Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.05.2017.
05:11
J. Arsenović - Vesti A

Posledice agresije na Srbiju i Crnu Goru (2): Cigarete ubijaju više od uranijuma

Oni koji tvrde da je porast obolelih od raka u poslednjoj deceniji dokaz kancerogenog dejstva osiromašenog uranijuma pozivaju se na podatke o obolelim i umrlim od malignih tumora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Saša Stanković
Najveća kontaminacija u Srbiji bila 1986.

Među njima je najglasniji radiolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka. Ali, ima i onih koji tvrde da Srbija ne odskače od evropskog proseka, pri čemu se Čikarićevim tvrdnjama oštro suprotstavlja epidemiolog Zoran Radovanović. I Čikarić i Radovanović su penzionisani profesori Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U Institutu kažu da je Srbija po stopi obolelih od karcinoma u evropskom proseku.

- Srbija se svrstava među zemlje sa srednjim rizikom obolevanja od malignih bolesti u Evropi. Ni u pogledu vodećih lokalizacija raka ne razlikujemo se umnogome od ostalih zemalja sveta - objašnjava za "Vesti" dr Snežana Živković-Perišić, nacionalna koordinatoraka Registra za rak.

Prema izveštaju registra, rađenog za period od 1999. do 2014, u Srbiji se, bez autonomnih pokrajina, svake godine u proseku registruje skoro 25.000 novoobolelih osoba od raka. Prema istom izvoru, svake godine u proseku umre skoro 14.000 osoba oba pola. Drugim rečima, došlo je do porasta stopa obolevanja od svih vrsta raka za 1,2 na godišnjem nivou, odnosno tokom posmatranog 16-godišnjeg perioda ukupno za 19 procenata.

Dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju naglašava da bombardovanje delova Srbije osiromašenim uranijumom, po svim saznanjima koje lekari imaju, nije uticalo na povećanje broja obolelih od raka.

Otpadni proizvod

Prirodnog uranijuma ima svuda, u stenama, zemlji, vodi, živom svetu. Osiromašeni uranijum nastaje kao otpadni proizvod pri obogaćivanju uranijuma za upotrebu u nuklearnim elektranama i njegov period poluraspada je 4,5 milijardi godina! Osiromašeni uranijum se koristi za naoružanje zbog izuzetno velike probojne snage, zato se projektili sa njim upotrebljavaju za probijanje oklopnih vozila, kao i bunkera. Za proizvođače ovakve municije plus je i to što se na taj način rešavaju radioaktivnog otpada. Njegova radioaktivnost je slaba, ali ako se čestice unesu u organizam udisanjem ili preko hrane i vode za piće, može da izazove promene na nivou gena i kancerogenezu.

- Beleži se stopa rasta obolelih, ali je on sličan porastu u zemljama u našem okruženju, kao što su Rumunija ili Bugarska. Jedan od glavnih uzročnika rasta obolelih od raka je veliki broj pušača, u tom segmentu Srbija je u evropskom vrhu - kaže "Vesti" za epidemiolog dr Ana Jovićević.

Stručnjaci upozoravaju da je Srbija po smrtnosti obolelih od karcinoma u gornjoj skali, ali kako ističu, to je posledica kasnog javljanja lekaru i loše zdravstvene službe.

Profesor Zoran Radovanović kao primer navodi zadatak koji je davao studentima.

Svojevremeno je zabeleženo da je u beogradskoj opštini Stari grad bilo 11 puta više obolelih od raka urinarnih organa nego u Zemunu. Da li to znači da se u Zemunu nalaze fabrika ili neki zagađivač koji emisijom otrovnih agenasa dovodi do karcinoma? Ne, objašnjava sagovornik "Vesti", već je urolog u Zemunu bio prilježniji u prijavljivanju broja obolelih nego kolega u Starom gradu!

Teorija ili zavera

- Međunarodna agencija za proučavanje raka u Lionu uranijum nije uvrstila ni u jednu od tri grupacije, a postoje grupe "sigurno kancerogen", "verovatno kancerogen" i "moguće kancerogen". Oni pominju alfa-zračenje, ali je to zračenje kancerogeno samo ako potiče od izotopa i hemijskih elemenata koji su na listi kancerogena. Ja se držim toga, sve ostalo je teorija zavere - kaže profesor Radovanović.

- Tako je i u Srbiji. Do 2000. godine statistika vođenja obolelih od kancera nije bila dobra - tvrdi poznati epidemiolog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online