosno farmaciji i predstavlja način da se posmatra efekat na pacijentu kada mu se da lažni lek, a ispitanik misli da se radi o pravom.

Takvim delovanjem placebo efekat utiče na autosugestiju, volju, motivaciju i podiže imunološki sistem, što povoljno deluje u borbi protiv svih bolesti. Samo što je, objašnjavaju naučnici, placebo kratkotrajan.

Zanimljivo da su u jednom istraživanju, američki naučnici došli do zaključka da možda trećina savremenih lekova deluje placebo efektom.

Kad Svetska zdravstvena organizacija ustukne

Konvencionalna medicina, koja se najčešće primenjuje u bolnicama, podrazumeva upotrebu sintetičkih lekova i hirurške zahvate radi tretiranja zdravstvenog stanja pacijenta.

Alternativna medicina je zajednički naziv za stotine starih i novih veština u tretiranju ljudskog tela, od nameštanja kostiju, ukleštenja, lečenja travama i homeopatije, do akupunkture, kineske medicine, ajurvede...

Sve alternativne metode koje se upotrebljavaju sa konvencionalnim metodama poznate su pod nazivom komplementarna medicina.

Svetska zdravstvena organizacija koristi nazive i podelu na tradicionalnu koja se odnosi na specifičnu kulturu nekog naroda, komplementarnu koja nadopunjuje zvaničnu medicinu i integrativnu koja uzima najbolje od svih naučno potvrđenih terapija.

Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, kao metod lečenja u svetu, pored kineske medicine, homeopatija zauzima drugo mesto, na trećem mestu je fitoterapija, dok je konvencionalna medicina tek na četvrtoj poziciji. Od 2007. homeopatski lekovi se nalaze i u srpskim apotekama, a domaći pedijatri preporučuju preparate biljnog i mineralnog porekla i za lečenje najmlađih.

Bolesnici između belih mantila i alternativne medicine (4): Gladovanjem i voljom pobedio rak

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online