Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
08:08
A. Vučićević - Vesti A

Propast srpskog građevinarstva (2): Nemamo ni za buđav hleb!

Na uspeh jedne od najvećih građevinskih firmi na prostoru bivše Jugoslavije, Komgrap, ostala su samo sećanja. Firma koja je brojala 14.000 zaposlenih i 11 preduzeća, koja je izgradila beogradski stadion "Marakana", novobeogradske blokove, i učestvovala u svim važnim projektima širom bivše Jugoslavije, danas se sudi sa svojim radnicima zbog neisplaćivanja plata više od 10 godina.

A. Čukić
Nedovršen projekat: Zaparložen plac u Beogradu

Nekada su bili ozbiljan konkurent na inostranom tržištu, a danas su pogoni zatvoreni. Mnoge Komgrapove nekretnine nalaze se u strogom centru Beograda, poput poslovne zgrade na Terazijama, površine 4.243 kvadrata, petospratnice u Kosovskoj ulici kod Skupštine Srbije od 1.260 kvadrata, zgrade od 1.596 kvadrata na Severnom bulevaru...

Samo u beogradskom naselju Železnik, Komgrap ima 22 hektara zemljišta, zatim 14.000 kvadrata poslovnog prostora u Kijevu, 20.000 kvadrata u Makišu, 10.000 kvadrata u Obrenovcu, hotel u Soko Banji. Radnici Komgrapa su godinama bili u štrajku, zahtevajući raskidanje privatizacionog ugovora, ali trud im je bio uzaludan.

Rade Stoković, predsednik Sindikata Komgrapa, jedan od onih koji nije primio više od 140 plata, ističe da je država izvršila genocid nad tom firmom i njenim radnicima.

A. Čukić
Umiraćemo od gladi: Rade Stoković

- Pljačkaši i prevaranti u ovoj lopovskoj Srbiji, nakon petooktobarskih promena, pod palicom demokratske vlasti, čuvenog Zorana Đinđića, rekli su da privatizacija mora da se sprovede, poreklo kapitala je nebitno. Ja sam 33 godine proveo u firmi koja je slovila za jednu od najvećih građevinskih u Evropi, a danas smo za otpad. Privatizacijom je obećavano da će Komgrap ponovo postati evropsko ime. U tom sistemskom urušavanju učestvovali su svi, od sudova do stečajnih upravnika. Danas će Komgrap otići za sitne pare, a vredeo je milione. Zaposleni su dovedeni do prosjačkog štapa. Nemamo mogućnost da se lečimo, umiraćemo od gladi jer nemamo dinar da kupimo komad buđavog hleba - kaže Stoković.

Državni vrh koči

Rade Stoković je na sudu dobio pravosnažnu presudu da mu 140 zarada bude isplaćeno, zajedno sa porezima i doprinosima.
- Naravno, to nije sprovedeno. Oni koji su organizovali ovu pljačkašku privatizaciju napravili su smetnje na svim nivoima. Uzeli su sve što se može uzeti, pa su izvršiteljima vezane ruke. Jedan sudija mi je čak direktno rekao da sudovi imaju nalog iz vrha vlasti da ne postupaju po pitanju Komgrapa ni u jednom trenutku - ističe Stoković.

Sagovornik "Vesti" obraćao se svima, od predsednika Vlade, države, ministara, do zaštitnika građana i inspekcije.

A. Čukić
Armatura srpskog građevinarstva sve slabija

- Niko nije prstom mrdnuo da reši naš problem. Ko će nam isplatiti naše zarade? Država je imala rezerve od 11 milijardi evra. Gde je taj novac? Kada bi država, umesto privatizacije, izdvojila po jednu milijardu za ključna preduzeća, Srbija bi krenula na gore. Ali, to ne odgovara pljačkašima koji svoje milijarde skrivaju na egzotičnim destinacijama. Sve malverzacije koje su se dešavale u Komgrapu urušile su građevinsku industriju Srbije, a napunile džepove kriminalcima i tajkunima. Dok su se neki bogatili, radnici koji su imali mogućnost su otišli u penzije. A zbog neisplaćivanih zarada njihova primanja danas nisu dovoljna da namire ni najosnovnije potrebe. A ti ljudi su nekada svojim rukama gradili sve to što danas pokradoše - ističe Stoković.

Trgovina životima

Stoković objašnjava da je firma prodata Integral inžinjeringu iz Laktaša za 4.300.000 evra, uz obećanje da će biti uloženo još 4.200.000 evra za revitalizaciju:
- Uprkos tome, imovina Komgrapa, pokretna i nepokretna, ekspresno je opljačkana, promenila je vlasnika, jer je to i bila svrha te privatizacije. Jedna od kapitalnih vrednosti Komgrapa, 5.600 kvadrata na Terazijama 4, otišlo je ko zna u čije ruke. Sve je to urađeno uz pomoć stečajnih upravnika i Privrednog suda. Bolje je reći trgovačkog, jer trguju životima ljudi.

Sutra - Propast srpskog građevinarstva (3): Boja pečata kao kočnica

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online