Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2015.
05:13
J. L. Petković - Vesti A

Stara brutalnost u novom ruhu

Nakon odluke Uneska da ne primi Kosovo u svoje članstvo, političari u Prištini najavili su da će ponovo podneti zahtev za kandidaturu. Šanse za taj scenario su male jer je Srbija primljena u Izvršni savet ("vladu") te organizacije UN i to velikom većinom glasova, a s mandatom od četiri godine. Od 186 država članica, našu zemlju je podržao 161 glas.

Nesigurna zaštita: Učestale provokacije i napadi na Srbe

Po mišljenju ambasadora u Unesku Darka Tanaskovića, to je ogroman uspeh Beograda uzimajući u obzir veliku podelu na Generalnoj konferenciji kad se izglasavao prijem Kosova.

- To znači da će Srbija aktivno učestvovati u odlučivanju u svim domenima delovanja Uneska - naveo je Tanasković.

Patrijarh srpski Irinej zahvalio je Rusiji za podršku Srbiji u onemogućivanju Kosova da bude primljeno u Unesko.

- Kosovo je za Srbe sveta zemlja, zalivena krvlju onih koji su štitili svetinje od neprijatelja. To što je moglo da se desi s Kosovom bilo bi kruna svih nesreća - kazao je Irinej komentarišući uspeh Srbije na konferenciji Uneska u Parizu.

Neuspeh Prištine, međutim, odrazio se na srpsku zajednicu na Kosmetu. U Srpskom nacionalnom forumu (SNF) tvrde da im iz mnogih krajeva stižu obaveštenja da su Srbi izloženi pritiscima.

- Paljenje kuće Jašovića u selu Siga kod Peći, provokacije i napadi na Srbe u različitim delovima Kosmeta podsećaju na neke ranije brutalnosti prema Srbima. Mnogi putnici, a naročito oni koji koriste administrativne prelaze na severu, žale se na pojačanu kontrolu policije, i to naročito onu koju sprovode kosovski policajci albanske nacionalnosti - kaže Aleksandar Đikić, predsednik SNF-a.

Veleizdaja

SNP podeća da je lažna država Kosovo pre odluke o suspenziji ZSO ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji su "na sramotu svojih predaka i potomaka svojim glasovima u kosovskom parlamentu podržali i poslanici Srpske liste". Oni smatraju da će protiv poslanika Srpske liste kad-tad biti pokrenut postupak za krivično delo veleizdaje.

Odluka Ustavnog suda na Kosovu o privremenoj suspenziji aktivnosti vezanih za formiranje Zajednice srpskih opština i dalje izaziva burene reakcije predstavnika srpske vlasti i opozicije.
Tako je Srpska narodna partija zatražila referendum na kome bi se građani Srbije izjasnili da li su za ulazak u EU po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova. Povod je, kako ističu, "gromoglasno ćutanje Evropske komisije i Evropskog parlamenta na političke provokacije Prištine".

Dijalog uprkos svega

Državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Srbije Roksanda Ninčić istakla je da Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom i da će dati maksimum da on uspe.
- Priština je pokušala da sticanjem članstva u Unesku obesmisli dijalog na tu temu, ali je doživela neuspeh - ukazala je ona.
 

- Celokupnoj srpskoj i međunarodnoj javnosti jasno je da su ovakve jednostrane odluke lažne države Kosovo, uz podršku EU, osveta Srbiji zato što je, uz pomoć svojih pravih prijatelja širom sveta, sprečila prijem Kosova u Unesko uprkos lobiranju većine članica EU - navode u SNP-u.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online