Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.04.2019.
08:01
sputniknews.com, Vestionline A

Zašto Libija i zašto baš sada?

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prošlog četvrtka naredio je svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se "oslobodio od terorista".

EPA/Stringer
 

S druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se, ukoliko bude potrebno, upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Interesantno je da je Haftar baš u ovom trenutku odlučio da krene u ofanzivu, imajući u vidu da od 14. do 16. aprila u Gadamesu treba da se održi velika mirovna konferencija o novim vanrednim parlamentarnim izborima koji bi, na neki način, ujedinili zemlju, piše Sputnjik.

Iako je zvanični predstavnik te vojske Ahmed el Mismari rekao da "ofanziva oružanih snaga pod komandom Halife Haftara na Tripoli nije usmerena protiv mirovne konferencije", pojedini analitičari sumnjaju da bi konferencija ipak mogla biti dovedena u pitanje.

- Pitanje je da li je trenutak koji je Haftar izabrao za ofanzivu samo koincidencija. Sada, naime, zbog ovih ratnih operacija, ta mirovna konferencija propada - ocenjuje novinar i spoljnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.

U prilog tome da je neizvesno kako će se ofanziva generala Haftara okončati govori i činjenica da je on od Bengazija, odakle je krenuo, pa do Tripolija "razvukao" svoje, pa mu provladine snage dolaze i sa leđa, iz Misurate, te je prinuđen da se brani sa svih strana.

Međutim, prema ocenama nekih analitičara, to ipak ne znači da je sprečen u konačnici ofanzive, iako se možda pribojava i neke intervencije zapadnih sila koje podržavaju provladine snage u Tripoliju.

Činjenica je da je aerodrom "Tripoli" u dometu artiljerije Haftarovih snaga, i da on može da ga napadne ako mu je stalo da ga onesposobi za sletanje bilo kakvih drugih aviona. S druge strane, avioni premijera Saradža ne poleću sa civilnog aerodroma, već sa vojnog, koji je vrlo blizu ovom u Tripoliju.

Najveći problem Libije je u tome što je to zemlja bez jake centralne vlasti. Naime, još od svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine u Libiji vlada dvovlašće - na istoku zaseda izabrani parlament sa Haftarom na čelu, a u Tripoliju na zapadu upravlja vlada nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža.

Dok Haftar ima podršku Egipta i Katara, Saradž ima podršku "muslimanske braće" - protivnika Egipta, kao i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su sa Katarom u sukobu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online