Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.01.2019.
23:32
blic.rs, Vestionline A

Tramp sprema novu "bombu"?

Tokom 2018. godine, američki predsednik Donald Tramp privatno je pretio nekoliko puta da će povući SAD iz NATO, piše "Njujork tajms".

pixabay.com
 

Kada je predsednik prvi put spomenuo mogućnost o izlasku Amerike iz Severno-atlantske alijanse, viši zvaničnici nisu bili sigurni da li je ozbiljan. Od tada, Tramp, koji je doveo u pitanje da li je dugogodišnji savez još uvek relevantan, i javno je kritikovao saveznike u pogledu odavajanja novca za odbranu, izrazio je želju da napusti NATO nekoliko puta.

Prošlog jula, tokom samita NATO u Briselu, Tramp je rekao svojim službenicima za nacionalnu bezbednost da ne vidi svrhu Alijanse, za koju smatra da crpi novac od SAD.

U tom momentu, tim za nacionalnu bezbednost, uključujući sada bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa, i Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost, pokušali su da zadrže američku strategiju bez spominjanja povlačenja koje bi drastično smanjilo uticaj Vašingtona u Evropi, i moglo bi da ohrabri Rusiju u narednim decenijama. Trenutni i bivši zvaničnici koji podržavaju NATO, rekli su da strahuju da bi Tramp mogao da se vrati svojoj pretnji dok vojni troškovi saveznika i dalje zaostaju za ciljevima koje je predsednik postavio.

Putinova želja

Kako piše "Njujork tajms", postoji nekoliko stvari koje predsednik Rusije Vladimir Putin najviše želi, a među njima je najveća slabljenje NATO-a, vojnog saveza između Sjedinjenih Država, Evrope i Kanade. Ovakim navodima idu na ruku i nedavne optužbe da je Tramp od svojih saradnika sakrio detalje sastanaka sa Putinom, kao i višemesečna istraga FBI o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Potez povlačenja iz Alijanse "bio bi jedna od najštetnijih stvari koje bi svaki predsednik mogao da učini američkim interesima", rekla je Mišel Flurnoj, podsekretar za odbranu u toku mandata predsednika Baraka Obame.

- To bi uništilo više od 70 godina mukotrpnog rada u višestrukim administracijama, republikanskoj i demokratskoj, kako bi se stvorio možda najmoćniji i najpovoljniji savez u istoriji. A to bi bio najluđi uspeh o kome je Vladimir Putin mogao da sanja - rekla je ona za list.

Penzionisani admiral Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a, izjavio je da bi američko povlačenje iz saveza bila "geopolitička greška epske proporcije".

- Čak i diskusija o ideji napuštanju NATO, a kamoli da se to uradi, bio bi poklon veka za Putina - rekao je komandant.

Američki zvaničnici za nacionalnu bezbednost veruju da se Rusija u velikoj meri usredsredila na podrivanje solidarnosti između Sjedinjenih Država i Evrope nakon što je nelegalno pripojila Krim 2014. godine. Njegov cilj je bio da se nadjača NATO, koji Moskva smatra pretnjom.

Rusko uplitanje u američke izbore i napori da se spreči ulazak bivših "satelit" država u Alijansu pokušali su da oslabe, kako oni to gledaju - "neprijatelje u susedstvu", kažu američki zvaničnici. Sa oslabljenim NATO-om, rekli su, Putin bi imao više slobode da se ponaša kako želi, uspostavljajući Rusiju kao protivtežu Evropi i Sjedinjenim Državama. Američko povlačenje iz saveza postiglo bi sve što je Putin pokušao da pokrene, rekli su zvaničnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online