Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.09.2017.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Nova moda među Srbima (2): Kritika joge i sopstvene pasivnosti

Već iz prve premise u pravoslavlju da je Bog, tvorac jedan jedini, dok ga u budizmu negiraju, može se zaključiti kolika je razvalina između ova dva učenja. Za razliku od hrišćanstva gde se čovek neprestano nada i uzda u Boga i stremi ka jedinstvu života u ljubavi sa Bogom, u budizmu preovladava uzdanje u sebe i sledi se Budino učenje: "Sami svetlite sebi, sami čuvajte sebe, ostavljam vas, odlazim, nadajući se samo na sebe samoga, nema meni sličnog ni u svetu ljudi, ni među bogovima."

pixabay.com
Joga nespojiva sa pravoslavljem

Kako se joga kao skup fizičkih vežbi sa Istoka sve više populariše u Srbiji i najčešće vezuje baš za budizam, tako su i sveštenici SPC u poslednje vreme počeli da objašnjavaju zašto joga nije samo skup telesnih, već i duhovnih vežbi, a da neke od poza u jogi, poput "lotosovog cveta", predstavljaju blagodaranje hinduističkim božanstvima.

- Druga suštinska stvar zbog koje je pravoslavlje nespojivo sa jogom jeste u tome što imaju različit pristup isceljenju uma. Za jogu cilj u tom pogledu se nalazi u svojevrsnom pražnjenju uma od svake pomisli, dok je u pravoslavnom isihastičkom iskustvu metod daleko dublji: um treba da se vrati sebi, da stekne pažnju, da je veže za ime Isusovo kroz trud na sticanju neprestane umne molitve i da se na kraju spusti u srce - objašnjava prezviter dr Oliver Subotić, odgovarajući na pitanje zašto je pravoslavno hrišćanstvo nespojivo sa jogom.

Na pitanje zašto pravoslavni hrišćani u tolikom broju danas koketiraju sa jogom, Subotić se samokritički osvrće na sveštenstvo koje ne uvodi vernike u pravoslavnu molitvenu tradiciju, svojevrsno tihovanje - isihazam.

- Mi koji smo pravoslavni sveštenici snosimo veliki deo odgovornosti za takvo stanje, jer ljude ne pozivamo dovoljno na to duhovno delanje. Isihazam nije nešto rezervisano samo za monahe, već treba da je način života svakoga od nas, nebitno od čina i položaja u Crkvi. Nedostatak svesti o tome je uzrok tužne slike 21. veka u kome neki pravoslavni hrišćani svoj mir i spokojstvo traže na treninzima joge, umesto da jogine privode ka isihastičkom načinu života u liturgijskom okrilju Crkve - napisao je protojerej Oliver Subotić za misionarski portal Pouke.

Sutra - Nova moda među Srbima (3): Teslino preumljenje i pohvala

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online