Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.09.2018.
00:42
Lj. Ivanović - Vesti A

Fort Tramp u Poljskoj

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je svom američkom kolegi Donaldu Trampu da bi želeo stvaranje stalne američke baze u Poljskoj i da bi ona trebalo da se zove Fort Tramp. Tramp je rekao da razmatra takvu ideju i da je Poljska ponudila da za bazu plati više od dve milijarde dolara. Tramp i Duda su razgovarali u Beloj kući, i složili se da ojačaju vojne, energetske i trgovinske veze, kao i da savez dve zemlje "nikada nije bio jači".

Epa/Maciej Kulczynski
Američka vojska (Foto: Ilustracija)

Poljska je tražila da SAD svoje vojno prisustvo u Poljskoj učini stalnim. Tramp je rekao da "vrlo ozbiljno" razmatra mogućnost otvaranja stalne američke vojne baze u Poljskoj, navevši kako deli zabrinutost Poljske mogućom agresijom Rusije.

Poljska uporno traži stalnu američku vojnu prisutnost na svom tlu iz straha od agresije Rusije, nudeći do dve milijarde dolara za finansiranje takve baze. Američki vojnici su sada prisutni na njenom tlu kroz NATO snage koje se rotiraju.

- Poljska je spremna da doprinese američkoj prisutnosti u Poljskoj. Ako su oni spremni, razgovaraćemo o tome. Nadam se da ćete odlučiti da rasporedite više jedinica i opreme. Želeo bih stalnu američku bazu u Poljskoj - dodao je Duda.

Američki predsednik je rekao da Rusija "postupa agresivno i da poštuje samo silu, a da Amerika ima najveću silu na svetu, posebno u ovom trenutku". Duda je insistirao na "agresivnom ponašanju Rusije" i objasnio "da je uveren da nema delotvornije metode sprečavanja rata od pokazivanja da smo u svakom trenutku spremni da odbijemo napad".

Odgovor Iskanderom

Kao odgovor na raspoređivanje tenkovske divizije SAD u Poljskoj, Rusija može da odgovori jačanjem svoje grupe Iskandera, izjavio je šef Komiteta Državne dume za odbranu Vladimir Šamanov.

Rusija je u maju izrazila zabrinutost izveštajima o poljskom zahtevu rekavši kako širenje NATO prema ruskim granicama potkopava stabilnost u Evropi. Ukoliko se ta inicijativa ostvari, mogla bi dodatno pogoršati napetosti između Zapada i Rusije. Poljska se pridružila NATO-u 1999. zajedno s Mađarskom i Češkom, a od tada su se i druge bivše komunističke zemlje, uključujući baltičke republike koje graniče s Rusijom, pridružile uprkos snažnom protivljenju Moskve.
Tramp je rekao i kako Sjedinjene Države razmatraju ukidanje viza za Poljsku.

Pada sporazum sa Moskvom

Suprotno sporazumu NATO-Rusija, Druga oklopna brigada SAD stigla je u oktobru prošle godine u Poljsku i raspoređena je zajedno s oklopnim vozilima, dok je u Poljskoj ostala tehnika Treće američke brigade.

Moskva je odmah reagovala i najavila da bi mogla da se povuče iz osnovnog akta Rusija-NATO ukoliko Sjedinjene Američke Države nastave da pojačavaju svoje vojno prisustvo u Poljskoj i na Baltiku, izjavio je za "Sputnjik" zamenik predsedavajućeg Odbora Saveta Federacije Rusije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič.

Američke snage u Poljsku su dovukle 87 tenkova, teške samohodne haubice, 144 borbena pešadijska vozila bredli i još oko 100 jedinica tehnike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online