Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.02.2016.
08:08
J. L. Petković - Vesti A

Poražena srpska politika na Kosovu

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, ali imaju veliku političku težinu. Glasovima 403 poslanika zvaničnicima u Beogradu poručeno je da su Brisel i Strazbur daleko, a Priština još dalje.

Reuters
Nije obavezno, ali se računa: Evropski parlament

Rezolucija nastala na osnovu izveštaja Ulrike Lunaček, izvestioca za Kosovo, osvrće se na odluku kosovskog Ustavnog suda o primeni dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) i poziva da se usvoje zakoni i statuti u skladu sa odlukom tog suda?! To je definitivno mnogo drugačije od onoga što srpski političari obećavaju svaki sa praga EU.

Koga Priština više ceni

Marko Jakšić ističe da Priština više ceni Skupštinu AP KiM, nego ZSO.
- Više nas ceni imajući u vidu ugled koji naši članovi i samo telo uživa u narodu, i da su izabrani na osnovu zakona i propisa Republike Srbije. S druge strane, članovi ZSO će se birati po kosovsim zakonima i neće imati nikakva posebna ovlašćenja - kaže Jakšić.

Lideri Srba sa Kosova sa pravom su ogorčeni i tvrde da ovim priznavanjem kosovskog Ustavnog suda, EU zaokružuje nazavisnost i dovodi u pitanje sprovođenje najznačajnijeg briselskog dogovora, onog o Zajednici srpskih opština. Zvaničnici uključeni u briselske pregovore do zaključenja ovog broja "Vesti" nisu se oglašavali o spornom delu Rezolucije usvojene u četvrtak.

Sa severa KiM Marko Jakšić ponavlja da će ovako definisana Zajednica srpskih opština "imati nadležnosti na nivou ribolovačkog društva".

- Usvajanje ove Rezolucije znači da Evropski parlament potvrđuje da je Kosovo posebna država i da u njenom okviru ne mogu da se prave organizacije i institucije koje nisu u skladu sa njenim ustavom. Složio se i da na Kosovu nema ZSO kao institucije trećeg nivoa vlasti, već će to biti organizacija poput kosovskog ribolovačkog društva. Sa takvom ZSO, koja inače nema nikakvu kopču sa Ustavom Srbije, naša država odriče se institucija na KiM i južne pokrajine - kaže za "Vesti" Jakšić.

On dodaje da u Rezoluciji Evropski parlament insistira i da sa Kosovom treba da se potpiše sporazum o normalizaciji odnosa:

- To jasno govori da je sprovođenje brisleskog sporazuma, strategija stvaranja nezavisnog Kosova - zaključuje Jakšić.

Sa centralnog Kosova Momčilo Trajković, lider SPOT-a smatra da je odluka EP "poraz srpske politike o Kosovu".

- Očigledno je da je politika kosovske vlasti, koja se vodi uz pomoć centara moći, mnogo ozbiljnija nego politika premijera Vučića. Zamislite politiku u kojoj je "kosovski ustav" sveto pismo i u njega niko ne sme da dira - ukazuje Trajković.

On ističe da se istovremeno od Srbije zahteva promena njenog Ustava i brisanje Kosova i Metohije iz preambule.

- Šta to može da znači nego jačanje državnosti i ustavnosti Kosova s jedne strane i rušenje države Srbije, s druge.

To vodi nezaustavljivom procesu priznavanja nezavisnosti Kosova i svođenja Srbije na "Beogradski pašaluk". Prazne priče Marka Đurića (šefa Kancelarije za KiM) služe za zamajavanje nesrećnih kosovskih Srba - zaključuje naš sagovornik.

Retorika normalizacije

Rezolucija Evropskog parlamenta poziva dve strane da se,
"u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine uzdrže od negativne retorike.
Rezolucija ukazuje i na potrebu daljih napora u zaštiti svih etničkih manjina na Kosovu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online