Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 24.12.2015.
08:15
J. Arsenović - Vesti A

Vučića teraju da slomi Dodika

Posle sastanka usledile kurtoazne izjave o međusobnoj podršci, ali je smrknuto lice Milorada Dodika govorilo drugačije

Da li će mu okrenuti leđa: Za sastanak Vučića i dodika uvek vlada veliko interesovanja

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik održali su u utorak po podne u Beogradu još jedan u nizu sastanaka na temu bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske. Ali više od uobičajenih opštih mesta o intenziviranju ekonomske saradnje Beograda i Banjaluke, javnost s obe strane Drine interesuje koliko ima istine da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić preuzeo obavezu od Brisela i Vašingtona da izvrši dodatni pritisak na Milorada Dodika, čoveka kojeg Zapad doživljava kao glavni kamen spoticanja na putu stvaranja unitarne BiH i ulaska ove države u NATO?

- Od Srbije se očekuje da izvrši pritisak da Republika Srpska ne bude prepreka u stabilizaciji Bosne i Hercegovine. Mislim da ćemo posle sastanka Vučića i Dodika imati jedno saopštenje, a da ćemo o onome što se zaista dešavalo iza zatvorenih vrata moći eventualno samo da čitamo između redova. Možda čak ni to - komentariše predsednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

O čemu se iza zatvorenih vrata u Nemanjinoj 11 najviše razgovaralo ostalo je tako samo u domenu spekulacija, a sam Dodik koji je posle razgovora delovao neraspoloženo, otkriva da mu je najdraži deo razgovora bio onaj o dolasku srpskih zvaničnika u Banjaluku na dan Republike Srpske 9. januara.

Dodik otkriva i da je Vučiću preneo nameru vlasti RS da organizuju referendum o sudovima i tužilaštvu, ali ne i kakav je stav o tome zauzeo njegov domaćin Vučić.

- To ćutanje Beograda o referendumu tumačim kao ostavljanje vremena i prenošenja odgovornosti na Dodika i vlasti RS da izađu iz priče o referendumu - komentariše za "Vesti" Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

On smatra da disciplinovanje Dodika nije na agendi ni Vučića, ni Brisela, ni Vašingtona i da su to floskule još iz vremena Borisa Tadića.

Ivancov: Navikao na pritiske

Jedan od retkih oslonaca za Dodika predstavlja Moskva koja podržava njegovu inicijativu o referendumu o sudovima. Na pitanje može li Dodik očekivati zaštitu Moskve u slučaju pritiska u vezi sa održavanjem referenduma, ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Petar Ivancov kaže da ne razume u potpunosti o kojoj zaštiti je reč i da li je ona uopšte potrebna. Prema njegovom mišljenju, Dodik je samostalan i odgovoran političar, te iskusan državnik koji vrlo dobro zna šta radi, šta hoće i kako to može postići.
- Smatram da se navikao na pritisak. Verovatno je ovo njegovo normalno stanje. A naš stav o referendumu je poznat - istakao je Ivancov.

- Beograd ne okreće leđa Dodiku i ne vrši pritisak na RS, već sadašnja vlada u Beogradu vodi drugačiju politiku prema Srpskoj i BiH od one koju su vodili Tadić i Koštunica. Tako da ne očekujem da je premijer Srbije "zatezao ruku" svom sagovorniku, prenoseći poruke iz Vašingtona i Brisela - kaže Janjić.

Ipak, novinari posle razgovora Dodika i Vučića nisu propustili priliku da pitaju koliko ima istine da EU od Srbije zahteva smanjenje intenziteta saradnje sa RS? Drugim rečima, da se Srpska i Dodik ostave na cedilu i tako privole izmenama Dejtona u pravcu jačanja federalnih vlasti.

- Meni niko nikad to nije rekao, premijer mi ništa nije rekao, nisam se interesovao da li je to tačno ili ne, naši su odnosi dobri i korektni. Da li je neko time frustriran ili neko želi neku koncepciju provoditi, to su spekulacije. Previše spekulacija ima u regionu - odgovorio je Dodik, ponavljajući da su odnosi Srbije i RS sve bolji i da oni ne treba nikome da smetaju, jer se odvijaju u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim vezama.

Kakve god zvanične izjave davali Dodik i Vučić, utisak je da je prvi čovek Srpske u sve težoj poziciji. Njegov glavni saveznik Beograd je u potpunosti stavio evropske integracija kao prioritet kojem sve treba podrediti. Tu je i sve jača opozicija unutar RS koja voljno ili nevoljno može biti instrumentalizovana za Dodikovo rušenje.

Taktika Zapada: Zavaditi Srbe!

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić kaže da je zapadna nomenklatura u Sarajevu odustala od namere da Dodika javno označi kao diktatora ili teroristu, da su odustali od oružanog napada i da su se opredelili za srpsko-srpske sukobe.
- Od opozicije se očekuje da borbu institucija Srpske za očuvanje nadležnosti okvalifikuje kao izazivanje sukoba radi odbrane predsednika Dodika i 'njegovih kriminalaca'. Sve ukazuje da je u pripremi primena nasilja ukomponovana u političke pritiske. Računa se na defetizam koji se planski stimuliše i na to da će deo pozicije napustiti vladajuću koaliciju uz obrazloženje da 'neće da ginu za Dodika" - smatra Ćeranić.

- Ušao je u sukob sa najvećim silama na svetu, a nijednom državniku to nikada nije donelo dobar finalni rezultat - zaključuje Aleksandar Popov.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.12.2015. 09:35
Jedno je istina, a to je da Vučići pudlica zapada i da je poslušniji nego što su mogli i očekivati !Čak ni Tadić, za koga smo mislili da od njega ne može biti gori, nije bio spreman na sve ovo što radi ova Vlada ! RS je trebala proglasiti svoju nezavisnost isti dan kada i Kosovo, danas bi bi bila druga priča ! U svakom slučaju, nezavisna RS i to što prije !
Četvrtak 24.12.2015. 09:01
jedini koji to može da uradi - 3,14zdousti komprador iz beograda...
Četvrtak 24.12.2015. 09:24
Dodik rade po upustvu T. Nikoljic dabi postgao nesto za zamenu izgubljenu Kosovo,dali ce uspeti vidicemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online