Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.06.2010.
13:05 >> 15:36h
Tanjug A

Tadić: Evropo reci hoćeš li nas, ili ne

Evropska unija mora da, bez okolišanja, poruči da li je spremna da u svoje okrilje primi sve države regiona, rekao je predsednik Boris Tadić u Istanbulu. Kada region bude integrisan u EU obećana era mira moći će zaista da otpočne, istakao Tadić.

"Samo kada čitava Jugoistočna Evropa bude integrisana u EU obećana era mira koja je nagoveštena padom Berlinskog zida moći će zaista da otpočne. Samo tada će demokratski prosperitet, ekonomska sigurnost i socijalna jednakost biti utemeljeni u svakoj od nacija kojima je ovaj region dom", rekao je Tadić.


Predsednik Srbije je dodao da samo na taj način može biti "zatvorena knjiga strašne dekade" koju su obeležili građanski ratovi, etničko čišćenje, izbeglice i raseljeni.


Evropska unija, prema Tadićevim rečima, mora iskreno i bez ustezanja da kaže da li želi da integriše čitav region Zapadnog Balkana i da li je spremna da na najpraktičnije načine pomogne da se ispune kriterijumi postavljeni pred države regiona.


"Svi imamo rezerve, ali se sa njima suočavamo, ne dopuštamo da one budu izgovor da ne činimo ništa. Dakle, Srbija očekuje da pozitivna atmosfera i poruke sa nedavno održanog samita u Sarajevu budu pretočene u delo", rekao je Tadić.


On je istakao da je politika Srbije prema BiH pozitivno uticala na pokretanje debate o tome kako da se obezbedi bolja i sigurnija budućnost te susedne zemlje, dok su istovremeno odnosi sa Hrvatskom "značajno poboljšani".

Josipović: Bićemo dobre komšije!
 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Istanbulu da je bolje biti okružen dobrim susedima, nego najčvršćim ogradama. "Da bismo to postigli, najpre sami moramo biti dobar sused", rekao je Josipović na samitu predsjednika država i vlada zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). On je ponovio da Hrvatska podržava puni suverenitet i integritet BiH, te obećao da će Hrvatska pomagati drugima u evropskim integracijama, onako kako je EU pomogla njegovoj zemlji. "Hrvatska se nikada neće služiti procesom integracije u EU da bi zaustavila napredovanje svog suseda. Ostaćemo verni zagovornici evropske integracije cele regije", poručio je Josipović. On je konstatovao da je jugoistočna Evropa, koja leži na raskršću kultura, predugo bila opterećena sukobima i izgubljenim poverenjem.
Ističući da je zadatak sadašnje generacije da postigne integraciju regije, koja ima 150 miliona ljudi, Josipović je ocenio da je jugoistočna Evropa spremna da svoj puni potencijal podigne na viši nivo.

Čvrst stav Srbije o Kosmetu

Samit u Istanbulu

Boris Tadić se osvrnuo i na pitanje statusa Kosova i Metohije, poručujući još jednom da Srbija nikada, i ni pod kojim okolnostima, neće ni implicitno ni eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i da je po tom pitanju srpski narod "potpuno jednodušan".


"Jednostrano proglašena nezavisnost je za nas samo još jedan pokušaj da se nametne jednostrano rešenje, i zato je takav ishod neodrživ. Nema prave alternative rešenju do koga bi se došlo pregovorima i kompromisom", rekao je Tadić, i ocenio da će prilika za nove pregovore nastupiti pošto Međunarodni sud pravde prosledi Generalnoj skupštini UN savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.


"Verujemo da je dijalog jedini način da osiguramo dugoročnu stabilnost u regionu", rekao je predsednik Srbije i zaključio da je Srbija 21. veka upravo država koja traga za mirom, stabilnošću, ekonomskim prosperitetom, socijalnom pravdom, regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima.


Prema njegovim rečima, nema boljeg okvira za razgovor lidera regiona o zajedničkoj budućnosti od procesa saradnje koji su sami stvorili.

Turska posreduje

 

Na marginama samita predsednik Srbije sastao se sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom. Današnjem samitu prethodila su dva pripremna skupa - sastanak političkih direktora i ministara spoljnih poslova, na kojem je učestvovao i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Pred toga što su radili na pripremi deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena na Samitu, ministri su razgovarali o regionalnim pitanjim i saradnji. Saradnja i jačanje mira i stabilnosti u regionu bili su tema i trilateralnog sastanka šefova diplomatija Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Ahmeta Davutoglua, Svena Alkalaja i Vuka Jeremića, kao i ministara Turske, BiH i Hrvatske.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online