Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.05.2016.
08:35
B. Đokić - Vesti A

Navijači jači od Srbije (3): Zapišavanje policije

Huliganstvo na sportskim terenima u Srbiji nije skorašnja pojava. Izgredi su dobili na intenzitetu poslednjih godina kao posledica političkih promena u zemlji i nefunkcionisanja pravosudnih vlasti. Policajci koji godinama obezbeđuju sportske manifestacije smatraju da su veći problemi počeli nakon političkih promena 5. oktobra 2000. godine.

Tanjug
Navijači učlanjeni u razne stranke

- Navijači su bili u prvim redovima na tim protestima. Kasnije se veliki broj njih učlanio u političke stranke. Zbog svojevrsne zahvalnosti za pomoć prilikom rušenja Miloševićevog režima, nova vlast nije htela da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom, niti da pomogne policiji. A navijači su iz godine u godinu postajali sve više organizovani i sve više agresivni - kažu naši sagovornici.

Policija bi hapsila navijače koji prave nerede, pisala krivične prijave, ali bi se oni nakon nekoliko dana volšebno pojavili na slobodi. Oni kojima je suđeno nisu mnogo brinuli jer su znali da im presude neće postati pravosnažne. Znači, mogli su da rade šta hoće.

Vandali uživaju podršku i zaštitu političkih stranaka, čiji funkcioneri obično sede na rukovodećim mestima u klubovima ili u njihovim upravnim odborima. - Navijači su bili često angažovani na političkim mitinzima, pod plaštom patriotizma i borbe za naciju i veru. Neki put su za takve skupove vođe navijača dobijale i novac što je kod njih učvršćivalo uverenje da su nedodirljivi.

U evidenciji beogradske policije ima 3.000 ekstremnih navijača, od čega su čak 65 procenata klasični huligani. - Pošto interesi povezuju političare, klubove i navijače, razumljivo je da niko iz vlasti neće da zagrize ovaj zalogaj. Pogotovo jer je u pitanju ogroman novac koji se vrti u klubovima - objašnjava sagovornik iz tužilaštva.

On smatra da klubovi služe za pranje para od korupcije, što znaju i navijačke vođe i traže svoj deo. - Sprega političara i vođa navijača je veoma jaka. Političari na čelnim mestima u klubovima nisu tu samo da bi pomogli sportu, oni su tu, pre svega, zbog para. Poznato je da deo novca ne završava u sportskim društvima, već se samo provlači kroz njihove račune. Tako je, na primer, bivši državni funkcioner bio u rukovodstvu jednog vaterpolo kluba. MUP je kupio opremu za policajce od jedne privatne firme, ali nije mogao da je preuzme dok se tom klubu ne uplati "donacija" od stotinak hiljada evra. Vlasnik te firme nije pristao na to i policija nije dobila opremu - ispričali su "Vestima" u MUP-u Srbije.

To sve znaju i vođe navijačkih grupa i spremni su da takvim informacijama ucenjuju kako bi izbegli policijski progon i sudski proces.

- Ni u samoj policiji nema dovoljno volje za borbu. Pojedine starešine su godinama negovale blagu politiku prema sportskim huliganima. Na rukometnoj utakmici na Banjici jedan navijač počeo je da urinira po policijskim štitovima. Na naše zaprepašćenje, tadašnji komandir nam je naredio da se povučemo. Možda su našem i drugim komandirima obećane nagrade i funkcije u klubovima nakon penzionisanja - pretpostavljaju policajci koji su saznanja o ovom slučaju podelili sa čitaocima našeg lista.

Kazali su i da se prilikom intervencija i privođenja navijača neretko dešava da izgrednici telefoniraju nekom od visokih starešina u policiji, nakon čega usledi naređenje da budu pušteni. To obeshrabruje pripadnike snaga reda kojima se takvim postupcima vezuju ruke.

Nije samo Uroš Mišić

- Dešavalo se da huligani na stadionima napadnu policajce, prebiju ih i nikom ništa. Nije problem samo Uroš Mišić, koji je svojevremeno bakljom spržio policajca. Još je bilo tragičnih slučajeva. Ali, tužioci kao po receptu izgrednicima nude mogućnost priznanja u zamenu za blagu kaznu ili ih šalju samo na prekršajni sud gde dobijaju simbolične kazne - dodaju izvori "Vesti".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.05.2016. 08:50
postoji li danas normalan internet portal sa vestima ,ZAPISAVANJE policije,kada citaoci koriste neprimerene reci tu je cenzura ,a novinarskoj gamadi je sve dozvoljeno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online