Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2016.
06:13
D. Dekić - Vesti A

Hag opasniji od opozicije

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj neće morati da stigne 31. marta u Hag na izricanje presude.

Kamen o Vučićevom vratu: Vojislav šešelj

U odgovoru koji Vlada Srbije treba danas da prosledi Tribunalu, navodi se, saznaju "Vesti", da je proces izručenja započet, ali neće biti završen do tog termina.

U Ministarstvu pravde nismo uspeli da dobijemo odgovor da li su naša saznanja tačna, a šef Šešeljevog pravnog tima iz vremena procesa u Hagu Zoran Krasić kaže da niko u SRS-u nije zvanično obavešten, već je tu vest pročitao putem elektronskih medija.

- Pa, ako neko ima gram mozga u glavi jasno mu je da su svi prethodni vlastodršci u Srbiji koji su isporučivali optužene u Hagu, zbog toga i padali sa vlasti. Znači da onaj ko misli da vlada na duže staze, trebalo bi to da izbegne, pogotovu u slučaju Šešelja. Haški sud ne poštuje ni pravo, ni pravdu, pa bi to bilo kao da ga šalju na strašni sud i giljotinu - kaže Krasić za "Vesti".

U javnosti je provejavala sumnja da će se Srbija braniti i političkim razlozima. Naši izvori kažu da je Hagu ukazano na nezgodan tajming izricanja presude u jeku kampanje za aprilske izbore na svim nivoima, odnosno da bi izručenjem Šešelja 31. marta mogla da bude ugrožena politička stabilnost u Srbiji.

Izručenje za rejting

Lider SRS-a Vojislav Šešelj rekao je da ne zna da li će ga Srbija izručiti Haškom tribunalu, ali da smatra da bi to bila sramota za premijera Aleksandra Vučića koji je sigurno na mukama.
- Mislim da je bio zadovoljan kad je došao na vlast, jer je smatrao da su taj prljavi posao završile 'dosmanlije' i da može da bude čist. Sad se pojavila opasnost da i on može da bude isprljan - kazao je Šešelj za "Politiku" i ocenio da bi njegovo izručenje radikalima omogućilo veći procenat glasova, a smanjilo SNS-u.

Ako vođa radikala ovim potezom Vučićeve vlasti dobija, izgleda da na političkoj gubi. SNP Naši odbili su da se ponovo nađu na izbornoj listi radikala zbog Šešeljevog "mešetarenja sa režimom", a neće biti saradnje ni sa DSS-om i Dverima, jer je predsednik Srpske radikalne stranke nedavno napao predsednicu DSS-a Sandu Rašković-Ivić.

Lider Dveri Boško Obradović kaže za "Vesti" da se birači opravdano pitaju zašto se SRS više bavi drugima u opoziciji nego Vučićevom katastrofalnom vladavinom.

Spas i za troje radikala

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je juče da nije pokrenut postupak za izručenje troje radikala Hagu, već da je u toku postupak pred srpskim sudom.
- Nema nikakvog pokretanja ili okončavanja postupka nečijeg izručenja. Postoje postupci koji se vode pred našim nadležnim organima, a to je Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu - rekao je Selaković.

- Lično smatram da nam sukobi unutar patriotske opozicije nisu potrebni i da su isključivo u interesu Vučićevih naprednjaka - kaže Obradović i ističe da svu opozicionu snagu i energiju treba usmeriti na promenu pogubne vlasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2016. 12:30
Оваи је мој велеки шурај и тешак издаица
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online