Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.05.2019.
12:10
B. Cvetojević - Vesti A

Morison formira većinsku vladu

Koalicija Liberalne i Nacionalne stranke ne samo da je nadmašila mnoga predviđanja i obesmislila ankete svojom pobedom na izborima, već je i sve izvesnije da će u trećem mandatu ponovo formirati većinsku Vladu. Mada su se u izbornoj noći mogla čuti mišljenja da će Liberali i Nacionalisti morati da se dogovore sa nekoliko nezavisnih kandidata da bi imali većinu u Donjem domu Parlamenta, u završnici prebrojavanja glasova ispostavilo se da je Koalicija na pravom putu da obezbedi najmanje 77, ako ne i 78 poslaničkih sedišta!

EPA-EFe
Premijer Austalije Skot Morison

U ponedeljak uveče dilema je stajala samo iznad tri najneizvesnije izborne jedinice, ali su i u njima kandidati Koalicije bili u prednosti koja teško da može da se dostigne. Jedno od ključnih sedišta je Ventvort, na istoku Sidneja, koji je godinama držao bivši premijer iz redova Liberala Malkolm Turnbul.

Njegovom smenom i povlačenjem iz politike, Koalicija je izgubila ovaj elektorat na prošlogodišnjem vanrednom glasanju. Međutim, sada se situacija okrenula u korist Liberala čiji je kandidat Dejv Šarma s minimalnom prednošću pobedio nezavisnu kandidatkinju Kerin Felps, koja je tako posle manje od godinu dana ostala bez mesta u Parlamentu.

Bez većine u Senatu

Takođe, "tesna" trka u jedinici Butbi na jugu Adelajda pripala je Liberalima. Kandidatkinja Laburističke stranke Nadija Klensi priznala je poraz od Nikol Flint, čime je Koalicija obezbedila i 77. stolicu u Donjem domu.

Kako stvari stoje, konačan broj mogao bi da bude i veći za vladajuću opciju, jer projekcije za sedište Čizolm na istoku Melburna ukazuju da će predstavnica Liberala Gledis Liju postati prva Australijanka kineskog porekla u Predstavničkom domu Parlamenta. Iako je kandidatkinja Laburista, takođe Kineskinja poreklom Dženifer Jang, imala prednost na početku prebrojavanja glasova.

Kad je reč o Senatu, prebrojavanje glasova zbog kompleksnog sistema preferenci odvija se nešto sporije. Međutim, već sada je jasno da nijedna opcija neće imati većinu. Koalicija LNP će na 16 senatora koji ostaju iz prethodnog saziva dodati najverovatnije još 17 sa ovih izbora, dok će Laburistima pripasti 13, što uz isto toliko prenesenih mesta znači da će oni imati tek 26 predstavnika u Senatu.

Promene u kabinetu

Kad se konačno budu saopštili zvanični rezultati izbora, premijer Skot Morison će moći da objavi i sastav nove Savezne vlade Australije. Mogu se očekivati mnogobrojne promene u kabinetu u odnosu na dosadašnja imena ministara, jer su se pojedini povukli iz politike i ostavili fotelje upražnjene, poput Najdžela Skaliona u Ministarstvu za pitanja autohtonog naroda, kao i Majkla Kinana koji je vodio portfolio za društvene usluge i Keli Odajer, dosadašnju ministarku za pitanja žena i industrijskih odnosa.

Očekuje se da u novom Morisonovom kabinetu bude nekoliko žena više, s obzirom na to da je nekolicina novih imena na ovim izborima ušlo u sastav Parlamenta, među kojima su pedijatar iz Melburna Kejti Alen, zatim En Vebster iz Nacionalne stranke, kao i psiholog iz Zapadne Australije Fiona Martin.

Sastav Parlamenta
77 ili 78    Koalicija LNP
67 ili 68    Laburisti
         3     Nezavisni
         1     Zeleni
         1     Stranka Boba Katera
         1     Alijansa centra

Čak devet Zelenih u Senatu?!

Najveći dobitnici u izborima za Senat su Zeleni, koji će zahvaljujući dobrim preferencama i prelivanju glasova sa kandidata drugih stranaka dobiti najverovatnije šest novih senatora, pa će ih u novom sazivu biti ukupno devet iz ove partije! Sve ostale male partije, uključujući Jednu naciju Polin Henson imaće najviše po jednog senatora, i to uglavnom iz starog saziva, dok samo Alijansa centra prenosi dva predstavnika iz prethodnog sastava.

Odustala Tanja Pliberšek!

Dok Koalicija još slavi veliku pobedu na izborima, u redovima poraženih Laburista trenutno se ne zna ni ko će se sve kandidovati za lidera stranke posle ostavke Bila Šortena. Iako je Tanja Pliberšek delovala kao jedan od favorita da nasledi Šortena, dosadašnja zamenica lidera stranke odlučila je da se ne kandiduje za tu poziciju.

- Sada nije trenutak za mene. Znam da će neki biti razočarani zbog moje odluke, ali trenutno ne bih mogla da uskladim važne porodične obaveze i dužnosti koje bih imala kao lider Laburista - napisala je u saopštenju Tanja Pliberšek, koja potiče iz porodice slovenačkih doseljenika iz bivše Jugoslavije.

Trenutno, jedino je izvesno da će kandidaturu za lidera istaći Entoni Albanezi, koji je pre šest godina izgubio na stranačkim izborima upravo od Bila Šortena. Moguće je da se na isti korak odluči i Kris Bouven, trenutno jedan od vodećih Laburista, zadužen za pitanja državne blagajne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online