Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.07.2015.
05:00
Ž. Marković - Vesti A

Vučića čeka bosanski lonac

Današnjoj komemoraciji u Potočarima, gde će biti obeležena 20. godišnjica zločina u Srebrenici, prisustvovaće više od 90 stranih delegacija, među kojima će, defintivno je potvrđeno, biti i delegacija Srbije koju će predvoditi premijer Aleksandar Vučić.

Tanjug/AP
Zloupotreba žrtava: Kovčeg sa poginulim Bošnjakom u Srebrenici

S obzirom na raniju priču o Naseru Oriću, ruski veto na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti i činjenicu da je u pitanju okrugla godišnjica, tenzije u BiH su podignute na najviši nivo, a situacija je takva da srpskom premijeru danas, najblaže rečeno, nimalo neće biti ugodno. Iako bezbednosne službe uveravaju da će skup proteći u najboljem redu, nezvanično se mogu čuti informacije da će u Potočarima doći do incidenta.

Navodno, Vučića će dočekati grupa srebreničkih majki i drugih aktivista, koji nameravaju da ga gađaju jajima i kesama s farbom. Interesantno je da najodgovorniji u bošnjačkom korpusu ne šalju poruke kojima bi se smirila situacija, već dodatno podižu temperaturu.

- Vučiću je možda u ovom času najbolje da ćuti o tome svemu, pokloni se žrtvama i ne daje nikakve izjave. A onda se na neki način odužiti za zločin u kome je i te kako učestvovala Srbija - poručio je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Upozorenje Stefanovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da je premijeru Vučiću saopšteno da je, prema procenama, bezbednosna situacija u Srebrenici složena i da je na njemu da donese odluku da li će ići na komemoraciju. Ministar Stefanović je rekao da je procenjeno da je bezbednosna situacija u Srebrenici složena, da se očekuje veći broj ekstremista, da ima potvrde da su neki već tamo pristigli, a da će neki doći tokom današnjeg dana.

U sličnim tonom oglasio se i poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović.

- Islamska zajednica kao najstarija organizacija je na najsvetijem mestu pružila ruku Vučiću, znajući kakva je bila njegova prošlost, ali u nadi da ćemo gajiti prijateljstvo između dva naroda. Kasnije je izjavljivao da on želi doći u Srebrenicu da pokaže kako Srbi žele pomirenje, a da to Bošnjaci ne žele. Zato je dolazak Vučića u Srebrenicu kao i njegov nedolazak, isto nam znači, nakon svega - poručio je Kavazović.

Predstavnik SAD u Savetu bezbednosti Samanta Pauer izjavila je za federalne medije da Vučić još nije "iskazao spremnost da prizna genocid u Srebrenici".

- Mislim da će srpski premijer, kad otputuje u Srebrenicu, biti suočen sa šamijama majki, žena i kćerki čije su muževe, očeve i decu pobile snage bosanski Srbi - rekla je Pauerova.

Generalno, u BiH vlada izuzetno loša atmosfera koju dodatno potpiruju mediji. Ruski veto proizveo je salve negativnih reakcija, pojedine aktivistkinje udruženja iz Srebrenice bukvalno proklinju Srbe i Ruse, poziva se na bojkot ruskih proizvoda, a ruski ambasador u BiH proglašen je nepoželjnim u Srebrenici.

Poziv na uništenje Srba i Rusa

Glavni imam džamije Kralja Fahda u Sarajevu Nezim Halilović Muderis pozvao je na "uništenje" lobista protiv rezolucije o Srebrenici i njihovih porodica, kao i "entiteta sazdanog na zločinu i genocidu". U hutbi o temi "Dvadeset godina od genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Žepe i Goražda", Halilović je naveo da ta rezolucija u Savetu bezbednosti UN nije usvojena zbog veta koji je na "temelju žestokog lobiranja Srbije i Republike Srpske" uložila Rusija, ocenivši da "nije šala poubijati 8.372 nedužna Bošnjaka i Bošnjakinje" i da to nije običan zločin, "već dobro isplanirani i provedeni genocid koji traje".

Pored toga, danas će se u Potočarima, u američkoj delegaciji pojaviti bivši predsednik SAD Bil Klinto, i nekadašnji državni sekretar najjače svetske sile Medlin Olbrajt. Njihov dolazak prihvata se s oduševljenjem u Sarajevu, iako je reč o ljudima koji su, u velikoj meri, po brojnim svedočenjima, odgovorni kako za rat u BiH, tako i za sam zločin u Srebrenici. Bila Klintona, međutim, bošnjačko Sarajevo tretira kao velikog prijatelja BiH.

Angelu želeli u Potočarima

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom posete Bosni i Hercegovini posetila umetničku galeriju Srebrenica 11/07/1995 i sastala se sa srebreničkim majkama. Razgovor nije potrajao dugo, a majke Srebrenice su od nemačke kancelarke zatražile da pomogne BiH na njenom putu ka NATO-u, kao i u donošenju zakona o negiranju genocida. One su se zahvalile Merkelovoj na njenoj poseti, ali su kazale da bi im bilo draže da je posetila Potočare, ili da je prisustvovala ispraćaju 136 kovčega srebreničkih žrtava koji su juče u kamionu prošli ispred Predsedništva BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da neće svi u Bosni najiskrenije prihvatiti posetu premijera Vučića Potočarima i da su moguće provokacije. Istovremeno, srpska udruženja proistekla iz rata pozivaju Vučića da ne dođe u Srebrenicu. Boračka organizacija Srpske tvrdi da dosadašnja odavanja počasti u Srebrenici od rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu doprinela pomirenju u BiH ni priznavanju srpskih žrtava.

U Srebrenici i Tači

Na čelu Albanaca: Hašim Tači

Kao i ranijih godina, znatan broj Bošnjaka iz Sandžaka prisustvovaće komemoraciji u Srebrenici, prvi put u Potočare kreće i jedan broj Albanaca i Bošnjaka sa Kosova, među kojima će biti i premijer Kosova Hašim Tači. Mnogi Albanci i Bošnjaci sa Kosova put Srebrenice će krenuti nakon Marša mira koji se organizuje u Prizrenu.

Najbrojniju "delegaciju" imaće Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića koja je za put u Potočare pozvala svoje pristalice i obezbedila 10 autobusa. Pristalice SDP-a svake godine putuju u Srebrenicu i do sada nije bilo ni najmanjeg incidenta jer se uglavnom radi o ozbiljnim ljudima koji odlaze da bi odali poštu poginulim Bošnjacima. Odlazak organizuju i mladi SDA Sandžaka sa kojima će u Srebrenicu krenuti i kompletno rukovodstvo stranke. I muftija Muamer Zukorlić svake godine je u Srebrenici, pa će na put krenuti i veliki broj njegovih pristalica.

U Srebrenicu kreću i dva autobusa navijače grupe Ekstremi iz Novog Pazara. Ova grupe poznata je po izazivanju incidenata na Gradskom stadionu, nacionalističkom skandiranju i vređanju Srbije. Mada je BIA saoštila da u Srebrenicu putuje i navijačka grupa Torcida Sandžak koja preti da ugrozi bezbednost premijera Srbije Aleksandra Vučića, jedan od lidera ove grupe Mirzet Ličina naglašava da pristalice Torcide ostaju u Novom Pazaru, da nisu ekstremisti i da niko od njih nije pretio Vučiću.

"Nikada nismo pretili Vučiću, zašto bismo to sada činili, neka putuje u Srebrenicu i srećan mu put, čini nam se da je sve ovo samo izgovor da premijer Srbije ne ode tamo", kaže se u zvaničnom saopštenju Torcide Sandžak.

                                                                                                                   D. N. P

POVEZANE VESTI

Subota 11.07.2015. 09:06
Trebace im vlik lonac... Mora toliko cudoviste celo da stane...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online