Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.05.2016.
08:12
J. L. Petković - Vesti A

Danas glas, sutra marš

Kada se nađe u bezizlaznoj situaciji, pred velikim ustupkom prema Srbima ili međunarodnoj zajednici, vlast u Prištini po pravilu izvuče iz fioke staru temu - vojsku Kosova. Na dnevni red parlamenta prošli put je stavljena ne bi li u javnosti ublažila donošenje zakona o Specijalnom sudu (zločini OVK), ali Srbi od kojih zavisi ishod glasanja tada nisu pristali na ucenu. Nisu glasali i vlada u Prištini je pala.

commons.wikimedia.org
Nova upotreba stare teme: Bezbednosne snage Kosova

Međutim, nova vlast Ise Mustafe izgleda vešto nalazi zaobilaznice na putu ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Usledio je zahtev američkog Kongresa da administracija SAD utvrdi osnove da se Kosovo priključi programu NATO-a Partnerstvo za mir. Premijer Mustafa saopštio je da je "Kosovo na putu ka uspostavljanja oružanih snaga".

Brisel se nije oglašavao, da bi na kraju i predsednik Skupštine Kosova, nekadašnji prvi obveštajac tajne službe Kadri Veselji, pozvao predstavnike Srpske liste u kosovskom parlamentu da i dalje budu konstruktivni i ozbiljno razmisle da podrže formiranje Vojske Kosova jer je to proces koji će se neizostavno desiti.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović tvrdi da je stav Srba o formiranju vojske Kosova i dalje negativan.

- Onda kada budemo dobili neku novu informaciju, ako se i kada nešto drastično promeni na tom planu, onda će se možda promeniti naš stav, ali za sada stav Srpske liste ostaje isti - kazao je Stojanović za medije na Kosovu.

Priznaje samo Kfor

Ljubimir Marić, predstavnik Srpske liste, kaže da je njihov stav jasan, i da je za njih jedina relevantna bezbednosna struktura - Kfor.
- To je po Rezoluciji 1244. Odbijam da komentarišem bilo šta vezano za tu temu, jer mi smo u vladu ušli zbog Zajednice srpskih opština - ističe on.

Za Srpski nacionalni forum (SNF) takav odgovor funkcionera Srpske napredne stranke "izražava sumnju". - SNF se boji da je najava početka izrade statuta Zajednice srpskih opština samo paravan kojim se Srpska lista želi pridobiti kako bi pregovarala, trgovala i konačno glasala za Zakon o oružanim snagama Kosova. SNF smatra da Srpska lista nema taj mandat od srpskog naroda, a pogotovu ne da tajno pregovara o tome. Smatramo da hitno treba prekinuti bilo kakve aktivnosti po tom pitanju - ističe SNF.

Lider SPOT-a Momčilo Trajković naglašava da bi "razgovarati o vojsci bilo isto kao i razgovarati o priznavanju nezavisnosti Kosova."

- O vojsci nema razgovora, jer je to jedan od ključnih elemenata državnosti Kosova. Pristajanje Srba na formiranje vojske Kosova nameće ponižavajuću obavezu kosmetskim Srbima da sutra služe u toj vojsci koja će očigledno biti članica NATO-a i koja će biti suprotstavljena Srbiji. Stav Srbije i Srba je da ta tema ne može biti na dnevnom redu pregovora. Pogotovu ne tema s kojom će se trgovati, na primer zbog Zajednice srpskih opština, odnosno zbog ništa. Sem ukoliko nije odlučeno da se prizna nezavisnost Kosova. Međutim, kosmetski Srbi ne smeju biti deo te priče - ističe Trajković.

Neće uspeti

A. Čukić
Aleksandar Jablanović

Aleksandar Jablanović, osnivač Srpske liste, kaže da tokom pregovora u ulasku u koalicionu vladu u Prištini vojska Kosova nijednom nije bila tema.
- Smatram da je ovo proizvod rivaliteta među partijama kosovskih Albanaca, ko će preuzeti zaslugu za formiranje vojske Kosova, a nisu u stanju to da realizuju jer Srbi neće podržati takav projekat. A neće uspeti to da sprovedu ni izmenom zakona - ističe Jablanović. On podvlači da Ustav Srbije "jasno pokazuje šta je moguće i prihvatljivo".

Marko Jakšić, lider DSS-a sa severa KiM, pak ocenjuje da je ova tema dovoljan razlog da Beograd prekine pregovore u Briselu i da traži njihovo izmeštanje pod okrilje Ujedinjenih nacija.
- Jedna normalna država bi trebalo da traži od Saveta bezbednosti UN da kaže da li može da se stvara vojska Kosova. A kada je potpisivan Briselski sporazum i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić su šetali po komandi NATO-a i od njih tražili samo da vojska Kosova ne ide na sever. Tim postupkom su pokazali da faktički nemaju ništa protiv formiranja vojske Kosova - ističe Jakšić. On podseća da su pre dve godine pripadnici Vojske Srbije i Kosovskih bezbednosnih snaga učestvovali na zajedničkoj vežbi NATO-a u Nemačkoj.

O činjenici da je za formiranje vojske Kosova potreban i glas Srba, Jakšić ističe da to "politički ne stoji".

- Dovoljno je da Tači promeni amandmanom Ustav i glasaće se bez srpskih poslanika. Ne očekujem da njima Beograd da instrukciju da glasaju jer bi to bilo dno dna. Glasali su za Tačija kao predsednika, ali ovo bi bilo preterano - kaže Jakšić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online