Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.11.2015.
08:15
J. L. Petković - Vesti A

Posledice poraza Prištine u Unesku (3): Rušitelji svetinja moraju na sud

U tri dana martovskog nasilja 2004. nastradalo je desetoro Srba, spaljeno i dignuto u vazduh 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, proterano 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela na Kosovu.

A. Čukić
Zločin bez kazne: Slavko Simić

Upravo to je bio jedan od glavnih argumenata Srbije da Priština ne zaslužuje članstvo u Unesku. Pitanje za vladu Ise Mustafe, ali i za međunarodnu zajednicu jeste - zašto za te zločine niko nije odgovarao? Hoće li sada neko otvoriti tu temu?

Srpska lista uvek insistira na pokušaju da se pokrene istraga i obnove sudski procesi koji su obustavljeni protiv osumnjičenih koji su 17. marta 2004. uništili nekoliko desetina pravoslavnih crkava i manastira, kaže Slavko Simić, predsednik Srpske liste na KiM. Srbima će u tome, ističe, pomoći i upravo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU.

- To su činili najčešće podmetanjem požara i potpunim uništavanjem desetina pomoćnih crkvenih i manastirskih objekata. Za sve to minimalnim kaznama osuđeno je svega troje ljudi, na dve godine zatvora, a na uslovnu slobodu pušteni su nakon pet meseci provedenih u zatvoru. U članu 7 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU kaže se da Kosovo i EU reafirmišu krivična dela od interesa za međunarodnu zajednicu kao celinu, i ta krivična dela i zločini ne mogu proći nekažnjeno. Navodi se i da gonjenje tih zločina treba da se osigura "preduzimljivim merama na domaćem i međunarodnom nivou". Očekujemo da se istrage otvore i da se preispitaju svi slučajevi koji nam vraćaju uznemirujuće slike iz tog vremena - ističe Simić.

Odluka u Unesku slavila se u Beogradu, ali još više u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. Sutradan su usledili novi pritisci na Srbe.

Zakon u izradi
- Na Kosovu nedostaje zakon koji bi definisao osnovu postojanja verskih zajednica, što proizvodi praktične poteškoće svim verskim zajednicama. Potrebno je da za izradu ovog zakona koji bi definisao pravne pozicije svih verskih zajednica doprinos daju SPC, islamska zajednica i katolička crkva. Nacrt zakona je u izradi i očekujemo da bude prosleđen u skupštinsku proceduru - kaže Simić.

- Pritisak na srpsku zajednicu nikada nije prestajao. Evropa i ceo svet moraju da se suoče sa činjenicom da na Kosovu ne vladaju demokratska načela vladavine prava, slobode kretanja i poštovanje manjinskih zajednica. Albanska zajednica ne sme da gleda na ovaj debakl koji je doživela u Parizu na Generalnoj skupštini Uneska, kao poraz, a ni mi ne treba da se ponosimo i doživljavamo ovo kao pobedu. Neophodno je da se punim kapacitetom urazumimo, da se pristupi dijalogu koji će regulisati određene kompromise. Nadam se da će razum pobediti, jer Kosovo je područje koje može doživeti destabilizaciju svakog trenutka. A destabilizacija se uvek odrazi na srpsku zajednicu - podvlači Simić.

SUTRA - Posledice poraza Prištine u Unesku (4): Bez srpskih opština besmislen briselski akt

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online