Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.10.2015.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Politička kumstva u Srbiji (1): Dva kuma - dve metastaze

Javna je tajna da politička scena Srbije obiluje kumstvima i da uz javne svađe nekih od kumova idu i unosni tajni poslovi drugih. Koliko su ove u srpskom narodu važne međuporodične veze utkane i u sam vrh države, otkrili su prethodnih dana vladajući naprednjaci i opozicione demokrate prepucavajući se međusobno sve dok jedno od političkih kumstava nije završilo na poligrafu.

Panči/Rupena
Politička kumstva u Srbiji

Kum predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića jači je od države - saopštio je DS, a SNS uzvratio pitanjem ko štiti vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i njegove kumove. Optužbe su krenule od DS-a koji je tvrdio da je Vučićev kum direktor Elektromreže Nikola Petrović reketirao američku kompaniju. Petrović se dobrovoljno podvrgao detektoru laži a SNS, Pajtiću i njegovim kumovima bivšem gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću i partijskom funkcioneru Dušanu Elezoviću, uzvratio pitanjem ko ih to štiti od procesa za krivična dela.

Kumstava je u srpskoj politici bilo i dva veka unazad, a od nekadašnjih krvoprolića i svrgnuća nacionalno smo evoluirali u kumovske javne svađe, razlaze i prepucavanja. Retki su oni koji su u politici pronašli zajednički unosni biznis. Kumovska krv pala je 1817. kada je ubistvo vođe Prvog srpskog ustanka, vožda Karađorđa Petrovića, organizovao njegov kum Vujica Vulićević po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Vožd je usmrćen sekirom, jataganom mu odsečena glava i poslata na noge knezu Milošu, a u narodu se veruje da je ubice stigla kazna, jer se loze Vulićevića i Obrenovića, ugasile. Doduše, ubrzo nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge Drage, za 48 sati pobijeno je zvanično 126 članova porodice, prijatelja i kumova Obrenovića širom Srbije.

Uoči petooktobarskih promena, kako se i danas priča, kumovska veza sa tadašnjim predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem koštala je života nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. On je kidnapovan dok se rekreirao, a njegovo telo pronađeno je posle dve i po godine na Fruškoj gori. Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović saopštio je da je motiv ubistva politički, jer je Stambolić bio mogući kandidat na predsedničkim izborima 2000. koje je Slobodan Milošević potom izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice.

Sa kumstvom nije dobro prošao ni Aleksandar Leka Ranković, svedok na venčanju doživotnog jugoslovenskog predsednika Tita i Jovanke Broz, a deo stručnjaka smatra da je ovaj tada najbliži Titov saradnik pao 1966. pod optužbom za prisluškivanje, da ne bi nasledio Tita na predsedničkom tronu. Ranković, koji je bio ministar policije i organizator službe bezbednosti, na Brionskom plenumu je podneo ostavku na funkcije u partiji i mesto potpredsednika Savezne skupštine i do smrti ostao van javnog života.

Politika je razdvojila i kumove Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja. Dok su bili u istom frontu, Vuk je krstio Vojinog najstarijeg sina Nikolu, da bi po razlazu vođa radikala kuma javno nazivao narkomanom, a Drašković ga provocirao pričom da su Šešelji Hrvati.

Složene kumovske odnose na srpskoj sceni obeležili su u protekloj deceniji još neki partijski razlazi koji su narušili i kumovske odnose. Šešelj je kumovao sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću čiju je decu krstio, a šef države Tomislav Nikolić je bio kum njegovim unucima na krštenju da bi to kumstvo puklo kada je formirao Srpsku naprednu stranku.

Biznis i politika

Kumstvo lidera Socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i kralja šećera Miodraga Kostića opstalo je do danas. Čanak ne haje za govorkanja da se kumu našao i u biznisu. Biznis i politiku spojio je i Milan Beko u kumstvo sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem. Neki su poput direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića staro prijateljstvo pretočili u kumstvo. Ovaj socijalista je prošle godine pozvao bivšeg načelnika Državne bezbednosti Jovicu Stanišića da krsti njegovog vanbračnog sina Miloša.

Nikolić je izjavio da je osetio da je Šešeljev poziv za kumstvo početak kraja njihovog prijateljstva, jer je lider SRS-a inače oterao sve kumove iz stranke. Šešelj kumove nije štedeo posle prošlogodišnjeg povratka iz Haga, pa je povodom svoje bolesti govorio da ima dve metastaze Nikolića i Vučića i da su izdajnici koji će ga vratiti u holandski zatvor. Ubrzo je prema Vučiću reterirao, a nastavio da udara po Nikoliću pripisujući mu, između ostalog, dvoje vanbračne dece i lažnu fakultetsku diplomu.

Vođa SRS-a je predsednika Srbije uporedio sa Ekremom Jevrićem, a njegovu suprugu sa Macom Diskrecijom iz rijalitija Parovi, a Nikolić uzvratio da neće da se spušta na nizak nivo i odgovara na brutalne optužbe bivšeg kuma. Priznao je i da ga propalo kumstvo boli i da bol nije prestao.

TV venčanje

Srpska javna scena nije ostala bez političko-medijskih kumstava, pa je tako ministar za rad Aleksandar Vulin venčao vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, a nedavno se kao jedini kupac Niške TV pojavio konzorcijum čiji je deo Dragan Milošević, za koga su mediji pisali da je kum ministra odbrane Bratislava Gašića.

Ništa bolje sa kumovima nije prošao bivši predsednik Srbije Boris Tadić koga su kumovi napustili zbog politike, priklonivši se njegovom protivkandidatu Draganu Đilasu u nadmetanju za mesto prvog čoveka Demokratske stranke. Tadića nisu podržali predsednik beogradskog odbora Balša Božović, čiji mu je otac Dragoslav Zeka Božović kum, ali ni bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac koga je Tadić venčao. Kada je bivši prvi čovek države i DS napustio stranku i osnovao novu, nijedan od kumova nije pošao za njim, već su ostali u žutom političkom jatu.

SUTRA - Politička kumstva u Srbiji (2) : Nekad svetinja, danas vajda

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online