Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.01.2017.
03:11
D. Dekić - Vesti A

Umetnici u politici (3): Zanimanje prljavog obraza

Politika je jedna od najprljavijih delatnosti iz koje čovek ne može da izađe čistog obraza, rekao je jednom prilikom glumac Sergej Trifunović, što nije sprečilo neke od umetnika da ipak zagaze u nju. Umetničko-politički miks nije novost na srpskoj sceni, pa je svaki vlastodržac od vremena Slobodana Miloševića imao "svoje ljude" iz sveta kulture.

V. Sekulić
Dragomir Antonić

Ispostavljalo se da su oni manje poznati poput anonimnog glumca Desimira Stanojevića koji je prišao Jugoslovenskoj levici, politički angažman iskoristili da se popularišu.

Bilo je i eminentnih za koje se javnost pitala zašto su stečenu slavu i ime stavljaju u partijsku funkciju, kao što su reditelj Ljubiša Ristić i pisac Milovan Vitezović. Socijalistima je u vreme Slobodana Miloševića prišao i Aleksandar Berček i, kako su ga krstili u javnosti, "Slobin čovek" se tada ovenčao titulom upravnika Narodnog pozorišta. Uoči promena vlasti 2000, Berček je prišao je u Novoj demokratiji Dušana Mihajlovića koja potom postaje deo vlasti.

U ND je bio i glumac Tihomir Tika Arsić, a potom sa kumom Borom Čorbom zdušni pristalica DSS, da bi se na kraju preselio u vladajuće jato SNS i postao savetnik za kulturu premijera Vučića. Glumac Rastko Janković je na funkciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

Davno je slavni reditelj Radivoje Lola Đukić rekao da je sve politika, kaže etnolog Dragomir Antonić, ističući da je u stvari i život politika.

- Ne može niko, pa ni umetnici, da bude ispod staklenog zvona, ali javna ličnost treba da razlikuje političko od partijskog - kaže on za "Vesti". Objašnjava da na ulazak umetničkog sveta u stranke javnost vidi s pečatom ličnog razloga, odnosno lakšeg dolaska do rukovodećih ili mesta u upravnim odborima institucija kulture.

- S druge strane, strankama odgovara da zvučnim imenima animiraju birače - kaže Antonić.
Opredeljivanje umetnika za opozicionu partiju tumači kao njihovu investiciju za budućnost, odnosno nadu da će profitirati s dolaskom na vlast opcije kojoj su prišli.

Iluzije o podršci poznatih

Na izborima 2016. godine 40 poznatih glumaca među kojima Predrag Ejdus, Bane Trifunović, Branislav Lečić i Nikola Kojo, kantautor Đorđe Balašević, pisci Dragan Velikić i Svetislav Basara, kompozitor Isidora Žebeljan i mnogi drugi, podržalo je DS. Antonić argumentuje zašto nije naročito važna podrška poznatih.
- I pored brojne podrške poznatih Hilari Klinton, Donald Tramp je pobedio, a kod nas je DS dobio samo šest odsto. To pokazuje da je podrška poznatih za pobedu uvrežena iluzija - kaže Dragomir Antonić.

- Vladajući SNS, recimo, juri poznate jer misle da će im doprineti ugledu, ali ljudi glumce i fudbalere ne bi da gledaju u partijama, već i u pozorištu i na stadionu - ocenio je Antonić.
Mada smatra da svako od umetnika može da se bavi politikom, ali kao ugledni građanin. Treba da digne glas protiv onoga što muči zemlju, poput zatrovanosti Srbije osiromašenim uranijumom zbog bombardovanja 1999. i drugih zagađenja i problema.

- Nikoga članstvo u partiji neće odbraniti od tih otrova - zaključio je Antonić naglašavajući sopstveno zalaganje da eminentne ličnosti budu pokretači najvažnijih problema koje vlasti izbegavaju.
 

Prečica do fotelje

Podrška DS Svetozaru Cvetkoviću je donela mesto upravnika Ateljea 212, Branku Cvejiću Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a Predragu Ejdusu Narodnog pozorišta. Glumcu Slobodanu Ćustiću, SNS je dao upravu nad Beogradskim dramskim. U službi Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića bio je glumac Ivan Bekjarev, a Milan Lane Gutović jedno vreme uz DSS, čiji je funkcioner i poslanik bio pisac Siniša Kovačević. Glumica Jelica Sretenović bila je uz Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića, Lazar Ristovski nije krio simpatije za G17 plus, kao ni reditelji Goran Paskaljević i Nebojša Bradić koji je u vreme vlasti te stranke bio unapređen u ministra kulture.
Neda Arnerić je bila poslanica DS, a Lidija Vukićević radikala, da bi danas operska pevačica Jadranka Jovanović zasela u skupštinske klupe kao narodna predstavnica iz redova naprednjaka. Doajen glumišta Mira Banjac je bila i savetnica vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, a i zvanično se učlanila u DS.

SUTRA - Umetnici u politici (4): Uzmimo sudbinu u svoje ruke

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online