Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
03:11
D. Dekić - Vesti A

Povratak mladih u Srbiju (2): Izazov industrijske revolucije

Kosta Živanović je pre par nedelja pristigao u rodni Beograd iz Velike Britanije, gde je na Kembridžu, kao stipendista Peksim fondacije i CIRSD-a, stekao zvanje mastera iz oblasti politike tehnologija.

V. Sekulić
Usklađivanje akademskog i stručnog: Kosta Živanović

Ni trenutka nije sedeo skrštenih ruku, već je odmah državi ponudio svoja znanja za novi milenijum. Ističe da čovečanstvo polako ulazi u četvrtu industrijsku revoluciju koju vidi i kao dobru priliku za Srbiju.

- Moje interesovanje je usmereno na radikalne tehnologije i inovacije, sa posebnim akcentom na toj novoj industrijskoj revoluciji koja neće samo promeniti način poslovanja ljudi, već i naše živote - kaže Živanović.

Ovaj mladi stručnjak ističe da će jedan od glavnih izazova u transformaciji civilizacije i prelasku u tu industrijsku revoluciju biti novi modeli ekonomije i energija. Ukazujući na važnost energetike, on je objasnio da se zaostajanje otadžbine za svetom u tom sektoru ogleda u činjenici da je u Srbiji još glavni energent ugalj.

- Srbija ima potencijale za napredak u tom sektoru, ali i gomilu problema koje joj je donela državna energetska politika - kaže Živanović.

On problem vidi i u srpskom sistemu obrazovanja koji je odvojio teoriju od prakse.

- Na Kembridžu smo učili ono što ima direktne veze sa poslom kojim ćemo se baviti. Kombinovano je akademsko sa stručnim, što u Srbiji nije slučaj, pa našu zemlju upravo to koči u bržem napretku. Ipak, neke stvari se polako menjaju i to moram da pohvalim, kao na primer uvođenje informacionih tehnologija u osnovno obrazovanje. To je jedan od važnijih i krupnih koraka ka neophodnim promenama - objašnjava naš sagovornik.

Jedinstvo kuću gradi

- Srbiju značajno usporava i to što nijedna od prethodnih nacionalnih strategija nije opstala na duži rok, što je u stvari i sama suština strategije. Držanje unapred definisanog opšteg pravca svakako predstavlja neophodan uslov za privredni razvoj. Fali nam ozbiljan zajednički dokument iza kojeg bi stali vlast, opozicija, akademija, biznis i drugi relevantni činioci - zaključio je Živanović.

Po povratku iz Velike Britanije, suočio se, kaže, sa još jednim problemom koji nije teško rešiti, a to je da mladi imaju male šanse da budu donosioci odluka, iako su najspremniji deo društva za novu industrijsku revoluciju.

- Nove tehnologije su uveliko sastavni deo života, a mladi se bude uz mobilne telefone, tablete i laptopove, dok su starije generacije u strahu od noviteta bez kojih sigurno nema napretka. Važno je uključiti mlade u donošenje odluka, da ne ispustimo priliku koja nam se ukazuje - priča on.

U korak sa novitetima

Kosta Živanović u osvrtu na dolazeću industrijsku revoluciju čovečanstva ističe da čovek i zbog opšteg napretka, ali i ličnog plana mora da drži korak sa izumima ovog milenijuma.
Živanović tvrdnje potkrepljuje procenama da bi već 2025. godine polovinu tržišta automobila mogla da čine automatizovana i poluautomatizovana vozila.













 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online