Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.04.2017.
01:11
Vesti A

Dijalog SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj u ćorsokaku: Vatikan štiti Stepinca

Dijalog koji Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj nekoliko meseci vode o ulozi kardinala Alojzija Stepinca, koji je posle zahteva Hrvatske da se on proglasi za sveca pokrenuo papa Franja, po svemu sudeći je zapao u ćorsokak.

wikimedia.org/Janezdrilc
Neko ometa istražitelje: Alojzije Stepinac

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ocenio je da je nedostupnost vatikanskog arhiva trenutno najveći problem u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije koja treba da rasvetli ulogu kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata i posle njega.

Direktno obraćanje papi

Pilsel navodi da ako se bojkot nastavi ili čak produbi, srpskim članovima Komisije neće ostati drugi izlaz nego da se direktno obratiti Papi, a to ne bi moglo proći bez međunarodnog skandala i novih rana i podela.

Komentarišući za "Politiku" navode medija da je delegacija SPC oštro negodovala što predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućava srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana, Irinej je rekao da posao kojim se komisija bavi "još nije završen".

Kako navode mediji, među tim dokumentima ima i onih koji mogu biti od ključne važnosti tokom rasprave Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, a taj postupak može da baci senku sumnje na papinu nameru da se o Stepincu otvoreno raspravlja pre nego što donese odluku o proglašenju za sveca.

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel je ovo i obelodanio, govoreći o tome da se na poslednjem sastanku Mešovite katoličko-pravoslavne komisije u Požegi raspravljalo o nekoliko ključnih pitanja.

Sledeći sastanak u Podgorici

Sledeći sastanak pravoslavno-katoličke komisije na temu "Nabiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960. godine" zakazan je za 7. i 8. jun u Podgorici.

"Od izuzetne je važnosti da predstavnik Svete stolice i moderator komisije, francuski redovnik Bernard Arduro ispuni zadatu reč i omogući srpskim istražiteljima uvid u sve zatražene dokumente i arhive Svete stolice. A reč je o fundamentalnim stvarima, jer se tiču temeljnih primedbi koje su na Stepinčev račun, najpre papi Benediktu XIV (koji je to pismo ignorisao), a zatim papi Franji izneli članovi Svetog sinoda SPC (posle čega je papa Franjo stopirao Stepinčevu kanonizaciju i predložio osnivanje komisije)", napisao je Pilsel za nedeljnik "Ekspres".

On navodi da je u tome problem, jer Arduro sprovodi tihi bojkot i onemogućava dobronamernim istražiteljima i pojedinim službenicima vatikanskih arhiva da dobiju vrlo važne dokumente. Pilsel je nabrojao da Vatikan onemogućava dokumenta opata Ramira Markonea (koji je živeo na Kaptolu zajedno sa Stepincem).

"Na primer, srpska strana je nekim kanalima dobila dokument iz arhive kardinala Luiđija Maljonea, u kojem se kaže da je iz NDH proterano više od stotinu pravoslavnih sveštenika, te da je to donelo 'povoljan učinak', jer se posle toga pravoslavni vernici brže odlučuju za prelaz u Katoličku crkvu", napisao je Pilsel za "Ekspres".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online