Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.05.2019.
16:13
Vestionline, Tanjug A

FT: Velika Albanija rizik za novo nasilje na Balkanu?

Novo pitanje koje se pokreće na Balkanu nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma je da li će se Albanci ujediniti oko ideje kreiranje Velike Albanije, navodi se u današnjoj analizi Fajnenšel tajmsa, koju prenosi portal Plusinfo.

pixabay.com
 

"Da li će etnički Albanci biti zadovoljni da ostanu podeljeni u tri države - Albanija, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo, ili će deo ili svi oni pokušati da se ujedine u veliku Albaniju", analizira Fajnenšel Tajms.

FT navodi da Sporazum iz Prespe predstavlja najveće diplomatsko dostignuće na Zapadnom Balkanu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. 

A kada je reč o ideji Velike Albanije, FT smatra da to donosi rizik za novo nasilje u regionu i zato poručuje da albanski političari u sve tri zajednice treba da budu uzdržani, dok političari u EU i na Balkanu moraju da ubede Albance da su njihova prava u fokusu.

"Prespanski sporazum pokreće nadu za napredak u rešavanju drugih regionalnih izazova, posebno spora između Beograda i Prištine, kao i ustavnog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini", ističe se u analizi FT. 

Prespanski sporazum, prema Fajnenšl tajmsu, će biti ocenjen i na osnovu toga da li će odstraniti sumnje o dugoročnoj stabilnosti Severne Makedonije, a da bi se to dogodilo, kako se navodi u tekstu, potrebna su tri koraka.

"Najpre EU mora da otvori svoja vrata za Severnu Makedoniji i Albaniju, jer će ulaz Albanije u EU zauzdati nacionaliste u Albaniji i na KiM u pokušajima da iskoriste etničke Albance u Severnoj Makedoniji za svoje ciljeve", ističe se u analizi. 

Drugo, a imajući u vidu da će se u Grčkoj vratiti na vlast nova demokratija koja je kritična prema Sporazumu iz Prespe, bilo bi dobro, navodi se u analizi, da lider ove stranke Kirijakos Micotakis prihvati ovaj sporazum i pomogne Severnoj Makedoniji na putu ka EU i NATO, što je, ocenjuje se, sigurno u grčkom nacionalnom interesu.

"Takođe, vreme je da se desničari u Severnoj Makedoniji oproste s makedonskim šovinizmom, jer njihov agresivni nacionalizam je naneo veliku štetu reputaciji ove mlade države tokom vladavine Nikole Gruevskog", napominje se u analizi Fajnenšl Tajmsa, te se dodaje da ova država sada mora da neguje inkluzivni građanski patriotizam.

Osim Prespanskog sporazuma, zaključak je, status Albanaca u Severnoj Makedoniji u mnogome će determinisati i održivost ove države na Balkanu.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.05.2019. 17:51
Pa upravo se zato i stvara ta država.to je novi američki nuzproizvod koji će izazvati ne nestabilnost na Balkanu već i u Evropi.E onda nastupa aMerika s uvodjenjem demonkratije uz pomoć ter,orističkih snakga.Tu ne treba neka velika pamet da se vidi šta se iza brda valja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online