Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Vojska Srbije između želja i mogućnosti (1): Ćorcima protiv komšija

U poslednjih nekoliko meseci, Vojska Srbije je ponovo izbila na naslovne strane većine medija u otadžbini. I dok se zvaničnici države gromoglasno hvale nabavkama helikoptera, aviona i druge tehnike, te da se nikad ranije nije ovoliko ulagalo u odbrambeni sistem, s druge strane, prvi put u istoriji vojnici su se našli na ulici protestujući zbog, kako tvrde, katastrofalnog položaja.

M. Karović
Svakoj zemlji je potrebna jaka armija: Srpski vojnici na paradi

Uz sve to, namerno ili slučajno, ne prođe dan a da se "ne obelodani" neka afera koja navodno "trese" Vojsku. Kažemo "navodno", zato što nijedna od tih, veoma teških optužbi još nije dobila bilo kakav sudski epilog, a afere se samo gomilaju. Jedna od poslednjih je optužba da su kriminalci, uz blagoslov vojnog vrha, vežbali gađanje na poligonima Specijalne brigade VS.

Šta je od svega toga istina, da li je Vojska Srbije "tabloidizovana" nalik na mnoge druge segmente društva i gde je danas u odnosu na svoje okruženje, sprema li se za rat, pitanja su za sveobuhvatno istraživanje. Relevantni sagovornici "Vesti" - zvaničnici Ministarstva odbrane, predstavnici Vojnog sindikata Srbije, zatim nekadašnji čelnici Vojske, ali i analitičari - daju svoje viđenje i problema i rešenja. Iako se u malo toga međusobno slažu, niko od njih nema dileme da Srbija treba perspektivnu i respektabilnu oružanu silu.

"Srbiji treba vojska koja je moderna, opremljena i sposobna da izvrši sve misije i zadatke i visoko motivisani vojnici, zadovoljni svojim profesionalnim i materijalnim statusom. Vojska Srbije je danas moderna oružana sila, mnogo bolje opremljena nego pre deset godina, sa velikim ljudskim potencijalom", tvrde u Ministarstvu odbrane Srbije.

A. Čukić
Generalna proba vežbe Usće 2011.

S ovom ocenom se slažu i u Klubu generala i admirala - organizaciji koja, kako joj ime i kaže, okuplja nekadašnju vojnu elitu ondašnje Vojske Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i sada Srbije.

- Vojska Srbije je bila, a i danas je važan državni faktor, sa svim manama i vrlinama, ali sposobna da odgovori svim izazovima kada je reč o zemljama u okruženju. Međutim, ne treba zaboraviti da je većina tih zemalja u članstvu NATO - naglašava nekadašnji zamenik načelnika Generalštaba, a sada predsednik Skupštine Kluba generala i admirala i potpredsednik Međunarodnog konstitutivnog komiteta koji okuplja penzionisane visoke vojne oficire iz više od 30 zemalja - general Milomir Miladinović.

I vojni analitičar Aleksandar Radić, poznat po kritičkim stavovima, relativno deli ovo mišljenje.
- Vojska Srbije je danas ni bolja ni gora u odnosu na sve zemlje u regionu. Sve te države su dugo vremena marginalizovale ulogu vojske bez obzira na to što je vojska imala prvorazrednu ulogu u političkoj istoriji ne tako davnih devedesetih godina - naglašava Radić.

U Vojnom sindikatu Srbije, koji je prvi put u istoriji srpske vojnike izveo na ulice, i u tom naumu ne odustaje, već malo-malo, eto ih ispred Vlade Srbije, mnogo su kritičniji.

- Nažalost, danas Vojska Srbije debelo kaska za vojskama u okruženju i to po svim pitanjima. Od obučenosti, opremljenosti, pa do zarada. Plašimo se da Vojska Srbije posustaje za okruženjem, a naročito za Hrvatskom - ističe Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Posledice reforme

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić napominje da se 2006. godine "nepromišljeno" ušlo u reformu, zbog čega Vojska Srbije danas trpi posledice.
- U te reforme se ušlo bez prethodno utvrđenog početnog stanja i bez vizije i elementarnih uslova da se reforma vojske sprovede. Pre 2006. godine vojska je bila znatno opremljenija, obučenija i spremnija da izvrši zadatke za koje je namenjena. Od te godine nije bilo bitnijeg opremanja, odnosno većina naoružanja i opreme i dalje datira iz vremena Vojske Jugoslavije, Vojske Srbije i Crne Gore, a u znatnom delu čak i iz vremena JNA. Bitno je pomenuti da su naoružanje i oprema tada bili mlađi 10 godina nego danas.

SUTRA - Vojska Srbije između želja i mogućnosti (2): "Starci" u uniformama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online