Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.03.2017.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Sumrak novinarstva (1): Nekad bila sedma sila

Da li su došla poslednja vremena, gora nego "u vreme Slobe"? Ova poštapalica nije zaobišla nijedan segment društva, nijednu profesiju, pa ni novinarsku. Šta je ostalo od sedme sile u Srbiji, koliko je novinarstvo degradirano, uplašeno, cenzurisano i samocenzurisano, polemiše se godinama, a utisak je da samo malobrojni štampani i elektronski mediji odužuju dug profesionalnom kodeksu, ali su to po pravilu oni koji nemaju tiraže ili im je gledanost i slušanost ograničenog dometa.

A. Čukić
Vesti istražuju
A. Čukić

Upravo ove izuzetke vlast navodi kao dokaz da u Srbiji nema cenzure, da cvetaju svi cvetovi, da svaka "politička vaška od opozicije" ima prostor da blati vlast i da je sloboda tolika da se graniči s anarhijom, tim pre što je prostor na društvenim mrežama, novom vidu komunikacije, otvoren za svakoga.

Imaju li novinari pravo da u strahu za golu egzistenciju ćute? U suprotnom, mogli bi proći kao skrajnuta Olja Bećković, kao smenjeni Srđan Škoro, kao tuženi i brzopotezno osuđeni novinarka i urednik "Nina", kao prigušena TV Vojvodina, kao Radio B92 koji je od udarničke medijske pesnice kritičara vlasti pretvoren u besmislenog muzičkog emitera, ili kao privatizovani Studio B, kome neki više ne veruju ni za vremensku prognozu.

Strah poslednji umire

Srđan Škoro, naprečac smenjeni šef deska u "Večernjim novostima" 2014, nakon što je na RTS kritikovao kadrovska rešenja prve Vučićeve vlade, konstatuje da je većina novinara uplašena.
- Razumem kolege, strah je ljudska kategorija, ali kad uđete u profesiju , nije opravdanje da nađete svoj razlog za ćutanje: imam bolesnu ženu, imam dete, majku... Svako će naći svoj razlog za ćutanje, opravdan ili manje opravdan, dok ćemo se jedni drugima u kafani žaliti zbog onog što nam se dešava. Mene, recimo, masa ljudi tajno podržava, a javno jedno ili dvoje - navodi on.
S pozicije novinara u "Zovu", Škoro sada bije sudsku bitku s matičnom kućom za svoje pravo na rad posle više od 30 godina novinarske karijere.

Slavni košarkaški trener Dušan Ivković samilostan je prema otupeloj oštrici novinarskog pera. U utakmici koju vodi s aktuelnim režimom, legendarni Duda kaže da je prijateljima novinarima rekao da ih razume, da od njih ne traže da istupaju jer zna da bi zbog toga izgubili posao.

Ipak je Duda pogrešio u nečemu. Rekao je da veruje da će samo nastupati na televiziji N1, ali se ispostavilo da je sutradan gostovao na TV Vojvodina. Tako se čovek koji trenutno najbeskompromisnije nastupa protiv vlasti desio Javnom servisu, koji je posle prošlogodišnje pobede SNS-a doživeo značajne kadrovske odmazde. Drugim rečima, niti se medijska slika, niti se novinari mogu gledati kroz crno-belo ruho svojih redakcija - ako si protiv njih, moraš biti naš, i obrnuto. Bio bi to upravo onaj kredo koji je opšte mesto u javnom nastupu predsednika Vlade Srbije prema medijima. Neki novinari udaraju u režimski bubanj, malobrojni se usude da postave pitanja od interesa za javnost, dok se većina "pokriva" onom andrićevskom da u smutnim vremenima pametan zaćuti.

Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), ima razumevanje za kolege koje su se pritajile, ne ubrajajući tu one koji se i javno deklarišu kao pristalice vlasti zbog čega njihovi mediji neretko ili čak u kontinuitetu imaju propagandne umesto informativne sadržaje.

A. Čukić
Razume strah novinara: Duda Ivković

- Nekada sam radio u komercijalnim medijima i znam kako to izgleda. Prešao sam u CINS zbog toga što u komercijalnim medijima praktično više nisam mogao da radim onako kako sam mislio da treba. To je bila moja reakcija, ali nije svako u poziciji da tako reaguje. Mediji su samo posledica, mi imamo mnogo važnije mehanidžme u društvu koji su u problemu. Ako ne postoji nezavisno i profesionalno sudstvo na kome, u krajnjoj instanci, jedan medij može da odbrani svoje interese, šta onda da očekujemo od privatnih vlasnika medija? Da će ugroziti svoj profit u obračunu s vlastima? Nema šansi! - pita Čečen.

Dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Londona Siniša Ljepojević čak se ne bi menjao sa mlađim kolegama i po cenu da ima 30 godina manje, ali da u ovim vremenima započinje karijeru.

- Ne osuđujem nijednog mlađeg kolegu jer je teško boriti se u postojećim okolnostima. Strašan je pritisak na vlasnike i zaista mi je žao mlađih kolega.

Sutra - Sumrak novinarstva (2): Svaka vlast bi da uzurpira

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online