Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
00:23
J. A. A

Naknadna pamet NATO oficira (4): Dug put do pravde

Istoričar Čeda Antić kaže da će ovakve publikacije svakako biti od koristima budućim istraživačima, ali samo kao sekundarni izvori za rekonstruisanje prošlosti, posebno kada je reč o neposrednim akterima i učesnicima.

M. Karović
Stereotipi se ne menjaju knjigama: Čedomir Antić

- Ali, ima jedan problem? Kada oni to pišu? Kada su ti događaji već daleka prošlost. Oni ne dokazuju da je srpska strana bila apsolutno u pravu. Neki da, ali većina ne, već ukazuju na to koliko je situacija bila složena i koliko su velike sile motivisale sasvim drugi interesi od onih koje su javno proklamovali - komentariše za "Vesti" Antić.

- Problem je što bez obzira na to šta napisali i otkrili, za promenu negativnog stereotipa o Srbima potreban je sasvim drugačiji pristup. Ne može nijedna naučna disciplina, u ovom slučaju istorija, to da promeni. To mora na više nivoa da se menja, sistematski i dugotrajno. Kao što udžbenici istorije ne kreiraju svest jednog naroda o prošlosti, tako ni neka knjiga, koju uzgred budi rečeno pročita par stotina ili nekoliko hiljada ljudi, ili neki udžbenik ili neka velika sinteza ne mogu da promene stav drugih o nama - ukazuje Antić.

On posebno ističe da srpska javnost ne treba da umisli kako ovakva štiva dokazuju da je Srbija bila uvek i apsolutno u pravu ili da su samo Srbi bili žrtve.

- Svim tim izjavama treba prići sa određenim oprezom. Važno je da Srbija nije postala ono što su hteli razni šovinisti i fašisti iz Britanije, Nemačke ili SAD. Nije pretvorena u državu pariju, nije pretvorena u državu zločinaca, nije proglašena kolektivno krivom.

Vreme za jednu celovitu procenu šta se dogodilo, kako kaže Antić, nastupiće tek kada se otvore državne arhive glavnih učesnika, a to je tek od sledeće decenije.

Antonić: Objaviti "belu knjigu"

Slobodan Antonić kaže da srpska država ne koristi dovoljno ovakve publikacije kada akteri sa Zapada svedoče u svojim publikacijama o događajima, bacajući drugačije svetlo da događaje za koje je srpska strana proglašena odgovornom.
- Naša državna politika je takva da mi nećemo našim saveznicima da pravimo probleme. Ozbiljna država bi sva ta svedočenja morala da slaže, pa čak i da objavi u formi "bele knjige", kako bi se i šira javnost upoznala. Ako se naši zapadni prijatelji osećaju neprijatno, to je njihov problem - kaže Antonić.
On posebno ističe da se autori, ljudi sa Zapada, svedoci mnogih od spornih događaja svakako ne mogu diskvalifikovati kao srpski plaćenici ili lobisti.

Sutra - Naknadna pamet NATO oficira (5): Vilijam Voker me gađao olovkom




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online