Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.12.2018.
14:30
b92.net, Vestionline A

Posle zabrane duge 30 godina dozvolili lov u komercijalne svrhe

Japan je saopštio danas da napušta Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC) i da će nastaviti izlov tih morskih sisara u komercijalne svrhe, ali da više neće loviti na Antarktiku, jer su japanski ribolovci jako kritikovani zbog ubijanja na stotine kitova godišnje u tim vodama.

commons.wikimedia.org/belv
Foto: Ilustracija

Šef sekretarijata vlade Jošihide Suga izjavio je da će lov biti ograničen na japanske teritorijalne vode i na ekskluzivnu ekonomsku zonu od 200 milja duž obala zemlje, te da će Japan obustaviti svoje godišnje istraživačke ekspedicije o kitolovu na Antarktiku i severozapadu Pacifika, izveštava agencija AP. 

Japan će nastaviti komercijalni kitolov u julu 2019. godine nakon 30-godišnje obustave - u skladu sa japanskom osnovnom politikom promovisanja održivog korišćenja resursa vodenih živih bića na bazi naučnih dokaza - rekao je on. 

- Nažalost, došli smo do zaključka da u IWC-u nije moguća koegzistenciju država sa različitim stavovima - naveo je Suga. 

Dodao je da u IWC-u dominiraju aktivisti za zaštitu biodiverziteta, te da je Japan bio nezadovoljan njihovim poltikom upravljanja populacijom kitova, pri čemu se, kako je rekao, IWC sporazumom obavezao kako na očuvanje kitova, tako i na razvoj industrije kitolova. 

IWC je uveo komercijalni moratorijum na kitolov 1980-ih zbog smanjena populacije te životinjske vrste. Japan je tada prešao na aktivnost koju je nazvao istraživanjem lova na kitove, i saopštio da se brojno stanje tih sisara dovoljno oporavilo za nastavak komercijalnog izlova. 

Taj program je kritikovan kao pokriće za komercijalni lov, budući da se na domaćem tržištu prodaje meso kitova. 

- Današnja izjava nije u skladu sa politikom međunarodne zajednice, a kamoli sa zaštitom koja je potrebna za očuvanje budućnosti naših okeana i ovih veličanstvenih bića. Japanska vlada mora neodložno da radi na očuvanju morskih ekosistema, umesto da nastavi komercijalni kitolov - izjavio je Sem Anslej, izvršni direktor Grinpisa u Japanu. 

Suga je rekao takođe da će Japan obavestiti IWC o svojoj odluci do 31. decembra i da zemlja ostaje posvećena međunarodnoj saradnji u pogledu pravilnog upravljanja resursima morskih živih bića čak i nakon povlačenja iz IWC-a, penosi AP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online