Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.08.2017.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Srpska znamenja rasuta po svetu (2): Milion evra za relikvije

Slobodan Homen se zalaže da država osnuje jedan fond koji bi služio samo za otkup predmeta i dokumenata značajnih za kulturnu baštinu i srpsku istoriju, a koji se prodaju na aukcijama širom sveta.

A. Čukić
Od oca nasledio ljubav prema faleristici: Slobodan Homen

- Više od trideset godina se bavim ovom oblašću i nažalost ne mogu da se setim da su država ili njene kulturne istorijske ustanove zainteresovale da otkupe predmete koji imaju posebnu istorijsku vrednost za nas, a pojavljivali su se zaista vredni, autentični i veoma retki predmeti iz naše prošlosti - kaže Homen.

Njegova je računica da u proseku za ovu namenu na godišnjem nivou fond ne bi trošio više od milion evra.

Predsednik Numizmatičkog društva Srbije Zoran Ilić takođe smatra da država pokazuje neshvatljivu inertnost.

- Birokratija čini svoje. Muzeji su inertni. Treba im puno podsticaja sa svih strana da bi reagovali. Naši muzeji ne reaguju kao inostrani koji se u takvim slučajevima odmah jave. Kod nas pojava nekog značajnog predmeta iz naše istorije često prođe neprimećena - kaže Ilić.

On otud veruje da će i Medalja Miloša Velikog otići u ruke nekog privatnog kolekcionara, što se u ozbiljnim državama ne bi desilo.

U Ministarstvu kulture odgovaraju da odluku o tome da li će se država pojaviti kao kupac medalje mogu da donesu nakon analize pruženih dokaza o autentičnosti.

- I obrazloženja nadležne ustanove kojim se potkrepljuje potreba da se ovakav predmet uvrsti u zbirku - rečeno je "Vestima".

Sudeći po ovako šturom odgovoru nadležnog ministarstva, niko se od kulturnih ustanova i organizacija nije javio sa predlogom da Srbija povrati ovaj orden kako bi krasio vitrine nekog prestoničkog muzeja.

Na pitanje zašto Društvu numizmatičara Srbije ne reaguje i uputi apel državi, Zoran Ilić iskreno priznaje da su već digli ruke.

- Svi bi mi trebalo da reagujemo, ali svaka naša inicijativa u prošlosti je prolazila tako da su ljudi u institucijama jedva čekali da nam zalupe slušalice. Misle kako se kriju neki privatni ciljevi i motivi, i kada vam tako neko 20 puta odreaguje, onda 21. put odustanete.

Sutra - Srpska znamenja rasuta po svetu (3): Aukcija na kojoj smo nadigrali Bugare
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online