Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 16.08.2014.
09:14
Srna A

Čepurin: "Zašto Srbija proverava NIS?"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da pokretanje istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) predstavlja "potpuno iznenađenje", koje je izazvalo negativan odjek u ruskim medijima.

Aleksandar Ćepurin iznenađen istragom o privatizaciji NIS-a
 



"Otvaranje istrage izazvalo je široki i, što ne krijem, negativan odjek u ruskim medijima. Uz to je potrebno uzimati u obzir pozitivno usmerenje Rusa prema Srbima i dugu istoriju konstruktivne saradnje Rusije i Srbije. Ugled Srbije i Srba u Rusiji je visok", naveo je Čepurin.

On je za "Politiku" rekao da odluka o istrazi privatizacije NIS-a predstavlja iznenađenje i za javnost i za ruskog suvlasnika "Gaspromnjeft".

"Zašto upravo srpsko-ruska kompanija? Zašto nakon pet godina od privatizacije? Zašto upravo sada? `Gaspromnjeft` besprekorno poštuje sve dogovore. Oni su transparentni. Sve je otvoreno", istakao je Čepurin, napominjući da se to "ne može reći o nekim drugim sporazumima sa kompanijama drugih zemalja".

Prema njegovim rečima, NIS puni državni budžet Srbije sa više od 14 procenata, što iznosi oko 1,2 milijarde evra i danas je najuspešnije preduzeće u zemlji.

Ruski ambasador kaže da se, prema njegovim saznanjima, istraga ne odnosi na rusku stranu, da ne dovodi u pitanje dogovore sa Rusijom i ne tiče se direktno menadžera kompanije.

Čepurin je dodao da ne zna da li je premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovorima sa ruskim zvaničnicima uspeo da "umiri rusku stranu" u vezi sa istragom NIS-a.

Upitan pod kojim okolnostima bi istraga, ipak, mogla da pokvari odnose Srbije i Rusije, Čepurin je rekao da "nema nikakvih razumnih razloga da se saradnja dovede u pitanje ako se radi u svom, odnosno srpskom i ruskom interesu, a ne u još nečijem interesu".

Iz Vlade Srbije najavljeno je da će se danas u Beogradu sastati Vučić i ambasador Čepurin.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović formirao specijalni istražni tim koji će ispitati sve činjenice i okolnosti u vezi sa privatizacijom NIS-a.

NIS je privatizovan krajem 2008. godine tako što je vlasnik 51 odsto akcija kompanije postao ruski "Gaspromnjeft".

POVEZANE VESTI

Subota 16.08.2014. 09:54
Zašto? Zato što je CIA naručila
Subota 16.08.2014. 09:19
Lepo pitanje.To sa vama Rusima nema ništa to je neka naša zajebancija.
Subota 16.08.2014. 10:25
ZASTO??? Ima hiljadu zasto, a jedan je odgovor, "covek" sa ustima *IZDE izvrsava naredjenja Amerike i njenog poslusnika EU!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online