Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.06.2015.
08:18
Vesti A

Zašto se urušava svetska ekonomija (2): Boj protiv siromaštva

Evropska unija donela je odluku da porez na finansijske transakcije 11 država članica Unije moraju da uvedu 2016. godine, iako je predlog o uvođenju ovog poreza objavljen još 2011. godine.

Tanjug/AP
Aktivisti iz organizacije "Robin Hud porez" pozirali su nedavno medijima obučeni kao bankari, dok jedan od njih nosi masku britanskog ministra finansija Džordža Ozborna

Predlog su pre tri godine dali nemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji francuski predsednik Nikolas Sarkozi kako bi banke platile i nadomestile efekte finansijske krize u evrozoni koja je pogodila ogroman broj država, uključujući Grčku, Irsku, Španiju i Portugal, i odvela ih u ogromne dugove. Njima su se pridružili i milijarder Džordž Soroš, bivši papa Benedikt Šesnaesti, ali i aktuelni Franja. Među onima koji porez podržavaju su i Grinpis, Unicef i drugi.

Bankarski smeh

Bankari i političari su mu se smejali 10 godina. Njihov argument je da je oporezivati kupoprodaju papira od vrednosti, akcija, obveznica i derivata - čista utopija. Ako bi se taj porez uveo u Nemačkoj, ali ne i u SAD, ti poslovi bi se razvijali u Njujorku, ali ne više i u Frankfurtu. Ukratko, ako svi ne uvedu porez na transakcije, onda on šteti samo onima koji su ga uveli.

"Robin Hud porez" moraće da se naplaćuje u 11 država EU: Francuskoj, Nemačkoj, Estoniji, Španiji, Portugalu, Italiji, Grčkoj, Austriji, Belgiji, Sloveniji i Slovačkoj, bez Velike Britanije, od januara 2016. godine. Velika Britanija navodi da će ovaj porez doneti mnogo štete domaćim kompanijama, a još nije poznato na koji način će se naplaćivati i koliko će iznositi.

Kao što je Robin Hud, junak iz Šervudske šume, otimao od bogatih da bi delio siromašnima, tako i "Robin Hud porez" sledi istu logiku.

anas je prerastao u internacionalni pokret, koji podržavaju milioni ljudi u više od 25 zemalja sveta, preko 115 organizacija, dobrotvorna društva, udruženja zelenih, radnički sindikati, religijske vođe i političari.

Robinhudovska kampanja je tokom 2011. godine posebno aktualizovana pismom upućenog grupi od 20 ministara finansija i guvernera centralnih banaka (G20), koje je potpisalo više od 1.000 ekonomista, među kojima su i Piter Val, Džozef Štiglic i Pol Krugman.

- Ime naše kampanje je "Porez protiv siromaštva". Zato predlažemo podelu prihoda na tri dela. Trećina za suzbijanje siromaštva kod nas u zemlji, trećina za globalno finansiranje ekologije i trećina za globalno finansiranje razvoja - navodi Val.

U novembru 2011. godine američki milijarder Bil Gejts je prezentujući izveštaj na samitu G20 u Kanu rekao da bi uvođenje ovog poreza mogao da bude jedan od načina borbe protiv siromaštva, doduše manjeg značaja nego što je to porez na duvanske proizvode i gorivo.

Na samitu G20 najsnažniju podršku "Robin Hud porezu" pružile su Nemačka i Francuska, dok su među oponentima najistaknutije bile SAD, Kanada i Australija. Nekoliko dana nakon samita, evropski finansijski lideri su raspravljali o mogućnosti uvođenja regionalnog poreza na finansijske transakcije. Francuska i Nemačka su prednjačile u pružanju podrške ovom predlogu, ali i Austrija, Belgija, Španija i Portugal, dok su s druge strane Velika Britanija, Švedska, Rumunija i Bugarska bile protiv.

Neke države članice EU su smatrale da je ovaj porez primenjiv samo ukoliko se sprovodi u svim zemljama EU. Budući da su članice EU ostale podeljene u stavovima, zagovarači "Robin Hud poreza" su predložili da se on primeni samo unutar evrozone.

SUTRA - Zašto se urušava svetska ekonomija (3): Trgovina tante za kukuriku

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online