Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.06.2017.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Tragom skandala na Sterijinom pozorju (1): Kultura u kandžama politike

Godinama unazad se kulturni stvaraoci preganjaju oko Sterijinog pozorja, najznačajnije pozorišne manifestacije u Srbiji. Te da li je Pozorje izgubilo identitet, da li se svelo na provincijalnu manifestaciju, do toga da se selekcija svake godine rešeta i proglašava - nikad gorom.

V. Sekulić
Ne ostavlja nikoga ravnodušnim: Kokan Mladenović

Ali ni oni najnemilosrdniji kritičari nisu mogli da sanjaju da će čuveno Pozorje ove godine doživeti takvo poniženje. Žiri 62. Sterijinog pozorja jednoglasno je odlučilo da nikome konkretno ne dodele nagrade. Umesto toga, žiri je dodelio simboličnu i zbunjujuću nagradu svim učesnicima đuture i specijalnu Sterijinu nagrada publici ovogodišnje manifestacije u Novom Sadu.

Verovatno bi ova igrarija oko nagrađivanja bila tema za nadgornjavanja u krugovima ljubitelja pozorišta, da ceo skandal nije dobio i političku pozadinu.

Kokan Mladenović, režiser srednje generacije čije predstave nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a njegove ocene društvene klime u Srbiji mršte čelo političarima, optužio je žiri za "terorizam".

"U svoje lično ime, u ime glumačkog ansambla i svih saradnika bez čijeg kreativnog doprinosa ne bi bilo predstave 'Na Drini ćuprija', optužujem žiri Sterijinog pozorja u sastavu: Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor, da su zarad najvulgarnijih političkih presija, ili neoprostive količine ličnih sujeta, svojim odlukama ponizili sve glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, kompozitore, koreografe i samu instituciju Sterijinog pozorja. Ne postoji količina sramote kojom se može anulurati ovaj besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine", reagovao je na svom Fejsbuk profilu Mladenović, bacivši rukavicu u lice žiriju, ali i celoj kulturnoj branši, oduvek podeljenoj na "njihove" i "naše".

Lutanje festivala

Kada je 1956. osnovano Sterijino pozorje u slavu srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića, bilo je zamišljeno kao manifestacija pozorišnih predstava zasnovanih na tekstovima domaćih autora. U tadašnjoj Jugoslaviji, to je podrazumevalo i autore iz svih republika i nije se ograničavalo na dela napisana na srpskom jeziku. Raspad zajedničke države 90-ih nametnuo je potragu za novim identitetom, pa je zauzet stav da ostane koncept festivala domaćeg dramskog autora, ali ovoga puta to su bili autori iz sužene države. Pre desetak godina, novom koncepcijom je festival proširen na sve domaće predstave, bez obzira na to da li su rađene po tekstu domaćeg ili stranog autora. Od ove godine, ponovo promena, pa se u takmičarskoj selekciji nalaze samo predstave domaćih autora, ali uz mogućnost da tu budu i strani izvođači, kao što je bio slučaj slovenačkog pozorišta koji je nastupao sa Nušićevom "Ožalošćenom porodicom".

Mladenovićeva predstava "Na Drini ćuprija", po motivima romana Ive Andrića, ali adaptirana na sadašnje vreme zla, osvojila je nagrade publike, kritike i lista "Dnevnik" kao najbolja na ovogodišnjem Pozorju. Mladenović je istovremeno i bespoštedni kritičar aktuelnih vlasti i Aleksandra Vučića, uz to i jedan je od osnivača Pokreta slobodni građani Srbije.

- Ukoliko je "stručnom žiriju" Sterijinog pozorja bio problem što je Kokan Mladenović, reditelj čija je predstava "Na Drini ćuprija" po glasovima publike proglašena najboljom, osnivač i član Pokreta slobodnih građana, onda je to trebalo i da navedu u obrazloženju. Nedodeljivanje nagrade na Sterijinom pozorju još jednom je pokazalo svu lažu i paralažu na kojoj počiva autokratski, kriminalizovani režim - saopštavaju u Pokretu predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Ovakvim raščinjavanjem, odluka žirija je dobila nesumnjivu političku konotaciju - negde je neko zapretio žiriju da Kokanova predstava ne može biti pobednik Pozorja. Sam Mladenović je kasnije tvrdio da su učesnici već četvrtog dana festivala čuli "šta im se sprema".

A. Čukić
Predsednik žirija: Miki Manojlović

Otuda ne čudi što je publika na dan kada je Miki Manojlović ispred žirija saopštavao odluke o pobednicima već imala spremljene transparente - "Samo straha treba da se bojimo" i "Ne budi kukavica i preziri kukavice".

- Ovde je neki žiri postupio kao kolektivni Aleksandar Vučić, govoreći "mi smo jedini koji to možemo da kažemo", samoproglasili su se bogovima s Olimpa - pokazaćemo vam da to što radite ne valje i samim tim ćemo vas ukinuti - analizirao je Mladenović odluku žirija.

Na drugoj strani, Miki Manojlović je nazvao besmilicama tvrdnje da je na žiri izvršen politički pritisak.

- Posle svih odgledanih predstava, moje kolege i ja zapitali smo se hoćemo li nagrađivati osrednjost ili ćemo postaviti javno pitanje: Gde je pozorište danas i kakav je odnos države prema našoj kulturi? - obrazložio je odluku poznati glumac, dok ga je u sali Srpskog narodnog pozorišta dobar deo publike izviždao.

- Nisam očekivao povike: "Vrati pare!" To me vređa - prokomentarisao je nekoliko dana kasnije za srpske medije, očigledno nesvestan koliko je odluka žirija kojim je predsedavao uvredila njegove kolege, prilepivši im tako lako etiketu "osrednjosti".

Sutra - Tragom skandala na Sterijinom pozorju (2): "Čarape kralja Petra" k'o Svetog Petra kajgana

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online