Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.09.2013.
12:01
D. Pašić - Vesti A

Srbija u očima Zapada (3): Bolnice kao u Africi

Za Milenka Mila Jurišića i njegovu suprugu Ljubicu odlazak u maticu na odmor se podrazumeva. Obično su putovali u Beograd ili u njen rodni kraj, u okolinu Omiša u Hrvatskoj. Oboje pamte daleko bolje vremena u nekada zajedničkoj državi, za razliku od sadašnjih gde je malo toga za pohvalu.

Urgentni centar u Beogradu
 

- Mi smo u penziji i shodno tome nekako najviše gledamo na zdravstvene usluge u Srbiji. Bolnice su zapuštene a teško je dobiti odgovarajuću pomoć. Nebriga za ljude se vidi na sve strane - kaže Ljubica.
 

Milenko i Ljubica Jurišić

Mile se slaže sa suprugom da se nekada u Srbiji daleko bolje živelo:


- Ja sam srčani bolesnik i neophodno je da praktično imam stalno nadzor lekara. Nažalost, kada smo u Beogradu to je veliki problem. Velike su gužve ako hoćete kod doktora, a morate da čekate čak i na hitnu pomoć!

- Neodgovornost vlada na svim poljima. Niti ima kontrole niti samokontrole. Malo ko radi valjano svoj posao. Ovog leta smo bili tri meseca kući i primetio sam šta radi jedan čistač ulica.
 

Poljoprivreda je šansa Srbije

On svaki dan počne posao oko sedam sati ujutro, ali već oko devet sakrije svoja sredstva za rad u nekom dvorištu ili žbunju i nestane u nepoznatom pravcu. Pojavi se negde pred kraj vremena i nikome ništa. To što su ulice zapuštene i prljave i što su autobuske stanice gradskog prevoza pune opušaka očigledno ne smeta njegovom šefu.


Za Zorana Stojanovića, čiji roditelji potiču iz okoline Niša, odlazak u Srbiju je uvek poseban doživljaj iako je rođen u Lincu. Radi kao tehničar u fabrici baterija Baner, ali uvek je razmišljao da se možda jednog dana vrati u otadžbinu.
 

Zoran Stojanović

- Voleo bih da se preselim u Srbiju jer se tamo opuštenije živi. Istina je da je ekonomija najveći problem. Moji imaju veliko imanje koje nema ko da održava. Poljoprivreda je velika šansa cele Srbije i ako vlast reši problem u ovoj oblasti, građani će daleko bolje živeti nego sada. Seljak je uvek bio kičmeni stub države i zato mu se opet mora dati šansa - ističe 23- godišnji tehničar.

Ništa bez plate

Slavoljub Milutinović iz Beča živi u Austriji već 22 godine, a oko deset puta godišnje putuje u Srbiju, u rodno mesto Širakovo kod Požarevca.
- Bio bih spreman da živim u Srbiji samo ako bi tamo imao uslove koje imam u Austriji, a to je dobra plata.

Sutra - Srbija u očima Zapada (4): Prosjaci na sve strane

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 13:18
Ала серете, сачувај ме Боже ... Лепо је Влада објаснио ... Да је било која држава еу мрцварена као Србија, више од 20 година - живо ме интересује шта би са истом било ? Сви ови гастоси из ових репортажа "кукају" на све и свашта а СВИ желе да се врате или да дођу да живе овде ? Па јесте ли луди или шта је у питању ?
Sreda 18.09.2013. 07:34
sve ovo navedeno je od kad juga postoji tako.mi smo drugaciji narod da se ravnamo sa drugim drzavaba.svi oni koi su otisli trbuhom za kruhom su stranci i u svojoj zemlji.ili se prilagodi cinjenici lili ostani tamo gdje i jesi.kod nas je tako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online