Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 29.08.2015.
08:08
D. N. Petrović - Vesti A

Nacionalistima vetar u leđa?

Odluka Odbora za standardizaciju srpskog jezika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koju je potpisao predsednik odbora Ivan Klajn, prema kojoj lingvistički ne postoje ni bošnjački ni bosanski jezik, izazvala je oprečne i burne reakcije u Sandžaku.

www.mc.rs
Nastava na bosanskom greška: Ivan Klajn

Bosanski jezik je u zvaničnoj upotrebi od 2005. godine. S nastavom na ovom jeziku u većini sandžačkih škola prilično se odmaklo, a država je već utrošila puno novca i napora da bi obezbedila tumače za bosanski jezik. Samo u novopazarskom sudu, zbog "nepoznavanja srpskog jezika" blokirano je više od stotinu predmeta, angažovana su trojica.

Ne trebaju tumači

Srpski akademici upozoravaju "da tumači za bosanski jezik nisu potrebni, da nema potrebe za nastavu na bosanskom i udžbenicima na ovom jeziku, jer svi Bošnjaci znaju srpski jezik podjednako dobro kao i bošnjački, kao i da je uvođenje nastave na bosanskom jeziku bila greška".

Profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti Sead Biberović smatra da je odluka Odbora SANU više dnevnopolitička nego što je zasnovana na nauci.

- Svaki narod ima pravo da svoj jezik zove onako kako smatra da treba da ga zove, SANU, niti bilo koja druga akademija nauka, nema pravo da određuje Bošnjacima, niti bilo kome drugom kako će se zvati njihov jezik. Ova odluka daće krila nacionalistima iz redova Bošnjaka i neće doprineti poboljšanju odnosa između Srba i Bošnjaka - smatra Biberović.

Reagovao je i muftija-sandžački Muamer Zukorlić koji smatra da je ova odluka još jedno srozavanje ugleda SANU i odmaganje naporima premijera Srbije Aleksandra Vučića.

- Ova odluka apsolutno nema nikakvu naučnu težinu, zato i ne želim ni da ulazim u njenu dublju analizu. Ona neće imati ni bilo kakve konsekvence, ali je loše što srpska elita ponovo ne prati pozive premijera Vučića na dijalog. On je napravio iskorak, on želi, on pruža ruku, ali ukoliko njega ne otprate srpske elite, akademske, crkvene, kulturne i druge, sve će ostati samo na nivou jednog verbalnog poziva - kaže Zukorlić.

- Bošnjaci su svoj jezik kroz istoriju uvek zvali bosanskim, na jeziku Bošnjaka naš jezik se naziva bosanskim, a na srpskom jeziku može da se naziva bošnjačkim. Preporuka Odbora SANU je neobavezujuća i neće imati znatniji uticaj na državne organe Srbije - smatra Esad Džudžo, član najužeg rukovodstva Bošnjačkog nacionalnog veća.

Odluku odbora SANU pozdravili su samo direktori nekoliko škola, mahom u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši koji su do sada odbijali da bosanski jezik uvedu u svoje škole.

Samo varijanta srpskog jezika

Naziv bošnjački jezik odgovara nazivu bošnjački narod, dok je bosanski jezik vezan za termin bosanski narod, a takav narod ne postoji. Prema tome, u srpskom jeziku jedino je moguće da se jezik Bošnjaka, koji je varijanta srpskog jezika, nazove bošnjačkim jezikom - navodi se u odluci Odbora za standardizaciju srpskog jezika.
 






 

POVEZANE VESTI

Subota 29.08.2015. 13:11
Џаба ДИЈАДЕРО делкаш "-" и "+"....знам да пениш а не смеш да се укључиш, хахахахахахаха!!!!!
Subota 29.08.2015. 19:07
Bošnjaci,Bosanci-izmišljene nacije i jezik.
Subota 29.08.2015. 13:19
Свако ко има барем пола мозга може да закључи да босански и хрватски нису прави језици. Балеге и усраше ни ту половину изгледа немају. Американци себе не сматрају Енглезима. Енглески којим говоре Амери се разликује по неких 12-15,000 речи и то је само дијалекат енглеског, али они нису толико искомплексирани да тврде да говоре америчким језиком сви би им се смејали. Као и бошњаци и хрвати и амери као народ кратко постоје али су свесни одакле потичу и не стиде се тога за разлику од балега и усраша.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online