Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.09.2016.
08:30
S. M. Tomić - Vesti A

"VESTI" ISTRAŽUJU: Rat za brendove

Rat za brendove (1): Srbija ostala bez šljivovice

Kraljevina Jugoslavija je 1938. godine na Poljoprivrednom sajmu u Milanu prvi put Evropi predstavila dva svoja jedinstvena proizvoda, šljivovicu i suve šljive. Onda je posle 80 godina sada već uveliko zaboravljeni ministar trgovine Slobodan Milosavljević udario u medijske talambase i obnarodovao da je Srbija zvanično zaštitila domaću rakiju po recepturi iz sela Šljivovice, koje se nalazi na tromeđi Mokre Gore, Tare i Zlatibora.

A. Čukić
Česi nas pretekli i zaštitili nacionalno piće

- Šljivovica je prvi zaštićeni srpski brend i niko u svetu više neće moći da koristi ovaj naziv. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede do sada je za ovu namenu imalo na raspolaganju oko 40 miliona dinara, što nije velika suma za ovako ozbiljan posao - izjavio je Milosavljević za medije.

I onda je usledila tišina. Narod se obradovao međunarodnom uspehu, a političari to više nisu pominjali sve dok nije otkriveno da su te iste 2007. godine Česi pretekli Srbiju i zaštitili nacionalno piće "slivovice"! Kako je to u tom trenutku uspelo srpskom ministru i na šta je potrošeno 40 miliona dinara niko više nije pitao.

Arapsko piće

Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči "al-rak", što bi moglo da se prevede kao "znoj". U naše krajeve je stigla s Turcima u 14. ili 15. veku. U 15. veku u Evropi počinje proizvodnja alkoholnih pića, koja se danas zovu nacionalnim pićima, od džina u Engleskoj, šnapsa u Nemačkoj, do votke u Rusiji i Poljskoj. Rakija u Srbiji je vekovima korišćena u medicinske svrhe, ali i za dobro raspoloženje. Masovno je počela da se proizvodi od šljive tek krajem 19. veka, posle uništenja vinograda filokserom i smanjene proizvodnje vina. U Srbiji danas ima 258 registrovanih proizvođača rakije, a procenjuje se da se u zemlji godišnje proizvede oko 12 miliona litara žestokih alkoholnih pića.

Evropska unija je ponudila rešenje tako što je ustanovljeno da svi slovenski narodi koriste izraz "šljivovica", pa je predloženo da Srbija zaštiti svoje nacionalno piće pod imenom srpska šljivovica, poput škotskog viskija, a da isto tako urade i ostali. To ni dan-danas nije urađeno, a dosad je Srbija međunarodno zaštitila samo tri svoja proizvoda: homoljski med, leskovački domaći ajvar i vino bermet.

Proizvod koji postane poznat u svetu postaje brend, a to može biti i neki običaj ili ličnost. Zbog toga se danas često kaže da je Novak Đoković najpoznatiji srpski brend. A neki proizvod stiče takav naziv zbog posebnog porekla, vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivih karakteristika i vrednost mu raste imajući u vidu koliko je truda i sredstava uloženo u njegov identitet.

Međunarodno zaštićeni proizvodi:

Slovenija 12

Hrvatska 10

Srbija 3

Bosna 0

Crna Gora 0

Makedonija 0

Proizvodi zaštićenog geografskog porekla imaju veću cenu, a prema Lisabonskoj konvenciji, ne podležu carinskim barijerama, nema propisanih kvota za njihov izvoz na tržište Evropske unije i na domaćem i inostranom tržištu prodaju se skuplje od običnih proizvoda. Postupak za registraciju nekog proizvoda oznakom geografskog porekla pokreću sami proizvođači, mahom udruženja, dok je uloga Ministarstva da podstiče uključivanje što većeg broja proizvođača u sistem zaštite geografskog porekla.

U regionu se dosad vodilo nekoliko ratova oko zaštićenih proizvoda, a najviše kopalja polomile su Slovenija i Hrvatska oko kranjske kobasice i krške pršute. Slovenija je najviše napredovala u međunarodnoj zaštiti svojih proizvoda, pa tako dosad ima 12 međunarodno priznatih proizvoda, Hrvatska ima 10, Srbija tri, dok ostale zemlje bivše Jugoslavije nisu zaštitile nijedan proizvod.

U Srbiji su dosad nacionalno zaštićena 52 proizvoda, što je najviše u celom regionu. U Zavodu za intelektualnu svojinu zaštićeni su: goveđa užička pršuta, svinjska užička pršuta, užička slanina, sremski kulen, homoljski ovčji, kozji sir i kravlji sir, kladovski kavijar, leskovački roštilj, valjevski duvan čvarci, svrljiški kačkavalj, futoški sveži i kiseli kupus, ariljska malina, svrljiški belmuž, staroplaninski kačkavalj... Svi ovi proizvodi su na pola puta da budu i međunarodno zaštićeni, jer moraju prvo biti registrovani u državi porekla.

Krajem aprila 2014. u EU je bilo zaštićeno 336 naziva alkoholnih pića, 1.577 naziva vina i 1.184 naziva poljoprivrednih proizvoda. Iz našeg regiona za to tržište konkuriše svega stotinak proizvoda. U Evropskoj uniji hrana koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla skuplja je od 10 do 30 procenata. Francuska vina iz posebne berbe mogu da budu skuplja i 230 odsto u odnosu na ostala. Proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom uglavnom se izvoze, čuvaju nacionalni identitet, a i dobro su marketinško oružje u oštroj svetskoj konkurenciji.

Sutra - Rat za brendove (2): Recept star 150 godina 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online