Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 01.08.2014.
05:12
D. Dekić - Vesti A

Beko spasava sebe i pruge

Vest da biznismen Milan Beko dolazi na čelo Železnica Srbije, prilično je uzburkala srpsku javnost, i to zbog niza kontroverzi koje prate ovog biznismena. Beko je zbog privatizacije Luke Beograd čije je preispitivanje tražio Brisel, saslušavan u policiji i ta činjenica, prema oceni ekonomskog eksperta Miroslava Prokopijevića, ne može da se zanemari.

Dužan porez i odgovore: Milan Beko
 

- Ponuda Vučića i Bekovo prihvatanje je verovatno akt očaja obe strane. On bi da izbegne sud i računa da će ovim biti aboliran, a vlada umesto da konkursom izabere najboljeg menadžera, ide ovakvom linijom i izgleda drži Beka u šahu - kaže Prokopijević za "Vesti".
 

Dobra ideja

Da Beko zna da upravlja kompanijama i da će Železnicama doneti dobar rezultat veruje poslanik naprednjaka Milovan Drecun.
- Ako se ogrešio o zakon, niko ne može da očekuje da će biti izuzet od tog postupka koji vode nadležni organi - poručio je Drecun. Marko Đurišić iz Tadićeve Nove demokratske stranke smatra da treba sačekati i videti rezultate Beka koji je 90-ih bio predsednik Upravnog odbora Zastave.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović ponudu Vučića Beku ocenio je kao "do sada nezabeležen slučaj flagrantnog kršenja zakona".


- Zakonska je obaveza da se direktor bira na konkursu koji Vučić prenebregava. Kako je moguće da su Beko i Mišković optuženi ili se protiv vodi istraga, a da se jednom nudi Železnica, a drugi prima na kafu da bi dao savete o funkcionisanju privrede? Zašto ovom drugom ne date Srbijagas pa da zajedno krenemo u budućnost u koju verujemo - pitao je Stefanović.


Njega zanima kako se funkcija u Železnicama nudi jednom od većih poreskih dužnika i koliko ovaj biznismen ima zaposlenih.


- Do mene dolaze informacije da Beko ima firmu tašna-mašna, a Železnice imaju nekoliko hiljada zaposlenih od kojih zavisi mnogo porodica u Srbiji - upozorio je Stefanović.


Boško Obradović iz Pokreta Dveri pita kako da građani sada znaju da li čovek u predistražnom postupku kome Vučić daje angažman u značajnom javnom preduzeću, neće iskoristiti tu poziciju za bogaćenje.

Neka se pripremi Kostić

Ostaje, kaže Borislav Stefanović da se vidi da li će i biznismen Miodrag Kostić dobiti javno preduzeće.
- Tajkuni su shvatili, ako država neće da nam da subvencije, onda ćemo da uzmemo državu i to je ono što se sada dešava sa Bekom, verovatno sutra sa Kostićem. Svaki građanin ima sjajnu perspektivu jer ćemo uskoro svi da radimo ili za Vučića ili za nekog tajkuna koji će biti abolirani za sve što se dešavalo u prošlosti i za neplaćanje poreza - rekao je Borko Stefanović.


- Donošenje Zakona o ispitivanju porekla imovine je najbolji način da se utvrdi koji su se to veliki privrednici i političari u sticanju ogrešili o zakon. Time bi se konačno raščistilo ko je bogatstvo stekao vezama sa političkim vrhom, iz državnih fondova i monopolom i ko su istinski privrednici, proizvođači, a ne uvoznici - objašnjava Obradović za "Vesti". On kao sporno ističe to što Vučić i Vlada izbegavaju takav zakon, a predstavljaju se kao veliki borci protiv korupcije i kriminala.


- Treba slediti model Putina, da najveći privrednici i bogataši preuzmu jednu vrstu društvene odgovornosti i određene funkcije u vidu pokretanja proizvodnje ili poboljšanja organizacije regionalne i lokalne samouprave. Tako su nekada radili srpski privrednici, veliki zadužbinari poput Kolarca i Spasića. Oni su bili dobrotvori koji su preuzimali i socijalnu odgovornost, što danas kod naših tajkuna ne vidimo - ocenio je Boško Obradović.

POVEZANE VESTI

Petak 01.08.2014. 08:50
Ма свима је јасно да Беко хоће у железнице због кредита од око милијарду евра. Човек је експерт како да кредите преведе у свој џеп, а фирму доведе до стечаја. Старе лоповске шеме и у новој влади. Србију може спасити само одузимање имовине тајкунима, применом закона о испитивању порекла имовине у последњих 25 година. Не треба их чак ни хапсити, треба им одузети опљачкано, јер је то за њих највећа могућа казна. То је врло лако урадити, али није у интересу онима који рекетом наплаћују своју политичку моћ. Србији требају нови људи који ће срушити овај накарадни систем власти и покренути производњу пре свега у пољопривреди и енергетици. Треба извозити намештај, а не балване.
Petak 01.08.2014. 08:13
Sad će im sumnjive pare biti oprane, biće proglašeni još pride i za spasioce. Tajkunska vlada....
Petak 01.08.2014. 09:09
Samo me zanima koje ce mesto zauzeti Miskovic , Subotic I drugi ja apelujem da vlada ne zaboravi I Kristijana Golubovica , Sirotinjo I bogu si teska ..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online