Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.07.2015.
05:13
N. Popović - Vesti A

Rušenje mita o Genocidu u Srebrenici (1): Dorinu "pakuju" drogu zbog Srebrenice

Od 17. juna ove godine iza rešetaka istražnog zatvora u Bazelu nalazi se Aleksandar Dorin, autor knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo", u izdanju kuće "Ahriman Ferlag" iz Frajburga u Nemačkoj, u kojoj se pobija zvanična verzija masakra u Srebrenici.

N. Jokić
Misteriozno hapšenje: Aleksandar Dorin

Kako su "Vesti" već objavile, Dorin je odveden iz svog stana u Bazelu pod prilično misterioznim okolnostima. Dvadesetak dana nakon njegovog privođenja u javnost je plasirana veoma klimava priča da je uhapšen zbog trgovine kanabisom!

- Nisam video dokaze kojima raspolaže švajcarsko tužilaštvo i policija, ali ono što znam o Dorinu, a prijatelji smo i poslovni saradnici već 15-ak godina, nikako se ne uklapa u profil uživaoca i trgovca drogom, kakvim se on sada pokušava predstaviti - kaže za "Vesti" Peter Priskil (60), jedan od čelnika izdavačke kuće "Ahriman Ferlag" koji je posetio redakciju "Vesti" u Bad Filbelu kod Frankfurta.

Priskil za sebe kaže da je levičar i marksista, a zbog svojih stavova, koji su u suprotni s imperijalnom politikom Zapada, često je na meti "mejnstrim medija" u Nemačkoj i Švajcarskoj.

- Aleksandar Dorin kakvog ja poznajem je miran i povučen čovek, vegetarijanac, anti alkoholičar i nepušač. Nisu tačne priče da su ga hapsili agenti neke tajne službe, bili su to obični policajci u civilu, ali za to nije ni bilo potrebe jer se već iz iskustva zna da oni vrlo često odrađuju na mig naloge koji dolaze preko bare - kaže Priskil.

Peter Priskil (levo) i Aleksandar Vidaković

On ističe da je čak i za švajcarske prilike, hapšenje Aleksandra Dorina u najmanju ruku kontroverzno.

Protestno pismo ministarki

Peter Preskil apeluje na sve kojima je stalo do istine i koji se protive hapšenju Akesandra Dorina i postupku koji protiv njega vode švajcarske vasti da se protestnim pismima obrate Simoneti Somaruga (Simonetta Sommaruga), švajcarskoj ministarki pravde na adresu: Eidgenoešisćes Justiz - und Polizeidepartment, Bundeshaus West, CH- 3003 Bern

- Zašto je potrebno da se kuća osumnjičenog za trgovinu kanabisom potpuno "prevrne", odnesu svi njegovi radovi, knjige i dokumenti i da se danima ne zna ni gde uhapšeni nalazi. Advokat kojeg smo angažovali i koji je insistirao na anonimnosti da bi na miru mogao da radi svoj posao nam kaže da i dalje ne može da dobije čak ni broj predmeta pod kojim tužilaštvo vodi istragu protiv njegovog klijenta.

Sve je to vrlo čudno i budi velike sumnje da se iza svega kriju politički motivi naredbodavaca hapšenja koji se poklapaju sa 20-godišnjicom masakra u Srebrenici - kaže Priskil.

On podseća da je Dorin uhapšen gotovo istovremeno kada su u Ženevi škljocnule lisice na rukama krvnika iz Srebrenice Nasera Orića, koji je, kako se zna, već odavno na slobodi.

- Time je švajcarska država očigledno odaslala poruku tipa "eto, mi smo neutralni, hapsimo jednog muslimana i jednog Srbina" - ogorčeno konstatuje Priskil. On je Dorinu, kada je čuo za hapšenje Orića, poslao mejl na koji mu on nikada nije odgovorio.

- Nisam znao da je on već tada sedeo u istražnom zatvoru - rekao je Priskil.

SUTRA: Haranga počela 2011.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.07.2015. 08:28
čim kažeš istinu i ne igraš po njihovim pravilima,spremi se za teške konsekvence
Četvrtak 30.07.2015. 06:14
Ah ti mirni i povučeni. Tako su i D. Šiferu napakovali onu butigu, a on siroma ni kriv ni dužan. Ipak, 'aljine su 'aljine, a ovom velikom prijatelju pakuju teže stvari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online