Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.07.2015.
08:00
S. M. Tomić - Vesti A

Svetska kriza i rat ideologija (2): Dželati od 12 godina

U ovom dečjem kampu 120 dečaka svakog jutra dobije mač i lutku, a pozdravi ih instruktor koji će ih obučiti raznim ratničkim veštinama, a na prvom mestu da lutki odseku glavu.

Tanjug/AP
Kamp za obuku dece

U kampu Islamske države Iraka u Levantu u Iraku, dečake zovu medvedićima kalifata a podučavaju ih radikalnoj veri i rukovanju hladnim i vatrenim oružjem. Oni su deo programa ID "Mladunci za kalifat".

Kad su ekstremisti prošle godine pregazili sela i gradove u severnom Iraku, starce su poubijali, žene i devojke su prodate kao seksualno roblje, a dečaci imaju posebnu sudbinu, njih će pretvoriti u radikalne islamističke borce.

Lova za bombe

U Austriji je krajem 2014. godine uhapšen 14-godišnji dečak koji je priznao da je planirao teroristički napad u Beču, kao i da mu je preko interneta ponuđena određena suma novca za obavljanje različitih napada. On je vrbovan sumom od 25.000 dolara, kako bi izvršio planirani bombaški napad, a u zamenu za tu uslugu, dobio bi počasno mesto unutar Islamske države.

Koriste više različitih metoda, od novca i poklona do zastrašivanja i ispiranja mozga. Dečaci se pretvaraju u krvnike koji u njihovim video-snimcima pucaju zarobljenicima u glavu. Nedavno su šokirali svet snimkom u kojem 13-godišnji dečak odrubljuje glavu sirijskom oficiru. Ova deca često završavaju i kao bombaši samoubice.

Uglavnom se ispiraju mozgovi kurdske i jazidske dece, koji se pretvaraju u krvnike svojih sunarodnika. Njih smeštaju u kampove širom Iraka i Sirije, daju im arapska imena. U kampu Farouk u Siriji drže jazidske dečake, od osme do 15. godine, koje treniraju od osam do 10 sati dnevno.

Hici u potiljak

Teroristi Islamske države objavili su početkom jula 2015. nov zastrašujući video-snimak kako deca hladnokrvno vrše egzekuciju nad 25 zarobljenih sirijskih vojnika. Ovo masovno pogubljenje dogodilo se 21. maja, odmah pošto su islamistički teroristi zauzeli sirijski grad Palmiru. Procenjuje se da dželati imaju 12-13 godina, a zarobljene vojnike ubili su hicima u potiljak dok su klečali.

Oni vežbaju, trče, rukuju oružjem i proučavaju Kuran. Ukoliko odbiju da izvrše naređenje, dobijaju batine i pretnje. Moraju napamet da nauče načela džihada i interpretacije verskih tekstova koje opravdavaju ubijanje zarobljenika i nevernika. Na treningu izdržljivosti moraju da stoje nepomično dok ih instruktor udara, da lupaju glavom o stub ili nepomično leže dok instruktor hoda po njima.

Naoružane bebe

Na Tviteru se krajem aprila 2015. pojavila propagandna fotografija ISIL-a na kojoj su novorođenčetu iznad glave stavili pištolj, ručnu bombu i rodni list Islamske države. Ove preteće fotografije nisu nikakva novost, pre toga su objavili fotografiju na kojoj su bebu polegli na zastavu ISIL-a i okružili je ručnim bombama, pištoljima i puškama.

Na jednom video-snimku dečak, koji izgleda nema ni 10 godina, uzvikuje držeći kalašnjikov:

- Obama, mi ćemo te ubiti. Mi lavovska mladunčad kalifata!

ID tvrdi da ima na stotine takvih kampova, ali koliko ih ima i koliko dece je prošlo obuku za krvnike zasad se ne zna. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, tvrdi da ima najmanje 1.100 sirijske dece mlađe od 16 godina koji su se pridružili ISIL-u ove godine, od kojih su mnogi poslati da se bore u Siriji i Iraku. Najmanje 52 je poginulo, uključujući i 18 bombaša u samoubilačkim napadima.

Nesreća Jazida

Na meti džihadista u Iraku našli su se, osim hrišćana, Kurda, sunita, i narod Jazida, koji govori kurdski jezik, a čija je vera stara 4.000 godina. Islamisti su avgusta prošle godine zauzeli njihov grad Sindžar i dali im ultimatum da pređu u islam, da plaćaju verske poreze, napuste domove ili će biti pobijeni. Jazidi su izbegli u planine i ostali bez hrane i vode. Džihadisti ih nazivaju "poštovaocima đavola" jer za njih ne postoji dualizam dobra i zla. Procenjuje se da ih ima oko pola miliona, a živeli su uglavnom rasuti širom severozapada Iraka, severozapada Sirije i jugoistoka Turske.

Deca se vrbuju i u izbegličkim centrima u Turskoj, po verskim školama i džamijama gde im se u glave ulivaju ekstremističke doktrine, tako da se okreću i protiv vlastitih roditelja.
Teroristi im dele novac i igračke na ulici pozivajući ih da se pridruže njihovoj borbi.

- Islamisti sade ekstremizam i terorizam u mlade umove. Užasno sam zabrinut buduće generacije - kaže za AP Abu Hafs Nakushabandi, sirijski šeik u turskom gradu Sanliurfa, koji drži časove veronauke za izbeglice.

Afrički haos

Hjuman rajts voč navodi da mnoge oružane grupe u svetu koriste decu kao vojnike, naročito u Africi. Pobunjenici iz terorističkih grupa od Al Šababa u Somaliji do Boko harama u Nigeriji otimaju mušku decu od roditelja i koriste ih u borbama kao topovsko meso. Ženskoj deci obično namenjuju da im služe kao supruge i služavke.

Pijace su takođe mesta gde se okupljaju militanti i puštaju propagandne video-snimke. Posebno se održavaju "premijere" za decu uz obavezne sokove, slatkiše i peciva, kojima na kraju dele verske pamflete i diskove.
 

SUTRA - Svetska kriza i rat ideologija (3): Fejsbuk, bašta nacizma

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online