Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.02.2017.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Vojska Srbije između želja i mogućnosti (3): Virtuelna trka u naoružavanju

Ukoliko je suditi po najavama iz Ministarstva odbrane, ali i natpisima prodržavnih medija, Vojska Srbije se uveliko naoružava ili to planira. Najavljuje se kupovina borbenih lovaca, ali i respektabilnih protiv-vazdušnih sistema. To je izazvalo oštru reakciju suseda iz "lijepe naše", ali i "dušebrižnika" iz zemlje koji optužuju Beograd da je počeo da "zvecka oružjem", odnosno da se upustio u trku naoružanja sa Hrvatskom.

A. Čukić
Invazija obećanja: Aleksandar Radić

U Ministarstvu odbrane ne spore da očekuju značajnu obnovu tehnike, ali demantuju da je reč o "zveckanju oružjem".

"U ovoj godini očekuju nas još brojna ulaganja u naš sistem odbrane, pre svega u Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu. Srbija nabavlja novo naoružanje i opremu i ulaže u modernizaciju u cilju jačanja operativnih sposobnosti i naše odbrane, ali ne kako bi učestvovala u bilo kakvoj trci u naoružanju."

Vojska Srbije između želja i mogućnosti:

1. Ćorcima protiv komšija

2. "Starci" u uniformama

Ovo je, u nedavnom intervjuu HRT 1, bukvalno ponovio i ministar odbrane Zoran Đorđević. Ipak, za vojnog analitičara Aleksandra Radića, upravo su teme o "naoružavanju", ali i "vojnoj neutralnosti" Srbije, ključne za kritiku rada aktuelnog Ministarstva odbrane.

- Srpska vojska živi u virtuelnoj stvarnosti u kojoj se naoružava, oprema, modernizuje, a u stvarnosti se ništa od toga ne događa. Sem što su kupljena dva helikoptera Mi 17, od čega samo jedan iz budžeta MO, to je sve što je od 2012. nabavljeno za potrebe Vojske Srbije. Ništa više. Sve drugo su ugovori koji tek treba da se realizuju, a tu mislim na nabavku migova 29 - navodi Radić.

Dodaje da su za pogrešnu medijsku sliku krivi i država i prodržavni tabloidi.

- Problem je što je 99 odsto priče o naoružavanju srpske vojske zapravo medijska propaganda prodržavnih tabloida. Oni obećavaju i "kupuju" kule i gradove, i rakete i podmornice - naglašava Radić i dodaje da ovom "fenomenu" izgleda nisu imuni ni Hrvati.

Objektivna potreba

- Vojnik nije samo uniforma, već i potreba da bude opremljen, da ima tehniku i oružje kojima će rukovati. Otuda je namera Ministarstva odbrane da modernizuje Vojsku objektivna potreba. Ukoliko Srbija želi da ima Vojsku, ona mora da bude i opremljena sviđalo se to nekome, pa bile to i naše komšije - ističe general Milomir Miladinović iz Kluba generala i admirala.

- Smešno je, ali istinito da trenutno dve zemlje vode virtuelnu trku u naoružavanju. Hrvatska je delimično u prednosti pošto je u NATO, pa ima vojne saveznike od kojih može nešto da kupi, za razliku od Srbije koja tih vojnih saveznika naprosto nema ma koliko želela da ubedi javnost da je Rusija, ona to nije - decidan je Radić.

Nije lako sa praznom kasom

General Milomir Miladinović ističe da Vojska Srbije ima čime da se odbrani, ako "ne planira" da je ponovo napadne NATO.
- U sektoru kopnene vojske Vojska Srbije raspolaže uglavnom svim onim oruđima i oružjima s kojima raspolažu i druge armije u okruženju. Modernizovani su tenkovi T 85 i T 72. Jeste, nemamo dalekometne rakete koje Hrvatska nabavlja, ali one nam objektivno i ne trebaju. Posedujemo artiljerijska oružja tipa NORA, 125 milimetara koja su sasvim zadovoljavajuća za teritoriju naše zemlje. Ukoliko tome dodamo nabavku najsavremenijih aviona, a migovi to svakako jesu, to je tehnika koja zadovoljava potrebe odbrane naše zemlje. Veoma je teško balansirati između potreba i prazne kase - ističe general Miladinović.

Sutra - Vojska Srbije između želja i mogućnosti (4): NATO nije čarobnjak





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online