Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.08.2016.
08:00
J. Arsenović - Vesti A

Lice i naličje uspeha na OI (2): Sportom do zdravije nacije

Urednik Balkanske istraživačke novinarske mreže BIRN Slobodan Georgijev kaže da država treba više da ulaže u amaterski nego u vrhunski sport. Ovaj dugogodišnji novinar nedeljnika "Vreme", koji se godinama bavi sportskom tematikom, smatra i da bi sport obavezno trebalo posmatrati kao deo zdravstvene zaštite.

Medija Centar Beograd
Država na potezu: Slobodan Georgijev

Kako ocenjujete učinak srpskih olimpijaca u Riju?
- Srpski sportisti su postigli izvanredan rezultat na Igrama u Riju, a treba pohvaliti i one koji se nisu vratili sa medaljama, jer samim tim što su se kvalifikovali za najveće sportsko takmičenje, oni su postali olimpijci, zauzeli su mesto među najboljima u svetu što je ogromno dostignuće. Posebnu vrednost predstavlja činjenica da je mala i siromašna Srbija imala četiri ekipe u kolektivnim sportovima koje su osvojile medalje što je uspeh koji će se
teško ponoviti.

Političke zloupotrebe

Ko zloupotrebljava sportiste i njihov uspeh: pozicija, opozicija ili generalno političari?
- Svi političari zloupotrebljavaju sport, naročito onaj koji privlači pažnju velikog broja ljudi. S druge strane, vidimo da i sportisti nisu imuni na situacije u kojima pristaju da se slikaju sa ljudima koji vode državu, jer veruju da je to način da obezbede bolje uslove i za sebe i za sport kojim se bave. U tom odnosu, sportisti su oni koji svakako stradaju, kao što vidimo poslednjih dana.

Zašto je izjava vaterpoliste Andrije Prlainovića da osvojene medalje nisu posledica sistemskog ulaganja u sport toliko iznervirala premijera?
- Ne znam da li ga je to izverviralo ili činjenica da se na društvenim mrežama pojavilo dosta komentara koji su podržavali takav stav. Šta god da je u pitanju, treba ga pohvaliti što je javno rekao da on nema ništa protiv izjave čoveka koji je u svojoj karijeri postigao neverovatne uspehe na svetskom nivou, mada bi to trebalo da se podrazumeva. Pored toga, Vučić je svestan da je to što je Prlainović rekao tačno, ali ga je zabolelo što je javnost negativno reagovala na drugačiji stav Damira Štefaneka i Ivane Španović čije su ničim izazvane reakcije stvorile prostor za raspravu i ljutnju.

Kada se premijer hvali najvećim nagradama u regionu za osvojena odličja, izgradnjom vaterpolo centra u Vrnjačkoj Banji ili redovnoj isplati budžetskih para za sportske saveze, stiče se utisak da država ne da nije omanula već je napravila iskorak u dobrom pravcu?
- Stvarnost je drugačija: činjenica da smo postigli dobar rezultat na OI ne znači i da je država uredila oblast sporta kako valja, ali i ne znači da nisu uradili neke stvari koje bi za pet do deset godina mogle da dovedu do osvajanja još većeg broja medalja na velikim takmičenjima. Moje je mišljenje da država više treba da brine o zdravlju svojih građana i da sport posmatra kroz tu prizmu: dakle, više ulaganja u amaterski nego u vrhunski sport.

Podvig za istoriju: Kpšarkašice i košarkaši Srbije na dočeku ispred Doma Naredne skupštine

Šta bi trebalo menjati u sistemu, a da se naši sportisti vraćaju sa većim brojem odličja, ali i da nam se deca masovno bave sportom, nezavisno od materijalnog statusa roditelja?

- Kao što sam već rekao, sport bi na prvom mestu trebalo posmatrati kao deo obrazovnog procesa i sistema zdravstvene zaštite. Medalje su odlična stvar, ali je duži životni vek građana, manja smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i raka takođe takmičenje u kome bi Srbija trebalo da ostvari vrhunski rezultat. Da bismo to postigli sport treba vratiti u škole i prekinuti sa praksom da se roditeljima SVE naplaćuje. Sport u školi MORA da bude subvencionisan.

Sutra - Lice i naličje uspeha na OI (3): Klubovi kao Koza nostra

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online