Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
00:55
Lj. Ivanović - Vesti A

Dan D za Bregzit

Britanski i evropski pregovarači za Bregzit napraviće pauzu od dva dana u pregovorima o izlasku Britanije iz Unije i neće se ponovo sastati pre samita koji se održava sredinom sledeće nedelje, saopštili su evropski zvaničnici

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Uprkos konstruktivnim i intenzivnim pregovorima, nekoliko ključnih pitanja ostalo je nerešeno. Nisu planirani dalji pregovori pre Evropskog saveta - objasnio je Mišel Bernije, glavni pregovarač EU posle hitnog sastanka koji je u nedelju uveče imao sa Dominikom Rabom, britanskim ministrom za Bregzit.

I nekoliko drugih evropskih zvaničnika kazalo je da će Bernije izvestiti vođe 27 zemalja članica kad se sastanu na večeri u Briselu u sredu, uoči samita EU na kome će učestvovati i britanska premijerka Tereza Mej.

Ključno sporno pitanje je Severna Irska. Naime, Mejova smatra da je kompromis da cela Britanija ostane deo evropskog zajedničkog tržišta, odnosno carinske unije u tačno određenom prelaznom periodu, kako bi se izbegla kopnena granica između Republike Irske i Severne Irske, ali i takozvana irska stanica, odnosno granica u lukama Severne Irske. Britanci ne prihvataju da jedna pravila važe za Severnu Irsku, a druga za ostatak zemlje, ali ne žele tvrdu granicu jer bi se time pogazio Sporazum na Veliki petak iz 1998. godine kojim su irski separatisti u Severnoj Irskoj odustali od oružane borbe za prisajedinjenje Irskoj u zamenu za otvorenost granice dve zemlje.
Mejova ima mnogo problema.

Laburistička stranka, liberalne demokrate i Škotska nacionalna partija su za ostanak Britanije u carinskoj uniji i glasaće protiv svakog dogovora vlade koji to ne garantuje. Ali, Mejova vodi manjinsku vladu u kojoj irski unionisti (DUP) traže "tvrdi" Bregzit i podizanje granice.

Povrh svega, njena partija je podeljena na tri struje. Jednu, tvrdu, vode Boris Džonson i Dejvid Dejvis, bivši ministri diplomatije i Bregzita u vladi Mejove koji su za tvrdu granicu i izalazk iz EU bez sporazuma. Umerenu struju vodi Mejova koja balansira još i između manjinske, ali uticajne struje konzervativaca koji ne samo da nisu za tvrd Bregzit već i za ostanak Britanije u EU, odnosno drugi referendum.

U takvim okolnostima, biće pravo čudo ako Tereza Mej do kraja godine ne izgubi podršku i njena vlada padne, što znači verovatno i nove izbore. Ali, curi vreme za Bregzit jer Britanija mora da napusti Uniju do marta 2019. godine, a izostanak sporazuma, ma kakav on bio, ostaviće teške posledice na Britaniju.

U takvim okolnostima paralize britanske vlasti zbog unutrašnjih trvenja, Evropska unija se sprema za haotičan scenario, pa je za novembar već zakazak samit šefova država i vlada na kojem će se, u slučaju izostanka dogovora Brisela i Londona, sročiti izjava o prekidu pregovora.

Džonson: Trenutak krize

Boris Džonson je tako dodatno izvršio pritisak na britansku premijerku Terezu Mej zbog Bregzita. U kolumni za list "Telegraf", Džonson je ocenio da su pregovori o Bregzitu ušli u "trenutak krize" i da bi Mej trebalo da promeni taktiku.

- Dođe trenutak kada moraš da se suprotstaviš nasilnicima. Nakon više od dve godine nemilosrdnog maltretiranja EU, vreme je da Britanija pruži otpor - naveo je Džonson.

Pobegli ste od problema

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da su britanski ministri koji su se čvrsto zalagali za Bregzit podneli ostavke ostavljajući iza sebe nerešene probleme.

- Političari dođu i odu, ali problemi koje su napravili ljudima ostaju - naveo je Tusk misleći na Dejvida Dejvisa i Borisa Džonsona.

- Žalim jedino što ideja Bregzita nije otišla s Dejvisom i Džonsonom. Ali, ko će ga znati - dodao je Tusk i dodao da je haos izazvan Bregzitom najveći problem u istoriji odnosa EU i Velike Britanije koji je daleko od rešenja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online