Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 20.09.2012.
15:17
Srna A

Drecun na čelu Odbora za Kosovo

Milovan Drecun je novoizabrani predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije.

Novoizabrani predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, Milovan Drecun

Drecun je istakao da konačno rešenje kosovskog problema neće biti održivo bez rešavanja drugih pitanja na Balkanu, odnosno budućnosti dejtonske BiH i Makedonije, koja je defakto podeljena država.

"Ima nekoliko neuralgičnih tačaka na Balkanu koje će morati da se reše u narednom periodu, ali najteže pitanje svakako je pitanje Kosova i Metohije", rekao je Drecun i napomenuo da će Srbija u narednom periodu biti suočena sa mnogo različitih predloga kako da se reši kosmetski problem, ističući da je uveren da će aktuelna Vlada u izradi nove platforme za Kosovo u tehničkom smislu dati inovacije.

Drecun kaže da je Vlada u strateškom smislu suočena sa dve crvene linije preko kojih neće moći da ide - Ustavom Srbije, koji ne prihvata jednostrano proglašenu secesiju Kosmeta, i Rezolucijom 1244 UN Saveta bezbednosti UN.

"Pogrešna politika Tadićevog režima"

"Verujem da će Vlada u ovoj novoj koncepciji raditi na vraćanju snage Rezoluciji 1244, jer je pogrešnom politikom režima Borisa Tadića na mala vrata uveden odbačeni plan Martija Ahtisarija, koji vodi Kosovo u punu međunarodno priznatu nezavisnost", rekao je Drecun i naglasio da je Ahtisarijev plan marginalizovao Rezoluciju 1244, koja

"Samo da srbija istraje!"

 

Ako Srbija istraje u odbrani svog teritorijalnog integriteta na Kosmetu, kaže Drecun, može se postići održivo rešenje, kojim bi Albanci bili zadovoljn, ali u okviru međunarodno priznatih granica Srbije.

 

"Ako eventulano, ne daj Bože, Srbija odustane od odbrane Kosmeta onda je bitka za Kosmet izgubljena. Vladajuća garnitura sada je siguran garant da se Srbija neće odreći Kosmeta", poručio je Drecun.

garantuje teritorijalni integritet Srbije i nema nikakvu odredbu koja bi predvidela nezavisnost Kosmeta.

Drecun smatra da je veoma važno da se u novoj platformi za Kosovo i Metohiju vrati i osnaži Rezolucija 1244, uz pomoć onih koji Srbiju u međunarodnoj zajednici podržavaju u sprečavanju nasilne secesije.

"S druge strane, mislim da će veća pažnja biti posvećena svakodnevnim životnim problemima srpskog stanovništva, jer nema Kosmeta u Srbiji ako nema Srba na Kosmetu", rekao je Drecun. Da bi se Srbi vratili i ostali da žive na Kosmetu, kaže Drecun, moraju da imaju normalne uslove za život.

"Veliki zadatak Vlade Srbije je da zaštiti njihovo pravo na život, rad, bezbednost, školovanje, obrazovanje, te da zaštiti njihovu imovinu preko međunarodnih institucija", naglasio je Drecun i istakao da će platforma za Kosovo imati i međunarodni deo u kojem će biti definisani strateški partneri koji imaju istovetan interes da se ne napravi presedan u međunarodnoj zajednici kojim bi se jednostrane, nasilne secesije prihvatile kao činjenično stanje.

Podela i referendum

Drenuc je istakao da su to neki od okvira u kojima će se kretati nova strategija za Kosovo i Metohiju.

"Eventualna podela i referendum su samo modaliteti koje nude pojedinci, institucije, strukture vlasti i državnici kako bi se videlo kojim bi pravcem moglo da ide rešavanje kosmetske krize, ali konačno sve zavisi od Srbije", smatra Drecun.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.09.2012. 15:18
Svaka cast Drecunu, jedna od retko pametnih stvari u poslednje vreme. Covek dostojan ovakve funkcije ako ga neko od nasih ne z***. Ima veliko iskustvo u pogledu vojno/politickih pitanja, ali nazalost do sada je bio novinar. Samo napred.
Četvrtak 20.09.2012. 15:37
Свака част да и ова нова влада уради нешто како треба,Дрецун је велики патриота,и зна о Косову све јел је и сам био ратни репортер 1998-1999 на КиМ!
Četvrtak 20.09.2012. 15:58
Za razliku od Drecuna ja i nemam veliko poverenje u SNS
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online