Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
03:12
J. Arsenović - Vesti A

Kolo deo svetske baštine (2): Blago koje traje vekovima

Kolo, kolo u tri, kolo u šest uvršteno je u Uneskovu listu, a predlagač da se uopšte o ovoj vrsti narodne igre razmišlja kao o nacionalnoj kulturnoj baštini bio je Ansambl narodnih igara i pesama Kolo.

Privatna arhiva
Više od igre: Vladimir Dekić

Direktor Kola Vladimir Dekić za "Vesti" objašnjava kako je napravljen iskorak više da se sa kolom ide pred Unesko.

- Tu odluku je doneo još u prethodnom nominacijskom ciklusu Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe. Mi smo pozvani da zajedno sa Fakultetom muzičke umetnosti i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije izradimo nominacijski dosije. Upis kola na Uneskovu listu je rezultat zaista dobre podele posla jer je svako od predlagača radio deo aplikacije u kojoj je stručan. Fakultet i Centar su radili izradu teorijsko-naučnog dela dosijea, a mi smo za zadatak dobili izradu filma koji je trebalo da dokaže i pokaže da element koji nominujemo ima kontinuitet, da je danas živ i da se prenosi kroz razne nivoe društva.

Da li ste u nekom momentu pomislili da neće proći?
- Sam dosije mora da stigne u Uneskovo sedište do određenog datuma. U tom periodu se proveravaju formular, broj reči pri opisu, pisma podrške lokalne zajednice, format i kvalitet dostavljenog video i foto materijala. Pošto dosije prođe tu rigoroznu kontrolu forme i formata, prelazi na sledeći nivo koji procenjuje sadržaj dosijea, vrednost i važnost predloženog elementa. Komisija potom predlaže Međuvladinom komitetu za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa da se određeni element upiše na listu. Međutim, ni tu nije kraj jer sve članice na samom zasedanju i glasanju mogu da stave veto, tako da je do poslednjeg trenutka neizvesno. Bilo je trenutaka kad smo pomislili da nam upis neće proći, pogotovo što prethodne godine Kolo nije prošlo prvi krug zbog tehnički neispravnog filma. Mi smo element koji smo zaštitili vrlo jasno objasnili i niko nije imao nikakvu primedbi već smo dobili samo pohvale.

M. Karović
Umetnost s kolena na koleno: Igrači "Krsmanca" na sceni

Jeste li zadovoljni interesovanjima i talentom novih generacija za folklorne igre?
- Jesam. To interesovanje se povećalo poslednjih godina sa pristupom društvenim mrežama i mogućnošću stalne komunikacije. Audicije za prijem volontera pripravnika u Ansambl Kolo su takođe dokaz jer smo u poslednje dve godine obarali sve rekorde prijavljenih mladih umetnika koji su poželeli da se usavršavaju kod nas.

Sedamdeseti rođendan

Vi ste jedini profesionalni državni igrački ansambl. Da li država ume da ceni tekovinu koju negujete?
- Mi nismo jedini profesionalni ansambl, tu je i Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije Venac sa sedištem u Gračanici. Što se tiče finansijske podrške Ministarstva kulture i informisanja, zaista moramo da budemo zadovoljni jer od 2015. godine zaključno sa tekućom mi smo institucija kojoj je svake godine povećavan budžet, što je kuriozitet. Postoje problemi, naravno, na prvom mestu prostor, kao pravno-formalna ograničenja za nesmetano funkcionisanje, ali to su problemi svih umetničkih kuća.
Hoćete li ove godine kada obeležavate sedmu deceniju postojanja konačno dobiti svoj prostor?
- Mislim da su se stvorili uslovi da bismo to zaista mogli da očekujemo.

Sutra - Kolo deo svetske baštine (3): Otele korake od zaborava
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online