Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
14:15
Vestionline, Tanjug A

"Izrael je jedini krivac za obaranje našeg aviona"

"Vazdušne snage Izraela i oni koji su donosili odluke jedini su krivci za obaranje ruskog transportnog aviona "Il-20" u Siriji", izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

youtube.com/RT na russkom
Igor Konašenkov

Prema njegovim rečima, "objektivni podaci pokazuju da akcije izraelskih pilota koje su dovele do smrti 15 pripadnika ruske vojske, ukazuju ili na nedostatak profesionalnosti ili na krivični prestup iz nehata".

- Zbog toga verujemo da su za tragediju ruskog aviona ''II-20'' jedini krivac izraelske vazdušne snage i oni koji su donosili odluke u takvim akcijama - kazao je general Konašenkov, prenosi Tass.


On je kazao da je raketa lansirana iz sirijskog kompleksa S-200 pogodila ruski avion u 22.03 17. septembra i da je pilot imao vremena da obavesti kontrolni toranj da je pogođen i da pokreće proceduru hitnog sletanja.

- U 22.03 sirijska raketa je pogodila najveću i najbližu metu, a to je bio ''II-20''. Kapetan je javio da je avion pogođen i da pokreće hitno sletanje - kazao je on, a potom dodao da je avion nestao sa radara u 22.07.

Konašenkov je naglasio da su izraelske vazdušne snage pogrešno obavestile rusku vojsku o metama njihovih borbenih aviona u Siriji, što je onemogućilo ruski Iljušin da se usmeri ka bezbednom području.

On je kazao da je tokom razgovora u okviru mehanizma za sprečavanje sukoba, portparol izraelskih vazdušnih snaga izneo planove o gađanju meta u severnoj Siriji, a da su izraelski vazdušni avioni izveli napade u zapadnoj provinciji Latakiji.

Konašenkov je dodao da je avionu ''II-20'' potom bilo naređeno da napusti sever Sirije i da se vrati u rusku vazdušnu bazu.

- Pogrešne informacije koje je Izrael dao, "učinile su nemogućim da se avion ''II-20'' usmeri na bezbedno područje. Osim toga, lokacija izraelskih borbenih aviona F-16 nije bila razjašnjena - kazao je on.

Kako je istakao, Izrael je Rusiju o napadu obavestio minut ranije, time direktno kršeći sporazum o sprečavanju incidenata.

- Izrael je ruske trupe u Siriji obaveštavao o napadu uporedo s početkom napada, umesto da je to učinio unapred, što je kršenje postojećih sporazuma - podvukao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, u 21.39 izraelski predstavnik je obavestio ruske snage da je avion na putu da izvede napad, a samo minut kasnije, u 21.40 izraelski avioni su izveli napade na industrijska postrojenja u Latakiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online