Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.09.2017.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Nova moda među Srbima (1): Budisti sa šajkačom

Srbi i budizam - zvuči nespojivo, ali samo na prvi mah. U srcu Fruške gore, u Čortanovcima, pre dve nedelje otvoren je budistički hram, prvi u Srbiji posle više decenija.

EPA/Mak Pemicca
Monasi u prepoznatljivim narandžastim ogrtačima

Da ne bude zabune, ne radi se o objektu koji bi usputnom prolazniku mogao da zaliči na hram. U pitanju je vikendica koja će za potrebe sledbenika Bude u Srbiji poslužiti u religijske svrhe. Tek narandžasta odora nekog od monaha mogla bi da ukaže na to da nije reč o običnoj kući u vikend naselju. Tišina fruškogorskih padina pokazala se idealnom za svaku vrstu tihovanja, pa i za onu koju istočnjaci nazivaju meditacijom.

Fruška gora je izabrana i zbog blizine Beograda i Novog Sada, dva srpska grada u kojima ima najviše sledbenika Bude.

Srednji put

Zakonom o crkvama i verskim zajednicima iz 2006. godine zauzet je stav da se mogu registrovati samo monotestičke religije, ali ne i one koje slave više božanstava ili ga poriču, pa su tako istočnjačke religije, poput budizma lišene mogućnosti registracije kao verske zajednice.
- Na drugoj strani, postoji zakonska odredba da se kao udruženja građana ne mogu registrovati političke partije i verske zajednice, pa su tako sledbenici ovih verskih učenja dovedeni u paradoksalnu situaciju da se registruju kao udruženja za proučavanja, karikiram, "jogi letača" - kaže Draško Đenović.
Jedno od četiri budistička udruženja u Srbiji je i "Srednji put" čiji je predsednik Branko Kovačević, inicijator otvaranja prvog budističkog hrama.

Ceo događaj, poprilično medijski propraćen, deo domaće javnosti doživeo je kao još jedan "sektaški upliv u srpsko prvoslavno biće". Da li je baš tako i otkud prezimena na "ić" među sledbenicima spiritualne istočnjačke religije, samo su neka od pitanja za koja vredi potražiti odgovore, pod uslovom da se ovoj pojavi pristupa otvorenog uma i bez isključivosti da pravi Srbin može biti samo i jedino - hrišćanin pravoslavac.

Tim pre, jer je pre stotinak godina jedna grupa budista nevoljnika u Srbiji bila prihvaćena i ugošćena da su čak i ondašnje vlasti beogradske varoši finansijski pomogle osnivanju njihovog hrama.

Radilo se o Kalmicima, mongolskom narodu koji je pred crvenim terorom Oktobarske revolucije pobegao iz Rusije da bi se jedan broj njih skrasio u Beogradu. Kako je objavio istoričar Toma Milenković u knjizi "Kalmici u Srbiji 1920-1944", industrijalac Miloš Jaćimović poklonio je Kalmicima zemljište u blizini svojih ciglana, ali i crep i ciglu, tako da je u delovima grada koje danas znamo kao Učiteljsko naselje i Mali Mokri Lug, niklo čitavo naselje sa kosookim stanovnicima.

Na zemljištu koje im je dao Jaćimović, izgradili su i budistički hram. Svečano osvećenje, neki kažu prvog i jedinog takve vrste u Evropi, dok jedni tvrde drugog, posle onog u Sankt Petersburgu, obavljeno je 12. decembra 1929.

I sve to u vreme kada je Srpska pravoslavna crkva imala status državne crkve i kada niko nije imao dokaz da je rođen dok to nisu zabeležile crkvene knjige!

Da li će današnji Srbi pokazati bar približno istu versku toleranciju kao njihovi preci pre skoro jednog veka ili će tražiti izgovore za netrpeljivost u podatku da su Kalmici napustili Srbiju pred kraj Drugog svetskog rata zajedno sa nemačkim okupatorom? Verski analitičar Draško Đenović kaže da pravi vernici nemaju problem sa pristalicama drugih konfesijama.

- Samo vernici koji su to zato što su im to bili preci, deda i baba imaju problem. Pitaš ga u šta veruje, on kaže: "Ja sam prvoslavac, slavim slavu." Dobro, ali u šta veruješ? On ne zna ništa da kaže. Mi govorimo da smo dominantno pravoslavna država, a onda kada odemo nedeljom u crkvu vidimo da su nam hramovi prazni. To pokazuje da su većina ljudi pomodni, a ne istinski vernici - primećuje analitičar.

Sutra - Nova moda među Srbima (2): Šta kaže Srpska pravoslavna crkva?

A. Čukić
Rok i meditacija mogu zajedno: Srđan Gojković

Gile iz "Orgazma" otišao u monahe

I među slavnim ličnostima ne manjka pristalica budizma. Od Kijanu Rivsa kojem je bilo dovoljno da u filmu glumi malog Budu, do pokojnog osnivača Epla Stiva Džobsa, glumaca Orlanda Bluma i Kejt Bosvort, pevačice Tine Tarner, golfera Tajgera Vudsa ili priznanja slavne Džulije Roberts da je cela njena porodica prihvatila hinduizam posle filma "Jedi, moli, voli" u kojem je igrala glavnu ulogu.
Frontmen benda Električni orgazam Srđan Gojković Gile trenutno je najpoznatiji budista među Srbima.
- Ja sam se uvek pitao koje je objašnjenje ove egzistencije, šta se ovde zapravo dešava na praktično filozofskom nivou. I kada sam pročitao prvu knjigu o budizmu, to mi se učinilo kao prvi logičan odgovor koji razumem. Savršeno razuman, bez ikakvog misticizma, magičnih sila, sve si nekako mogao na osnovu svog života i iskustva da proveriš lično. Tako je sve krenulo. Budizam je psihologija. Buda je čovek čiji bi najbliži opis bio - doktor. On je uspeo da spozna koji je najveći problem ljudske egzistencije, a to je ta večita nezadovoljenost i patnja. Budizam ti daje dijagnozu, kaže kako je bolest nastala u umu i na kraju daje put kako da se izlečiš - ispričao je Gile svojevremeno za magazin "Blic puls".
U međuvremenu beogradski roker se i zamonašio u jednom hramu u Mjanmaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online