Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.12.2017.
03:00
A. Vučićević - Vesti A

Ogromne razmere vršnjačkog nasilja u Srbiji (2): Rane i na telu i na duši

Trinaestogodišnja Gala Savić iz Subotice rođena je kao dete leptir. Boluje od bulozne epidermolize, bolesti kože, zbog čega se njeno telo konstantno nalazi u ranama. Muke kroz koje svakodnevno prolazi zbog svog zdravstvenog stanja, nisu ništa naspram duševnog bola koji je doživela u školi od svojih vršnjaka. Njena bolest nije zarazna, ali netolerancija jeste.

Privatna arhiva
Šest meseci bila žrtva iživljavanja: Gala Savić

Kada je Gala krenula u peti razred osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Subotici, nekoliko njenih drugarica iz razreda počele su da je maltretiraju. Razlog je bio taj što se zbog Galine posebnosti razred nije selio iz učionice u učionicu.

- Nasilje se ogledalo u potpunom izopštavanju, šikaniranju, poluglasnom ogovaranju, nipodaštavanju, podsmevanju... Već u septembru sam na problem ukazala razrednoj, čija je reakcija bila: "To je pubertet, devojčice su u tom periodu grozne". Kako problem nije jenjavao, obratila sam se direktoru, imajući u vidu da i njegova ćerka prednjači u maltretiranju Gale. Pošto škola nije adekvatno reagovala, devojčice su bile još bahatije i surovije, verujem osokoljene činjenicom da nadležni ne reaguju. Ja smatram da su i ta deca žrtve. To što niko pet meseci nije reagovao dalo im je vetar u leđa. Gala je snimana kako teško hoda povređena, rugali su joj se, nagovarali su druge da ne sede sa njom - priča za "Vesti" Galina mama Đorđija Aksentijević.

Kako kaže, fatalna greška je nastala kada je škola dozvolila da se razred seli onim danima kada Gala zbog zdravstvenih tegoba ne dođe u školu.

Privatna arhiva
Đorđija Aksentijević

- Slali su joj poruke u kojoj je mole da ne dođe u školu sutra. Osnovana je grupa na Vajberu čiji je cilj bio izbacivanje Gale iz razreda. Šest meseci nakon toga, Gala je napisala vrlo potresne pesme, te sam se ja veoma uplašila kakve ideje mogu da joj padnu na pamet. Kada sam to ispričala razrednoj ona mi je odbrusila kako ih sve opterećujem - kaže Đorđija.

Problem je rešen tek kada je ona javno progovorila o svemu tome.

- Neki roditelji su tek tada saznali za problem. Tek tada je maltretiranje prestalo - objašnjava naša sagovornica.

Prosvetna inspekcija je utvrdila da je nad Galom vršeno socijalno nasilje trećeg stepena. Ipak, niko nije odgovarao.

- Epilog je da nema odgovornih za fašistoidnu ideju za amputiranje bolesne devojčice iz zajednice. Posledica je da se ja lečim od karcinoma, a Gala ima strah od škole iako je bila i ostala najbolji đak u razredu bez ijednog incidenta što se vladanja tiče. Direktor i dalje obavlja svoju funkciju - zaključuje razočarano Đorđija Aksentijević.

Lojalni drugari

Do polaska u peti razred Gala nije imala nikakvih problema. Deca su se čak, prema rečima njene mame utrkivala ko će da joj pomogne. Kada su problemi počeli, izuzev grupe devojčica koja ju je maltretirala, ostala deca nastavila su da se druže sa Galom kao i do tada.
Gala Savić uprkos bolesti sa kojom se bori iz dana u dan, uspeva da pronađe zadovoljstvo u životu. Voli računare, strane jezike, i crtanje. Posebno uživa u igricama.

Ogromne razmere vršnjačkog nasilja u Srbiji (3): Slučajevi koji su poslednjih godina potresli Srbiju




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online