Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.08.2015.
08:18
Lj. Ivanović - Vesti A

Sindikalci kvare posao Vučiću

Vlada Srbije ulazi u poslednju fazu privatizacije Telekoma Srbija, ali bi ovaj posao mogli da pokvare sindikati Telekoma koji traže, za srpske prilike abnormalne otpremnine kroz socijalni program za rešavanje viška zaposlenih.

A. Nalbatjan
Radnici Telekoma traže basnoslovne otpremnine

Prema nezvaničnim saznanjima, sindikati su u pregovorima s vladom zatežu zahtevajući otpremnine za radnike od 950 evra po godini staža!

Otpremnine po firmama:

NIS - 750 evra

Filip Moris - 700 evra

Holcim - 650 evra
Lukoil - 800 evra (prvi krug)
Lukoil - 400 evra (drugi krug)
Knjaz Miloš - 400 evra

Sloboda Čačak - 300 evra

Jat ervejz - 300 evra

Prosveta - 200 evra

Železnice Srbije - 100 do 250 evra

Viskoza - tri prosečne zarade
Prvi maj - bez otpremnina
EI Niš - bez otpremnina
Zorka - bez otpremnina

Taj zahtev nije ništa novo i u medijima se još 2010. pominjao isti taj zahtev od 950 evra kada je srpska vlada pokušavala Telekom da proda Telekomu Austrija.

Ni tada, kao ni danas sindikalci ne izlaze u javnost s takvim zahtevom, već su informacije stigle od vladinih pregovarača.

Za vladu je tih 950 evra apsolutno neprihvatljivo iz više razloga. Nije pitanje da li u budžetu ima novca za to, već je problem što je država za otpremnine za oko 9.000 radnika viška u državnoj upravi opredelila otpremnine od po 200 evra za godinu staža.

Podsećanja radi, u najvećem broju privatizovanih firmi ili uopšte nije bilo otpremnine, ili je ona iznosila od 100 do 200 evra, mada ima izuzetaka.

- Neko je imao sreću da radi u javnom preduzeću i dobije velike otpremnine, a neko je radio u fabrici, stvarao dohodak, izdržavao sve ostale i otišao bez otpremnine - ističe Ranka Savić, predsednica Asocijacije nezavisnih i slobodnih sindikata.

Inače, za Telekom Srbija interes je pokazalo 14 kompanija i of-šor investicionih fondova iza kojih zapravo ne znamo ko zaista stoji. Od zvučnih imena tu su Dojče telekom, Telekom Slovenije i Turksel, ali su tu i investicioni fond iz Abu Dabija, Bugarski telekom i Evropska banka za obnovu i razvoj, na primer.

Zanimljivo je da je fond iz Ujedinjenih Arapskih Emirata eliminisan iz užeg kruga potencijalnih kupaca, te spiskom od devet interesenata dominiraju investicioni fondovi s egzotičnih destinacija, uz Dojče telekom, EBRD i Telekom Slovenije

POVEZANE VESTI

Sreda 12.08.2015. 09:43
Дебили су одлучили да продају једно од ретких профитабилних предузећа у Србији. Уместо да сама ураде реорганизсцију у отпусте вишак партиских директора они ће да продају фирму за количину новца коју та фирма у буџет уплати у року 10 година. Ако су неспособни да дугорочно размишљају нека се склоне са власти да не останемо сви голи и боси.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online