Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
17:15
Sputnjik, Vestionline A

Ruski ambasador: Američke sankcije neće promeniti spoljnu politiku Rusije

Trgovinska razmena Rusije i SAD za proteklih devet meseci je porasla za 13 odsto, na 20,8 milijardi dolara, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, dodajući, međutim, da je to suviše mali pokazatelj za te dve zemlje.

Epa/Maxim Shipenkov
Anatolij Antonov

- Sankcije usporavaju bilateralnu trgovinsku razmenu, mada je uočljiv pozitivan trend - rekao je Antonov na zasedanju Američko-ruskog poslovnog saveta u Njujorku. 

On je dodao da relativno mali rast trgovinske razmene "očigledno ne odgovara ekonomskim interesima ni SAD, ni Rusije".

Diplomata je uveren da bi dve zemlje mogle da postignu mnogo više kada bi odustale od političkih i ekonomskih restrikcija. 

Ruski ambasador je pozvao predstavnike biznis-zajednice dveju zemalja da razvijaju saradnju na regionalnom nivou.

- Danas je neophodno tražiti nove metode i puteve za obnavljanje potpune komunikacije naših zemalja i razvoja uzajamno korisnog poslovnog partnerstva. Jedan od pravaca koji bi mogao da nadoknadi gubitke u trgovinsko-ekonomskoj saradnji na federalnom nivou mogla bi da bude regionalna saradnja - naveo je Antonov. 

Prema njegovom mišljenju, još efikasniji način bio bi razvijanje direktnih veza američkih država s ruskim regionima. 

- Na primer, planirana je poseta delegacije Rjazanjske oblasti Masačusetsu i Juti, radi uspostavljanja veza u oblasti medicine. Vlada Moskve šalje svoje predstavnike u Njujork, Hjuston, San Francisko, Los Anđeles, sa ciljem da se učvrsti bilateralna saradnja u sferi zdravstva. Takvih je primera mnogo - rekao je Antonov. 

Ambasador je naveo da veliki potencijal nosi i obnavljanje pobratimskih veza. Rusija i SAD imaju nekoliko desetina gradova-pobratima, a veliki deo tih veza uspostavljen je još devedesetih godina.

Prema oceni ruskog ambasadora, sankcije neće uticati na promenu spoljne politike Rusije.

- Očigledno, sankcije ometaju ekonomski razvoj Rusije i još više pogoršavaju bilateralne odnose. Sankcijama se, međutim, ne može postići da Rusija promeni svoju spoljnu politiku. Nažalost, malo ko to razume, i iznova i iznova nam prete povećanjem restrikcija - rekao je Antonov, dodajući da su sankcije doprinele samo rastu nepoverenja među narodima i tome da Rusija počne da traži načine da nadoknadi gubitke.

- Rusija je takve mogućnosti pronašla u kineskom i indijskom pravcu. Ostao je ’prozor mogućnosti‘ u ekonomskim odnosima s Japanom, Južnom Korejom, zemljama Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN). Te države su pokazale interesovanje za rusku robu. Ne samo za energente, nego i za saradnju u oblasti kosmonautike, atomske energije, avio-industrije i automobilske industrije i mnogim drugim oblastima. To je bio realan odgovor na sankcije Rusiji - rekao je Antonov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online