Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.01.2017.
03:12
A. Vučićević - Vesti A

Neobična udruženja u Srbiji (4): Kad se krmača oprasi u bundevi

Selo Drlače ispod planine Azbukovica u opštini Ljubovija, osim što je poznato po predivnoj prirodi i čistom vazduhu, pročulo se i po Udruženju lažova. Sedište ovog udruženja je u selu, a ogranci postoje u Ljuboviji, Valjevu, Uživu, Bajinoj Bašti, Krupnju, Loznici, Šapcu, Malom Zvorniku. Osim u Srbiji, srpska dijaspora je napravila ogranke udruženja lažova i u Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Švedskoj.

pixabay.com
Jedna svinja - mnogo lažo

Svaki član udruženja ima svoju člansku kartu, a zaštitni znak je bundeva. Pre više od 15 godina u Leskovcu je organizovano takmičenje lažova Srbije, a pobedio je domaćin iz Drlače, koji je ispričao kako mu je nestala krmača od 250 kila.

- Svuda je tražio, ali nigde ni traga od nje. Naposletku reši da je potraži u skoro dozrelom komšijinom kukuruzu u polju pored Drine. Kad tamo opazi da se krmača uvukla u jednu bundevu i da je oprasila deset prasića. Nakon te pobedničke "laži", odlučili smo da bundeva bude naš znak prepoznavanja - ispričali su u ovom udruženju.

Političari sagradili kuću za jednu noć

Ispričali su nam u Udruženju jednu od zanimljivijih laži ovogodišnjeg skupa lažova.
- Jedan je učesnik ispričao kako su mu jedne noći u dvorište došli srpski političari, napravili mu novu kuću za jednu noć, napunili mu životinjama štale, uzorali njive. Tako je verno taj gospodin pričao, da smo mu umalo svi poverovali. Da ne živimo u Srbiji, možda bi tako što i bilo moguće. Nije stvar samo u tome imati dobru laž, nego da li umemo verno da lažemo - našalili su se u Udruženju lažova za "Vesti".

Kako kaže, humor ne manjka stanovnicima ovog sela, pa se iz tog vrcavog duha izrodilo udruženje. Lažovi imaju i svoju slavu, Svetog Panteliju, kada se u selu organizuje tradicionalni vašar.

- Organizujemo proglašenje lažova godine, pečemo vola na ražnju, takmičimo se u nadvlačenju konopca, trčanju u džaku, ispijanju piva. Vašar je glavni događaj za naše selo i okolna sela - dodaju u ovom Udruženju. Kako kažu, iako lažovima iz njihovog udruženja nema ravnih, veruju da bi prilično bili izjednačeni kada bi se našli oči u oči sa srpskim političarima.
- To bi bilo uzbudljivo nadmetanje. To bi bila žestoka konkurencija, mada, naše laganje je u cilju zabave i nikoga ne košta ništa, a političko laganje nas sve mnogo skupo košta - zaključuju u ovom udruženju.

Kobasica probila krov

U Republici Srpskoj u selu Sitneši takođe postoji registrovano Udruženje lažova. Titulu najvećeg lažova ove godine poneo je Vid Babić iz Sitneša koji je ispričao kako je uz pomoć panjeva od afričke šljive sušio kobasice. On je tvrdio da je nedavno na poklon dobio nekoliko panjeva koje je zapalio u pušnici gde je bilo smešteno 20 kilograma kobasice.

- To se tako dimilo celi dan, a sutradan me probudila supruga i rekla da na krovu pušnice nema crepa. Kad sam ušao unutra, imao sam šta da vidim, kobasica je toliko narasla, da je bukvalno probila krov - ispričao je rekao je Vid i istakao da je za sve kriva afrička šljiva, aludirajući na poznati afrodizijak.

Drugo i treće mesto podelili su Strahilo Rakić i Savo Topić koji su takođe ispričali zanimljive priče, koje su "potpuno istinite". Ovo udruženje je osnovano još 1947. pod nazivom Andrpovci da bi 1974. promenili ime u Društvo lažova, a potom 2009. u Udruženje lažova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online