Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 17.01.2014.
12:03
Lj. Ivanović - Vesti A

"Šeik je garancija uspeha Er Srbije"

Nemoćna da se iščupa sama iz strašnih ekonomskih problema, u situaciji kad velikih investicija nema iz EU i SAD, Srbija je dobila šansu da sa neočekivanim partnerom podigne svoju ekonomiju. Za mnoge je bilo iznenađenje to što je vicepremijer Aleksandar Vučić posle samo nekoliko sati razgovora sa šeikom Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom postao čak i prijatelj s moćnim princom Abu Dabija. A onda je krenula agresivna kampanja privlačenja novca iz bogate države Persijskog zaliva.

Siniša Mali, ekonomski savetnik vicepremijera
 

- Ja vodim sve te projekte - kaže u razgovoru za "Vesti" Siniša Mali, ekonomski savetnik vicepremijera.

Šta se dogodilo da je Srbija odjednom postala tako simpatična Emiratima te su baš nas odabrali za ulaganje silnog novca?
- Kada su zajednički prijatelji Aleksandra Vučića i šeika Mohameda organizovali prvi sastanak, za tih nekoliko sati njih dvojica su se odlično razumeli, sprijateljili i dogovorili saradnju. Znate, danas novca za velike investicije u svetu imaju samo tri države, Kina, Emirati i Rusija.

Formiranje Er Srbije je dakle krenulo političkom inicijativom. Da li je tu i prava ekonomska računica?
- Ne bi Džejms Hogan (predsednik uprave Etihada, prim. aut.) niti sam Etihad krenuo u posao za koji ne veruju da će uspeti. Pre bi neko svom partneru pozajmio pare da se problem reši i ne bi se uvlačio u posao u koji ne veruje. Strategija Etihada jeste da se širi kroz kupovinu udela u drugim kompanijama i tako stvara svoju alijansu, izvan onih tradicionalnih. Oni su suvlasnici u Virdžin Australija, indijskom Džet ervejzu, Er Berlinu i Er Lingusu, te Er Srbiji i švajcarskom Darvinu, a upravo pregovaraju s još nekoliko kompanija.

Do Amerike preko Berlina

Hoćemo li poleteti preko Atlantika do kraja godine, kako je to Vučić najavio?
- Mislim da nije izgledno da to bude do kraja godine, ali će tih letova biti. Pre svega puno zavisi od kontrole koju će vazduhoplovne vlasti SAD napraviti krajem marta. Zasad letimo preko Berlina, avionima Er Berlina sa presedanjem u prestonici Nemačke i čekanjem kraćim od 90 minuta.

Mnogim ljudima nije jasno zbog čega sada imamo kombinovani sistem nove flote Er Srbije, pa je deo aviona u srpskom, a deo u registru UAE?
- Svi avioni će biti u srpskom registru. Postoje procedure u UAE i kod nas koje moraju da se ispoštuju kod uvođenja vazduhoplova u registar, ali će do kompletiranja ove privremene flote, svi avioni biti u srpskom registru do kraja marta.

Kako sada ide Er Srbiji?
- Ide naizgled lošije nego ranije, ali je to sasvim normalno jer je kompanija imala ogromne troškove, od obnove flote, školovanja pilota i kabinskog osoblja, rebrendiranja, pa do otvaranja novih linija koje tek treba da privuku putnike. Na to smo računali i to će se brzo promeniti.

Zašto su ugovori o osnivanju Er Srbije tajni?
- Ugovori koje Etihad pravi, kao i druge velike kompanije imaju klauzulu poverljivosti.

Ali naša država je dužna da radi transparentno.
- Da bi se poslednji iz serije sporazuma zaključili bio je potreban finansijski izveštaj zaključno sa 31. decembrom 2013, odnosno da Etihad krene od 1. januara da vodi Er Srbiju u svojim poslovnim knjigama. Do kraja meseca ćemo potpisati i ta poslednja dokumenta i ugovor će biti objavljen.

Milijarda za avione

U Dubaiju je u novembru objavljeno da Er Srbija kupuje 10 aviona nove generacije, A-320 neo, koji stižu 2018. i navodno koštaju milijardu dolara. Kupuje li ih Er Srbija ili Etihad?
- Etihad poručuje te avione jer oni kao velika kompanija imaju mogućnost da dobiju i povoljniju cenu i brže rokove isporuke. Etihad kao veliki kupac dobija od Erbasa veliki popust na avione koje uzima, popust na kakav Er Srbija ne bi mogla da računa. Avione plaća Er Srbija i biće u registru srpskog Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

POVEZANE VESTI

Petak 17.01.2014. 13:45
Šeik je garancija uspeha Er Vučića, a Srbija od njega još nije dobila ni crnog cvonjka.
Petak 17.01.2014. 15:07
A kad će veliki prvi da objavi rezultate istrage zaplenjenih raketa namenjenih arapima u hrvatskoj. OBEĆO JE i cvrc milojka kao i sve drugo.
Petak 17.01.2014. 17:11
Ne mogu kupovati zemlju direktno,ali je zato kupuju preko Srba a onda sa njima prave pravni posao kojim im Srbi tu zemlju vracaju na ime duga koji siptari od njih potrazuju.To je sema kako se zemlja prodaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online