Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Srpski nokauti u kosovskom ringu (3): Pokajanje kao pod indigom

Kossev.info, najpopularniji srpski portal na Kosovu, oboren je nakon što je emitovao prvi intervju u kampanji sa dr Dragišom Milovićem, kandidatom za gradonačelnika Zvečana. Tatjana Lazarević, urednica portala, za "Vesti" ističe da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je intervju bio razlog obaranja sajta, kao što ne može ni utvrditi ko stoji iza toga jer je reč o izuzetno jakom, sofisticiranom i skupom hakerskom napadu koji je stigao sa desetina hiljada računarskih adresa van zemlje. Na kraju, ima samo sumnje.

printscreen/koSSev
Urednica portala Kossev.info: Tatjana Lazarević

Portal Kossev.info neprestano izveštava o dešavanju na severu KiM, a do informacija o političkim pritiscima i uticanja na volju birača Tatjana Lazarević i njene kolege saznavali su u terenskom radu i razgovoru sa sugrađanima. Ti metodi pritisaka su vrlo usavršeni jer je, reklo bi se, vrlo malo činjenica koje se mogu dokazati.

- Izveštavali smo o navodnim pritiscima na radnim mestima, pre svega na one koji rade u institucijama države Srbije, a kandidati su na opozicionim listama, na članove njihovih porodica i simpatizere. Pojedini kandidati su povukli kandidature sa opozicionih lista i to uz identično napisano saopštenje za medije i uoči verifikacije izbornih lista, pa se to "ponosno" predstavlja javnosti. Sablasno, nepristojno i neozbiljno zvuči kada u identičnim tekstovima kojima povlače kandidaturu, jedno svesno i opredeljeno političko biće, koje bi trebalo i druge da predstavlja, "priznaje" da je "dovedeno u zabludu" i da u stvari podržava dotad suparničku listu - naglašava urednica Kossev.info.

Bez prava na grešku

Predizborni proces za lokalne izbore u sistemu Prištine počeo je tek 21. septembra. Mnogo građana požalilo se ovom portalu na pritiske kojima su izloženi, najviše onih koje jednostavno nije moguće dokazati, ali bilo je puno i lažnih vesti.
- Moja i odgovornost mojih kolega je u tome da ne objavljujemo nepotkrepljenu vest, ma koliko bila ekskluzivna. Preko našeg medija kandidati se često međusobno, da se kolokvijalno izrazim, prepucavaju, što javno, što drugim kanalima, uključujući i kanale uticaja. Naša koncentracija i etika moraju sve vreme da budu na 100 odsto, kako bismo precizno razdvojili informaciju od lažne vesti, jer nemamo pravo na grešku - zaključuje Tatjana Lazarević.

Ona podseća i na izveštavanje o paljenju automobila opozicionih kandidata koji tvrde da je to urađeno namerno. I oni i javnost to doživljavaju kao direktan pritisak, ali bez reakcije policije i suda, nema potvrde takvih sumnji.

- Tu je, konačno, i direktan poziv Marka Đurića, prvog čoveka Vlade Srbije zaduženog za pitanje Kosova i Metohije, da Srbi na lokalnim izborima glasaju za jednu od desetak prijavljenih srpskih stranaka. U protivnom će, kaže on, glasati za raskidanje veza sa svojom državom. To je direktan pritisak da svi koji ne budu glasali za tu stranku, rizikuju da budu žigosani kao "izdajnici". Želim posebno da naglasim da su Srbi sa KiM, ne dovodeći u pitanje nacionalne sentimente ostalih Srba, posebno emotivno vezani za Srbiju kao svoju državu i maticu. Ponižavajuće je rizikovati bilo kakvu zloupotrebu emocija i muke kosovskih Srba i jednako opasno deliti nas na one najsjajnije, vrle Srbe i patriotsku grešku prirode, kako se u javnom mnjenju mogu razumeti stranačke poruke nosioca državnih funkcija - ističe sagovornica "Vesti".

Sutra - Srpski nokauti u kosovskom ringu (4): U politiku zbog ćerkinih suza

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online