Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
11:45
Vestionline, Tanjug A

Opstanak Tereze Mej "visi" na šest glasova

Protivnicima britanske premijerke Tereze Mej iz njene Konzervativne stranke nedostaje još šest pisama kako bi se pitanje poverenja stavilo na glasanje.

Epa/Jason Szenes
Tereza Mej

Britanski "San" izvestio je da su 42 poslanika Konzervativne partije pružili čvrste garancije da su poslali pisma o nepoverenju Terezi Mej, a 48 pisama je potrebno da bi postupak bio pokrenut, podseća Rojters.

"San" je, kako se navodi, izvestio da je 25 poslanika javno kazalo da je poslalo pismo, a da je ostalih 17 privatno reklo da je pisalo Grejemu Brejdiju, predsedavajućem torijevskog komiteta, koji sakuplja listu sa imenima onih koji su poslali pisma. 

Britanska premijerka juče je izjavila da, prema informacijama sa kojima ona raspolaže, još nije prikupljen neophodan broj glasova da bi se o njenom poverenju izjašnjavala Konzervativna stranka. "Koliko ja znam, nije", rekla je Mej za "Skaj njuz" odgovarajući na pitanje da li je ispunjen prag za formalno glasanje o poverenju, preneo je Rojters. 

Da bi glasanje o poverenju bilo pokrenuto, neophodno je da 48 poslanika iz premijerkine Konzervativne stranke preda pismo predsedavajućem odbora zaduženom za stranačko vođstvo. Da toliki broj zahteva nije još stigao, potvrdio je ranije za BBC i predsedavajući tog odbora Brejdi. 

Osim toga, britanska premijerka mišljenja je da njena smena ne bi olakšala pregovore o Bregzitu i da ne razmišlkja da podnese ostavku. 

- Promena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promeniti računicu u parlamentu - istakla je Mej u intervjuu za televiziju "Skaj njuz". Takođe je dodala da će naredna sedmica biti ključna za uspeh razgovora o Bregzitu i najavila da će se sastati sa liderima EU pre vanrednog samita Evropskog saveta 25. novembra, prenosi Glas Amerike. 

Vest da je postignut sporazum sa EU izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci. Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podneli su ostavke, a više od 20 poslanika uputilo je zvaničan poziv da se izglasa nepoverenje Terezi Mej na položaju liderke stranke a samim tim i premijerke. 

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz EU, žele jasan raskid s Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predvidjene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu. Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta iduće godine, ali bi ostala deo jedinstvenog tržišta do kraja 2020. godine. Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online